Argentin Tangó fellépések és táncok

Az internet számos argentin tangó videóval van tele.

Reggeltől estig nézhetnénk táncpárosokat az interneten, a tangó több műfajában, jót és rosszat megtalálva egyaránt. Mégis léteznek olyan híres tangós produkciók, amelyek korszakalkotóak voltak.
Amelyek nagy hatással voltak a tangó társadalomra és alapjaiban rengették vagy változtatták meg.

Idősebb páros utcatánc

De mielőtt belekezdünk említsünk meg egy Argentínában fontos dolgot!

Idősek tisztelete

Argentínában nagyon nagy hagyománya van az idősebbek tiszteletének.
Tisztában vannak azzal, hogy az emberi test elfárad az életútban.

Amikor viszont egy nagyon tapasztalt szeniort látnak fellépni, akkor nemcsak a táncost látják benne, hanem azt az személyt is, aki egy másik korszakban, évtizedekben bámulatba ejtően fejezte ki a tangó zenét!

Számos ilyen videó van az interneten és amikor az a szót látjuk hogy homenaje á gondoljunk arra a mély tiszteletre amely egy ember életútját övezi.

Kapásból fel lehet sorolni számos ilyen tiszteletreméltó Mestert. Maestro de maestros.  A nagybetűs jelzés nem véletlen. Gondoljuk itt csak olyan nevekre mint Puppy Castello, vagy akár Carlos Perez.

Fogadjátok szeretettel a táncos videókat!
Szerepeljen benne akár idős argentin nagymester vagy ifjú tangó tehetség!

  Frenetikus Sebastián Arce

  Sebastián és Geraldine gyakorlóvideója

  Láttátok már azt a fantasztikus videót, amelyben Sebastián Arce 1994-ben, ifjú zsenge titán korában táncol Geraldine Rojassal?

  Arce 1980-ban, Geraldine pedig 1981-ben született, tehát 14 és 13 évesek voltak, amikor a videó készült. Ugye milyen képzett táncosok voltak már gyerekkorukban is? Ezek után nem csoda, hogy mind a ketten meghódították az egész világot. Mit gondolsz, mikor kezdett el Sebastián tangót táncolni? Egy vele készült interjúból kiderül, hogy 8 (nyolc!) évesen.

  Sebastián Arce és Mariana Montes

  Sebastián Arce a táncpartnerével Mariana Montessel 17 évesen kezdett el együtt táncolni. Kezdésnek, nézzétek meg a kedvenc videómat tőlük:

  Sebastián Arce & Mariana Montes  - La Melodia del Corazon

  Igazi iskolapélda, hogy milyen fontos a tangóban a zeneiség. Mindig!

  Sok mindent le lehetne írni róluk, de 2011-ben készült velük egy két részes interjú. Itt sok mindent megtudhattok Sebastiánról és Marianaról. A videót angolul az a Stefanics Peti feliratozta, aki nagyon sokat tett az argentin tangóért Magyarországon, tanított és rendezett milongákat is. Az interjú két részben, ide kattinva tekintheted meg. Itt látható az interjú második része. Itt elmesélik azt is, miért jöttek el a karrierjük kezdetén Argentinából. Érdemes megnézni!

  Hoppá! Kiderült, hogy a videó megvan magyar felirattal is Ecsedy Áron tangós blogján!

  Sebastián számos nyelven beszél és mindegyiken kitűnően. Angolul, franciául 6.5 évet élt Párizsban), olaszul, oroszul. Az oroszon ne lepődjünk mert Moszkvába költözött és ott tanít. Az Arce Tangó Akadémia - Sebastián saját tangó akadémiájának a székhelye Moszkva.

  Arce és a tangó tánc története

  Sebastián egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kitűnően érzi, merre tart a világ tangós irányzatok terén, meghatározza azt, vagy megfelelő tempóban vált. Az megy neki a legjobban, ami egyik talán a legnehezebb egy művész életében: a megújulás, az újat mutatás.
  Itt van például egy fellépésük 2006-ból. Mintha nem is ugyanaz a két táncos lenne, akiket a legelső videóban láttunk.

  Sokoldalúságukat bizonyítja a következő videó, amelyben fellépésükkel mutatják be a tangó tánc változásának a történetét:

  A tangó története - Sebastián Arce és Mariana Montes

  Sebastián és a TangoMeet

  Sebastián Arceval és Mariana Montessel indult a TangoMeet fizetős online tangó oktatóvideókra specializálódott internetes oldal. A honlap lényege az volt, hogy havi rendszerességgel, minden hónapban kapott az előfizető új oktatóvideókat. Mára már változott a szisztéma és csomagokat lehet megvásárolni. Újabban más tanárpárosok is szerepelnek rajta: Sebastián Achaval és Roxana Suarez, Sebastián Jimenez és Maria Ines Bogado, Ivan Terrazas és Sara Grdan.

  Sebastián és Budapest

  Magyarország (szerencsére) az a hely, ahova viszonylag sokat járnak képzett mestertanárok argentin tangó workshopokat tartani. Véleményem szerint  Sebastián volt a legtöbbet tangót tanítani, külföldiként, argentinként Magyarországon. Írd meg nekem, ha tudsz valakit, aki nála is többször jött. Annak idején a Danubiando tangó fesztivál szervezésében találkoztunk vele először Budapesten, utána pedig a Barrio del Tango hívta / hívja meg őt rendszeresen. Bármikor jön, érdemes tőle tanulni.

  Sebastián és az improvizáció

  Tudnotok kell, hogy Mariana Olaszországba, azon belül pedig Cagliariba költözött és házasodott, ahol született egy gyönyörű kislánya is. Ezen okok miatt Sebastián nem tud mindig Marianaval fellépni és kénytelen néha ideiglenes táncpartnerek után nézni. A világ egyik legjobb táncosának egyszerre könnyű és nehéz táncpartnert keresni, de mi így ismerhettük meg például Antonella Terrazast. Ő szintén táncolt már vele és januárban női és férfi technika workshopot tartani Budapesten.

  Egyik alkalommal, betegség miatt nem tudott egy eljönni Budapestre az aktuális fellépő partnere Natalia Tonelli, a 2007-es színpadi tangó világbajnoka. Nagyon gyorsan, egy nap alatt kellett találni valakit - valakiket a szombati esti Hölgyválasz fellépésre. Így lett meglepetésszerűen Sebastián Arce fellépő partnerei szombat estére Glotz Mária és Serbán Andrea. A fellépés előkészülete abból állt, hogy Sebastián táncolt fél órát Marcsival és fél órát Andreával. Mind Marcsi, mind pedig Andrea megkérdezte a gyakorlásuk végén, mit változtasson, mit csináljon másképp, hogy jobb legyen a táncuk. Sebastián azt mondta erre, hogy semmit se változtassanak, minden így jó, ahogy van. Elérkezett a fellépés ideje, mi meg csak ámultunk, bámultunk és gyönyörködtünk. A tangó táncművészet, amit ott láttunk, az 210%-ban improvizáció. Nézzük is meg a fellépéseket!

  Sebastián Arce és Serbán Andrea

  Sebastián Arce és Glotz Mária

  Elképesztő ugye? Fantasztikus életpálya, és sok minden következik még...

  Kattints a teljes cikkért

  Megvan az argentin tangó világbajnokság 2016-os győztese színpadi tangó kategóriában egy elképesztő koreográfiával!!!

  escenario tango

  Az argentin tangó világbajnokság escenario döntője mindig izgalmas és látványos, ráadásul mindenkinek van véleménye, kedvence.

  Ebben az évben egy különleges és egyedi koreográfia nyert.  A győztes páros produkcióját a zsűri 9.700 ponttal értékelte. Nem véletlen, hogy a döntőbe is elsőként jutottak be, köszönhetően annak is, hogy elképesztő zeneiséggel és ötletekkel van tele a koreográfia. Ráadásul a "dal" választás is kitűnő. A szám címe amit táncolnak "Balada para un loco" Astor Piazzollával és az énekes pedig Eduardo Ferrer.

  Kattints a teljes cikkért

  Az argentin tangó világbajnokság 2016-os győztesei Tango de Pista kategóriában

  Argentin-tango-vilagbajnoksag--győztesei-tango-de-pista-2016

  Az éjszaka folyamán lezajlott az argentin tangó világbajnokság döntője Tango De Pista kategóriában.
  Akárcsak a tavalyi évben is, most is négy körben versenyeztek a tangó táncosok. A döntőben részt vettek az Európa Bajnokság orosz nyertesei is.

  A döntőben elképesztő volt a hangulat. Így néz ki a maga a Luna park, Buenos Aires legnagyobb rendezvény helyszíne.

  Kattints a teljes cikkért

  Aoniken Quiroga, Alejandra Mantiñan és az elképesztő tangó fellépéseik

   

  alejandra-aonike-tango

  Aoniken Quiroga és Alejandra Mantiñan

  Amikor Aonike Quirogal tangó táncosról van van szó, általában az emberek semmit sem tudnak róla, vagy nagyon is sokat. A második csoportba tartozom, mivelhogy engem is megdöbbent az elképesztő fürgesége a még elképesztőbb méreteihez képest.

  Kattints a teljes cikkért

  2015 argentin tangó világbajnokai - színpadi tangó

  Final-Tango-De-Escenario-Luna-Park
  Minden évben megrendezésre kerül Buenos Airesben az Argentin Tangó Világbajnokság.
  A versenyen két kategória van :

  1. Tangó de Pista, amelyet már egy előző  cikkben bemutattam. Ez egy argentin tangóesten résztvevők táncához hasonlít jobban.
  2. Tango Escenario az igazi vérbeli színpadi tangó, amelyről a mai írás szól. Itt a táncospárok tangó koreográfiákat adnak elő és ezt pontozza a zsűri.
  Kattints a teljes cikkért

  2015 argentin tangó világbajnokai - Tango de Pista

  Jonathan Saavedra Clarisa Aragón

  Augusztus végén lezajlott a Buenos Airesben évente megrendezésre kerülő hivatalos Argentin Tangó Világbajnokság. 
  Spanyol neve: Campeonato Mundial de Baile de Tango, vagy másik neve a Mundial de Tango. A világbajnokságnak két kategóriája van a Tango de Pista  és Tango Escenario.  A mai cikk a Tango de Pista győzteseit mutatja meg.

  Kattints a teljes cikkért

  2010 argentin tangó világbajnokai Sebastian Jiménez & Maria Ines Bogado

  Amikor tangó fellépésről van szó, érdemes megnézni a világbajnokokat.

  Sebastian Jiménez - Maria Ines Bogado

  Sebastian Jiménez & Maria Ines Bogado

  2010 volt az az év az argentin tangó világbajnokságok történetében, amikor nem volt kérdés, hogy ki legyen a világ legjobb tangó de salon párosa.
  Ráadásul ennyire szemtelenül fiatalon!

  Kattints a teljes cikkért

  Argentin ízek: Geraldine és Javier a világ tetején

  javier rodriguez - geraldine rojas - argentine tango

  Javier Rodriguez & Geraldine Rojas

  Nem túlzás azt állítani, hogy ők voltak a világ legkedveltebb tangós párja hosszú ideig!!!
  Minden lépésük gyönyörűen megtervezett, nemegyszer megkoreografált.
  A zeneiségük egyenesen fantasztikus.

  Geraldine - bár szülei mai napig is aktív tangótáncosok-tanárok 16 éves korában megszökött otthonról, hogy tangótáncos lehessen.

  Számos tangó filmben szerepeltek ketten együtt!

  Kattints a teljes cikkért

  Osvaldo Zotto a tangósztár első és utolsó fellépése

  Osvaldo Zotto

  Osvaldo Zotto

  Osvaldo Zotto a tangótörténelem egyik legnagyobb alakja hosszú időn keresztül a feleségével Mora Godoy-jal táncolt. Remek oktatóvideó sorozatuk világszerte nagy sikert aratott a 90-es években és ezek a videók a népszerűsége mai napig is tart!

  A váltás éve

  1997-ben váltott táncpartnert és kezdett el Lorena Ermocidával táncolni. Vele csakhamar a világ magasan jegyzett tangó-  showtangó  táncospárjává vált. Ez a videó az ELSŐ közös fellépésük. Osvaldo itt is gyönyörű "cadenciával" - mozgástechnikával táncol Lorenával.
  A felvétel 1997 áprilisában a  Club Almagroban készült!

  Kattints a teljes cikkért

  Carmencita argentin tangót táncol 100 évesen!

  Cachafaz és Carmencita Calderon

  Ha voltál valaha állás interjún, akkor minden bizonnyal szembe kerültél azzal a kérdéssel:

  Kedves jelentkező! Hol képzeli el magát 5 év múlva?

  Sőt! Hol képzeled el magad 5 év múlva?

  Hol képzeled el magad 10 év múlva? 50 év múlva?

  És 100 évesen? Táncolnál e argentin tangót 100 évesen?

  Az biztos, hogy a két kép amin lehet látni az egyiken 18 évesen a másikon pedig 100 évesen szerepel!

  A videón pedig  az 1905-ben Buenos Airesben született egyik leghíresebb argentin tangó táncosnő Carmencita Calderon 100 évesen táncol!!!

  Kattints a teljes cikkért

Archívum