Ismerd meg az argentin tangó történetét a nyolc részből álló sorozat segítségével kezdetektől napjainkig!

Hombres bailando tango en el río 1904

forrás: Wikipedia

Előzmények

Az argentin tangó eredetének történetéről nincsenek pontos, megbízható források, ezért a tangótáncról, tangózenéről, sőt, még a ‘tangó’ szó kialakulásáról is leginkább feltételezésekre hagyatkozhatunk.

buenos aires montevideo map

Río de La Plata torkolata – forrás: Wikipedia

Egy biztos, a tangó eredetének története szorosan összefüggött a Rió de La Plata kikötővárosainak történetével, Buenos Airesszel és Montevideóval.

Rabszolga  kereskedelem

A tangó kialakulására hatással volt a már XVI. század végén megindult rabszolga-kereskedelem. Angolából és más nyugat-afrikai államokból hoztak rabszolgákat, legfőképp Brazílián keresztül az akkor még spanyol gyarmat részeként nyilvántartott Buenos Airesbe. A rabszolga kereskedelem fontos csomópontjaként innen küldték tovább őket Dél-Amerika más részeibe.

A független Argentína

Spanyolország állandó gyarmatot 1580-ban létesített a mai Buenos Aires helyén. Az európai politikai helyzetnek köszönhetően, Argentínának a gyarmatbirodalomtól 1810-ben sikerült elszakadnia. Buenos Airesben május 25-én megalakult az Első Nemzeti Kormány, majd 1816. július 9-én kikiáltották Argentína függetlenségét. Annyira fontos dátum volt ez Argentína számára, hogy Buenos Airesben Avenida 9 de Julio, azaz július 9. lett a neve a világ legszélesebb útjának. Az alábbi térképen látható, hogyan változott a gyarmatosított Dél-Amerika politikai térképe 1700-tól a napjainkig. Nézd meg amikor a térképen a számláló 1810-re vált, mert ekkor fogod megtalálni rajta Argentínát.

Non Native American Nations Control over South America 1700 and on

Politikai határok változása 1700-tól napjainkig – forrás: Wikipedia

A rabszolgaságot 1853-ban törölték el Argentína első alkotmányában. Ennek köszönhetően a tangó kialakulásának az évtizedeiben a feketék, vagyis az afro-argentinok már szabadok voltak.

Szintén hatással volt a tangó kialakulására, hogy Argentína óriási gazdasági fejlődésen ment keresztül 1880 és 1930 között. Bekerült a világ 10 leggazdagabb országa közé(7-ik.) és ezt a helyezést az 50-es évek kezdetéig tartani is tudta.

A nagy bevándorlási hullám

Milliók érkeztek Európából a  jobb élet reményében, vagy valami elől menekülve, legnagyobbrészt Buenos Airesbe. A város ezáltal a kultúrák olvasztótégelyévé vált: már helyben született spanyolok (criollos), afrikai rabszolgák leszármazottai, Európából érkezett emigránsok (spanyolok, olaszok, angolok, lengyelek stb.) éltek itt.

Ez az etnikai sokszínűség katalizátorként hatott a tangó kifejlődésére a sok változást megélt Buenos Airesben…

A cikkhez a facebookon is hozzászólhatsz, vagy amíg a következő rész érkezik, nézz bele oktatóvideókba. :)

Az argentin tangó története II. – Zenei gyökerek és a tánc kialakulása