Argentin tangó alapok: keresztvezetés és a rettegett 8-as alaplépés

Bár az argentin tangóban állítólag nincsenek előre meghatározott lépéssorok, mégis minden tánciskolában viszonylag hamar tanítják a kereszt vezetést, sokszor 8-as lépéssorok segítségével. Ezeknek a lépéssoroknak a neveivel is találkozhattok 8-as alaplépés, 8-as szekvencia.

Tehát a keresztvezetésnek tanári stílustól és technikától függően zajlik az oktatása.
Ahogyan leírtam, sok helyen 8-as alaplépés segítségével. Miért? Mert 8 lépésből meg lehet oldani a keresztvezetés előkészítését, indítását kivitelezését és befejezését. Egyszerű kombináció, de én más felfogásban tanítom. Tanárként könyörgök, hogy ne hátralépéssel gyakorold és gyakoroltasd be!!! Ha férfi táncirányhoz képest hátrafelé kezd akkor bizony könnyen női lábat gázolhat.
Nagyon sok helyen tiltják is, hogy a férfi hátralépéssel kezdjen. Számos megvalósítást és eltérést láttam Buenos Airesben és itthon is.

A hátralépéstől eltekintve a következő videók jól reprezentálják a keresztvezetés lehetőségeit. A keresztvezetés lehetséges mind párhuzamos mind pedig keresztezett rendszerben, de jelen esetben főleg párhuzamos rendszerben mutatják be.

A lépések vázlatszerűen a videókhoz:

1 lépés – a férfi hátralépéssel kezd. Ezt a lépést érdemes kihagyni, mert a férfi nem lát hátrafelé és gázolhat!
2 lépés – oldallépés avagy “salida” általában a tánctér belseje felé
3 lépés – férfi külső sétában lép
4 lépés – keresztlépés előkészítés
5 lépés – férfi zár, nőnek keresztlépés befejezése
6-7-8 lépés lezárás

Video 1. Diego Blanco & Ana Padron 8-step basic

Imádni való ez a tanárpáros, nem az első cikkem róluk, bár a keresztvezetést elég szűken magyarázzák és nincs ejnye-bejnye a hátralépés miatt.

Video 2. Rusty Cline & Joanne Canalli 8-step basic

Itt sem írják le, hogy a hátralépés kihagyható. Cserébe elmondják, hogy legalább a hátralépés legyen kicsit. A lépés és vezetéstechnikai megvalósítás egy másik téma :)

Video 3. Osvaldo Zotto & Mora Godoy basic sequence (1:31 másodperctől!)

A világ egyik legnagyobb tangós nagymesterei. Ez a videó klasszikus és kihagyhatatlan az oktatóanyagból. Bár azóta számos év eltelt és tangó változott. A haladó figurái viszont azóta is elismertek!

Video 4. Dario’s tango guide (1:35 másodperctől!)

Dario da Silva és Claire da Silva nevek szintén ismerősen csenghetnek ha tangót akartok tanulni online! A videót öleléstechnikával kezdi és 1:35-től folytatja a kereszt vezetéssel 8-as alaplépésbe csomagolva.

Video 5. Nito Garcia & Elba Garcia 8-count basic variációi

A következő videó nem oktatóanyag, hanem inkább variációk a világ egy szintén híres párosától. Nito & Elba Garcia itt már vegyesen használják a párhuzamos és keresztezett keresztlépést. Épp ezért jól figyeljétek meg, mikor vált a férfi lábat,  milyen tempóban vezeti a kereszteket, stbi:

Összefoglaló:

Az összes eddig videó hasznos és lényegre törő, de nem helyettesítheti egy jelen lévő tanár tanácsait.
Még találtam videókat keresztvezetésekről de már fölösleges ennél többet felrakni,  mert csak összezavarja az embert! Javaslom, mindig hallgassatok az tanárotokra és ezeket a videókat leginkább kiegészítésként használjátok!

Sok sikert és jó tanulást!
További oktatóanyagokat itt találhattok.