Megint egy szédületes koreográfiával győztek a Pelando Variacion versenyen

Atyaég!!!

Annyira el voltam foglalva a Hungary Tango Festival szervezésével, hogy kiment a fejemből a tangó egyik legérdekesebb bajnoksága a Pelando Variacion.  A versenyt december 11-hez, a tangó világnapjához nagyon közel rendezik meg. Fontos ez a dátum, mert ekkor született Carlos Gardel a tangó koronázatlan királya, egész pontosan 1890 december 11. -én Toulouse-ban Franciaországban.

2019 december 8 és 12 között már az ötödjére került megrendezésre a Pelando Variacion és a döntő a La Viruta Tango Klubban volt. A versenyen csak variációt kell táncolni, éppen ezért a tempó gyilkos, hiszen sokkal gyorsabb és rövidebb egy hagyományos tangóversenyhez képest..

Gyors ismétlésként, mi is az a variáció a tangóban?

Azt nevezzük variációnak, amikor a zene nagyon felgyorsul a tangószám csúcspontjaként. Általában a végén található, de ismerünk olyan dalokat, ahol a közepébe komponálja a szerző. A variáció alatt valamelyik zenész – általában a bandoneonon – megmutatja a virtuozitását, sokkal több hangot sokkal gyorsabban szólaltat meg a hangszerén. A variációk változó hosszúságúak, 8-9 másodperctől akár fél percig is tarthatnak.
Íme egy híres verzió: Juan D’arienzo Paciencia című száma (a variáció 2:08-tól):

A variáció alatt a táncosnak illik másképpen táncolnia a szám többi részéhez képest, általában pergőbben. Nem az a fontos, hogy sokkal gyorsabb legyen, hanem inkább az, hogy táncoljon másképp, legyen kontrasztban azzal, amit addig táncolt. Sokan például ellenpontoznak és sokkal lassabban táncolják a variációt, hogy megmutassák, igen, hallják, hogy most a zene más.

A döntő és a győztesek

A december 12-i döntőbe 10 páros jutott be és íme egy részlet a bemelegítő számukból. Forrás: Nadia Funes fb.

A döntő zsűrije:
Alejandra Gutty, Alejandra Mantiñan, Leandor Gomez, Carlos Copello.

Az első négy helyezett:

IV. helyezett:
CAROLINA ESTRADA és EMILIO BANCO
III. helyezett:
AGUSTINA COUDANNES és LUCIO RIVERO
II. helyezett, aki meglepésre egy férfi páros:

A győztesek pedig:
DANIELA BRAVO és LUCAS GUEVARA

VIDEO OFCIAL DE LA FINAL DE PELANDO VARIACION 2019

Gran Noche en La Viruta donde se realizo la 5ta Edicion del PV 2019.Muchisima gente y una gran calidez por parte del Publico!Deseo agradecer Nuevamente a La Viruta Tango Club por abrir sus puertas al PV un año mas. Horacio "Pebete" Godoy y Cecilia Troncoso GRACIAS!!!El Jurado este año tuvo una ardua tarea ya que el nivel fue muy alto por parte de todas las parejas que se presentaron y que llegaron a la Final.Es un honor para mi nombrarlos nuevamante:ALEJANDRA GUTTYALEJANDRA MANTIÑANLEANDRO GOMEZCARLOS COPELLO.LOS GANADORES DEL PELANDO VARIACION 2019DANIELA BRAVO Y LUCAS GUEVARAJUAN SEGUI Y FEDERICO CARRIZO 2DO PUESTOAGUSTINA COUDANNES Y LUCIO RIVERO 3ER PUESTOCAROLINA ESTRADA Y EMILIO BANCO 4TO PUESTO.FELICITACIONES A TODOS LOS PARTICIPANTES DE ESTE HERMOSO EVENTO. VAMOS POR MAS TANGO!

تم النشر بواسطة ‏‎pelandovariacion.com‎‏ في الجمعة، ١٣ ديسمبر ٢٠١٩

A győztesek nyereménye

Egy érdekesség, hogy az első helyezett 40.000 pesoval távozhatott, ami sajnos az infláció miatt már sokkal kevesebbet ért mint egy évvel korábban, kb. 680 dollárt. Tavaly ez az összeg majdnem 1100 dollárt ért volna. Érdemes megnézni alábbi képen látható a peso – dollár árfolyam alakulását 5 évre lebontva. A utolsó egy év elképesztően meredek!
dollár-peso-árfolyam-argentina-2019.12.16

Jövőre elindulunk mi is a bajnokságon? :)  Nézd meg ki nyert 2018-ban.

Címlapfotó: Paola Evelina