Nagyon sokunknak válik szenvedélyünké az argentin tangó és a táncos fejlődésünk viszonylagosan korai szakaszán rájövünk, hogy a tangózáshoz csak a tangózás nem elég. Ezen okból kifolyólag folytatódik a cikksorozat a kiegészítő mozgásformákról, milyen sport, tánc vagy esetleg mozgás segít a tangózáshoz. Ma a TRX (Total-Body Resistance Exercise)  van a soron.

Mi az a TRX?

Végtelenül leegyszerűsítve, két heveder állítható magassággal, azokon fogantyú és kengyel. A fogantyúba belekapaszkodva, illetve a kengyelbe beakasztva a lábat, saját testsúllyal felfüggesztéses edzéseket lehet vele végezni. A TRX  egyszerű és könnyű eszköz, 0.5- 2 kiló az egész, összecsomagolva kis helyen is elfér. Egy igazi mobil edzőterem, amit fel lehet kötni-szerelni bárhová, lakásban, játszótéren, akár egy fára felkötve.
trx eszköz

Mi a TRX története?

A TRX-et Randy Hetrick találta fel. Randy az  amerikai tengerészgyalogság elit alakulátánál a Navy SEAL-nél (SEa, Air and Land rövidítése ) szolgált, amikor 1997-ben Dél-Kelet Ázsiában az edzéshiány miatt egy régi jujitsu övet beakasztott az ajtóba és elkezdte a saját súlyát felhasználva edzeni.
Miután a műveleti kapitánya lett speciális SEAL egységeknek, arra keresett megoldást, hogy hogyan lehet viszonylag kis helyen (például tengeralattjáróban, hajókon) edzésben tartani a katonákat komolyabb felszerelés híján. Kezdetben ejtőernyő hevedereket kötöttek össze hajójavításhoz szükséges gumieszközökkel.
trx katonasag edzés
Randy 2001-ben leszerelt, megalkotta a TRX-et és létrehozta a Fitness Anywhere Inc cégét.
A eszköz és a hozzá kapcsolt tréning hamar elterjedt edzőtermekben és különféle amerikai profi ligákban például az NHL-ben (hoki), majd az egész világon.

Nézd meg a következő rövid három perces videót, amelyben Randy Hetrick a TRX kitalálója beszél arról, hogy mi az a TRX és miért hasznos?

Ezen a podcaston beszél Randy a saját és a TRX történetéről. Izgalmas, érdemes meghallgatni. Beszél a kezdeti nehézségekről, a későbbi sikerekről. Arról, hogy az amerikai profi ligák csapatainak a  95%-a kosárlabda, amerikai foci, hoki, használ TRX-et.

Néhány fontos részlet

Nagyon sok típusú gyakorlatot lehet vele végezni, végigdolgozva a testet, ellenállásként a saját testsúlyt használva. A gyakorlat intenzitását a test talajjal bezárt szöge illetve a stabilitás adja.
Ezért javasolható szinte mindenkinek, majdnem bármilyen edzettségi állapotban lévő embernek. trx hátizom

Attól függően milyen messze állsz a TRX felfüggesztésétől tudod nehezíteni vagy könnyíteni a gyakorlatot. Így megtörténhet az, ha például egy nagymama mellett egy izomkolosszus edz, egy külső, hozzá nem értő szemlélő számára akár úgy tűnhet, mintha az idősebb hölgy jobban bírná az edzést az izompacsirtánál.

Teljesen az edzőtől függ, hogyan építi fel az edzést. Találkoztam olyannal, aki szinte csak az erősítésre hajtott rá, de olyannal is aki, gyönyörű, nyújtásra is alkalmas, körkörös mozdulatokat épített bele az edzésbe (rákérdeztem tőle, nem is hallott a Gyrotonic-ról illetve a Gyrokinesisről, mégis mintha ismerné az általuk használt gyakorlatokat)
A TRX-et okosan használva döbbenetes és látványos fejlődés érhető viszonylagosan rövid időn belül.

A törzserő fejlődik (ez garantált), a látvány izmok is (ez is garantált), a test pedig hajlékonyabbá válik (ha jó az edző).

Miért jó a tangóhoz?

A fentieket elolvasva és a videót megnézve, szerintem már választ is kaptál erre a kérdésre.

1. A teljes testet erősíti.

2. Segít az egyensúlyban azáltal, hogy növeli a törzserőt,  erősíti a stabilizáló izmokat.

3.  A tartóizmok erősödésével javul a tartás, jobb lesz a sétatechnikád.

4. A TRX okosan használva nyújt.

5. Javít a testtudatosságon: deréktáj helyes tartás, térd-lábfej irányok helyes használata, a vállak lehúzása stb.

6. Colgada, volcada őrültek imádni fogják a TRX-et, mert javít az erőnléten, a más típusú offbalance testhelyzetek megszokásán.
trx katonai edzés

Próbáld ki a TRX-et!

Kedvet kaptál hozzá? Budapesten már számos helyen megteheted. Mielőtt elkezdenéd, fogadj el tőlem néhány jó tanácsot:

1. Elsőre javasolt tapasztalt edző segítségével kipróbálni. Légy nagyon precíz, figyelj a testedre.
2. Ha nem vagy edzésben, könyörgöm, kíméld magad az első alkalommal.  Különben van rá esély, hogy három napig szinte nem fogsz tudni járni.
3. Amennyiben otthon szerelnéd fel a megvásárolt TRX-et, akkor minden biztonsági utasítást tarts be. Gondold át alaposan, hova tennéd fel az eszközt. Nekem az ajtóra felszerelt TRX miatt az ajtó felső sarkától a plafonig felrepedt a fal.

Remélem tetszeni fog!

Nézd meg a többi kiegészítő mozgást is. :)
Ramona balettozik, Tamás Pilatesre jár, Kálmán jógázik, Beus Alexander technikát gyakorol. Ismered őket? Ők mind budapesti tangósok, akik a felsoroltakat részben a tangóért kezdték.

Ja igen, a tangósok közül Saci TXR-ezik.