Bevezető

A szendvics az egyik alapvető figura az argentin tangóban. Kezdő szinten tanítják és viszonylag hamar sorra kerül a keresztvezetés, előre és hátra ochó után. Spanyolul mordida, sanguche, sanguchito-ként ismerheted, angolul nem meglepő módon pedig sandwich-nek nevezik.

Homer y Cristina tango mordida

Homer y Cristina Ladas: Source: https://en.wikipedia.org/wiki/Figures_of_Argentine_tango

Szendvics pozíció

A szendvics figura a nevéből is következő pozíción alapul.  Mihelyst megérted a lényegét, máris fél sikered van! Mi is ez a pozíció? Ahogy a bal oldali képen látható, a férfi a két lábfeje közé fogja a nő egyik lábfejét. Fordítva is lehetséges, ilyenkor a nő veszi a két lábfeje közé veszi a férfit lábfejét.

Szendvics figura

A figurát a legtöbb helyen hasonló módon tanítják. Az a mód, ahogy te tanulod vagy tanultad, valószínűleg hasonlítani fog valamelyik videó illusztrációra.

Általában hátra ochóval készíti elő a vezető a szendvics pozíciót. A kijövetel, a kivezetés a szendvicsből némiképp eltér egymástól a videókon, ezért érdemes többet megnézni közülük. Természetesen rengeteg variációja létezik a szendvics figuráknak, amelyekben könnyedén el lehet veszni, ezért segítendő az eligazodásban, kiválasztottam a következő három videót.

Videó 1. Osvaldo Zotto és Mora Godoy

Két típusát mutatja meg a szendvicsnek: ez a „sanguchito simple” és a „sanguchito traspie”. A kettő között annyi az eltérés, hogy a férfi a másodikban extra oldallépéssel indítja meg a hátra ochót. Az angol verzió hangja sajnos a közepétől már nincs szinkronban a képpel. A spanyol verzió viszont jó, és ide kattintva megtalálod.

Videó 2. Diego Blanco és Ana Pedron

Ez a videó azért a kedvencem, mert soha életemben nem tanultam így a szendvicsből való kijövetelt. :) Nemcsak a jó pap tanul holtáig!

Videó 3. Dario’s tango guide

Itt is csúszik sajnos a hang. A videó elkészítése óta Dario óriási fejlődésen ment keresztül és gyönyörűen táncol. Itt érdemes kritikusan figyelni a technikáját, de a példák közül még sem maradhat ki.

További videók

Sokat gondolkodtam, milyen komment passzolna következő videókhoz és egyáltalán bekerüljenek-e az oktatósorozatba. Sok jó dolog figyelhető meg bennük, és persze van elég sok olyan is, amit másképpen gondolok a tangóról. Egy lépést, vagy egy figurát kivitelezni, vezetni, követni — hogy abból tánc legyen — sokféleképpen lehet. Bízom benne, egy bizonyos eltelte idő után kialakul mindenkiben az egészséges kritikai érzék, aminek segítségével a következő oktatóvideókból tanulni lehet, illetve kiegészíthető a tánctudás használható ötletekkel.

DrDanceRight

Academia de baile (spanyol)

Lazításképp a szendvicsről kicsit másképp:

two-to-tango-three-to-make-a-sandwich Csatlakozz a ‘Minden ami nekem Tangó’ facebook oldalhoz, ha szeretnél értesülni az éppen megírt cikkeimről, vagy olvasnál valami érdekeset a tangó világából.