Czidor Kati tangó tanár kollégám kitalált egy nagyon érdekes dolgot: vers és tangó improvizációs előadás formájában. A címe: „Irodalmi lépegetők – Tangó hangra” és én is szerepelek benne. Ezt a produkciót egy nagyon különleges tangós performansznak gondoltam, de mindez a különlegesség érzete semmivé foszlott, amikor a keddi milongán megpillantottam az alsógatyás tangóst.

Projektorok a milongákon

Milonga szervezőként, mindig is érdekelt a milongák térbeli elrendezése, a fénytechnika, színes, villódzó fények használata,..stb. Nem is olyan régen tudtam meg, hogy a tangós eseményeken a fénytechnikusoknak is van fancy – menő nevük.  Ilyen a például Vj. (visual jockey) vagy Lj. (light jockey).

Fénytechnikusoktól függetlenül a magyarországi tangós eseményeken már régóta vannak projektorok, én is használtam már jó néhányszor tangó táborokban főleg régi tangós videókat vagy fényképalbumokat vetítve. Apropó vetítés, a személyes kedvenceim, a Tango Místico milongáin lévő Remi Gaillard videók.

Remi Gaillard

Rémi Gaillard

Nagyon viccesek a szerdai Tango Místico milongán lévő videók, ha van lehetőségetek, menjetek el és nézzétek meg. Fogtok találni menő táncos videókat is.

Alsógatyás tangós a Milonga del Angel tangóesten

A múlt héten kedden történt velem az Art’s Harmony milongán, az, ami minden eddigi fénytechnikát, vetítést felülmúlt. Ment a zene a tangóesten, Emma volt a dj, egészen remek zenékkel. Egyszer csak egy nagyon szép tanda kellős közepén, a projektor által kivetített képen megjelent egy fürdőszobában tevékenykedő alsógatyás csávó.

Hirtelenjében, alig hittem a szememnek, főleg, amikor kiderült, hogy ez a fickó szépen lassan felöltözik és tangózni is fog. Kíváncsién, de lelkileg felkészülve vártam valamilyen borzalmas színpadi tangó / tangós fellépés fellépést. A videóban viszont észrevettem, hogy a tangótáncosunknak tükör előtt gyakorolva zseniális a lábfejkezelése és elkezdtem reménykedni, hogy mégis jó lesz.

Tango Toilet

Valóban jó lett, sőt, egy rendkívül izgalmas, utcán történő performanszt láttam 2010-ből.  Történt ugyanis, hogy a Nápolyi Tangó Fesztivál keretein belül az egyik téren fel volt építve egy olyan ‘fürdőszoba’, amelynek a közönség felé néző oldala átlátszó üveget tartalmazott.

Ez van a videó leírásában:
„Choreography: Rodrigo Pardo , in collaboration with Cristina Cortes.
Performers: Claudia Jakobsen & Rodrigo Pardo,
presented in Napoli Teatro Festival Italia 2010”

Azt javaslom, hogy minden további kommentár nélkül nézzük meg videót.

Íme:

Voleóból wc papír pörgetés

Zseniális, nem? Amennyiben kicsit jobban kutakodunk, kiderül, hogy ez egy régebbi, 15 perces, 2005-ös  tangós / kortárs táncos kisfilmnek egy epizódja, amelynek a címe „Dos Ambientes”. Ami izgalmas ebben a történetben, hogy az egész egy 30 nm2 lakásban lett forgatva.

Mindazonáltal, a fentebb látható tangós betét a lenti kisfilmben az első perc környékén kezdődik. Ami a live performanszban nincs, de itt igen: 2:51-kor látható voleóból wcpapír pörgetés tangós ráadásként. :) :)

Tormentango

Hasonlóan a Tango Toilet témához, találtam még egy nagyon érdekes videót a koreográfustól, Rodrigó Pardo-tól. Ismered a Tormenta (jelentése vihar) című tangó számot? Hallgass bele:

Amennyiben tetszik ez a tangó szám, akkor talán tetszeni fog ez a tangó-kortárs fúzió is:

Lassacskán, az alsógatyás tangóról áttérhetünk a meztelen tangóra :)

U.I. jobban megnézve az élő videóban is volt wc papír pörgetés, csak a voleó technikája és a toilet papír iránya is más.
https://rodrigopardo.com/#toilet-tango
https://rodrigopardo.com/#dosambientes
https://rodrigopardo.com/#tormentango