Folytatódik a cikksorozat, ami táncosoknak ajánl kiegészítő mozgásformákat, hogy ezáltal a saját tánc műfajukban jobbak legyenek! A választáshoz érdemes meghatározni a célokat: nyújtás, erősítés, mozgáskoordináció, ritmikai érzék javítása, stb… A sorozat első részében a klasszikus balettról volt szó.

gauranga das

Gauranga Das

Jóga táncosoknak

Mit nyújthat a jóga táncosoknak?
Ennek a témának a taglalására Gauranga Dast kértem fel.  Gauranga az Atma Center jógastúdió megalapítója és vezető jógaoktatója.  Rendszeresen publikál cikkeket különféle témákat a hotashtanga.com  blogon. Következzen tehát az ő írása.

Gauranga Das véleménycikke

A jóga természetesen nem csak a táncosoknak, de mindenki másnak is nagyon hasznos, de mivel megkértek, hogy írjak egy cikket, ami a táncosokhoz szól, és kifejezetten a tangósokhoz, így most erre fogjuk kihegyezni a mondanivalót.

A táncosoknak két dologra van elsősorban szükségük ahhoz, hogy szuper jól tudjanak táncolni: mobilitásra és koordinációra. A jóga mindkettőben nagyon sokat képes segíteni.

Mobilitás

A mobilitás az ízületek különböző tartományokban és irányokban történő mozgási képességét jelenti, amit bizonyos esetekben az izmok rövidsége akadályozhat. Tehát a megoldás: nyújtani kell a megrövidült izmokat, és így szabadabban tudunk mozogni és hajlékonyabbak leszünk. Ezzel párhuzamosan a sérülések, húzódások esélyét is csökkenthetjük. A jógában statikus nyújtó gyakorlatokat kombinálunk dinamikus elemekkel és erősítő pózokkal, ami sokféle irányban képes fejleszteni a mobilitásunkat.

 

Koordináció

A jógapózokat általában lassan vesszük fel, és elidőzünk bennük, tudatosítva a belső történéseket, a pózban dolgozó izmokat és ízületi pozíciókat. A tudatosság pedig nagyon fontos eleme a koordináció fejlesztésének. természetesen azt is el kell mondanom, hogy a legtöbb táncos ügyesebb szokott lenni az ászanák megtanulásában, mint más sportolók vagy az átlagemberek. Valószínűleg ez is a test-tudattal, a koordinációs képesség folyamatos fejlesztésével és a mozgástanulással van összefüggésben. A jóga és a tánc között tehát oda-vissza nagyon pozitív összefüggések húzódnak.jóga pozíciók

Állóképesség

A jógapózok általában a statikus erőt fejlesztik, bár egy olyan dinamikus és viszonylag nehéz órán, mint az Ashtanga-jóga, az állóképességünk is fejlődni fog. Megtanulunk mélyen lélegezni az orrunkon keresztül a megterhelő mozgás közepette is, aminek egy tánckoreográfia végrehajtása közben is ugyanúgy hasznát vehetjük.

Ízületi karbantartás

Szinte mindenki, aki rendszeresen mozog, és nem nyújt vagy rehabilitál eleget, panaszkodni szokott az ízületeire, ugyanúgy, mint azok, akik mozgásszegény életmódot élnek.
Amikor azonban a rendszeres jógázást is az életük részévé teszik, akkor azt tapasztalják, hogy csökkennek a fájdalmak, és sokkal jobban funkcionálnak az ízületeik. A tánc esetében a boka, térd, csípő, a gerinc és a vállak egészséges és fájdalommentes működése nagyon fontos, mert csak így tudjuk élvezni igazán a táncot és elmerülni benne. Ha folyamatosan fáj, sajog valami, az állandóan zavarni fog, és a mozgásmintánkat és lerontja.

joga-nap-times-square

Times Square – jóga nap

Ha táncolsz – jógázz!

Ha jógázol, akkor meg táncolj – ezt is ugyanolyan joggal mondhatnánk. Míg a jóga az önvaló keresése a mozgáson, a légzésen és az elme összpontosításán keresztül, addig a tánc a lélek kreativitásának és örömének kifejeződése. Mindkettőt ki kell próbálni, és akkor te is rájössz, hogy mennyire jó dolgok.