Egy izgalmas írásra bukkantam Gyenis Balázs blogján. Aki nem tudná ki Balázs, ő a legismertebb magyar tangó dj  és magyar tangó táncos a világon, a nevéhez fűződik a világ legnépszerűbb online tangó rádiója, flashmobja, és podcastja. A Balázs által angol nyelven írt blogbegjegyzést magyarra fordítottam a szerző engedélyével.

Gondolkodtál-e gondoltál már azon, miért táncolják a tangót az óramutató járásával ellentétes irányban, és nem az óramutató járásával megegyezően? Ez a szokás pusztán véletlen következménye, vagy van valamilyen ok azért, hogy a tangóban az óramutató járásával ellentétes lett a kiválasztott haladási irány?

Báli táncok

A legjobb magyarázat, amit találtam, az a jobbkezességre vezethető vissza. A tangóban a „ronda” (értsd: haladási irány a tangóban) óramutató járásával ellentétes iránya történelmileg az európai báli táncokból származik, ahol a tánc szintén az óramutató járásával ellentétesen haladt. Az európai báli táncokat (például a keringőt) régen gyakran formális öltözékben vagy katonai egyenruhában táncolták a férfiak, akiknél általában volt egy kard is. Mivel a legtöbben jobbkezesek voltak, a kardot a bal oldalon viselték (így könnyen ki lehetett húzni jobb kézzel). A hölgynek viszont emiatt önmagához képest balra kellett helyezkednie, hogy ne zavarja a férfi oldalán lógó kard. Ez a tánc dinamikája és a vezető látási szükségletei miatt könnyebbé tette a bal fordulatokat, mint a jobb fordulatokat. Mivel a bal fordulatok könnyebbek voltak, ezért az óramutató járásával ellentétes táncirány lett a kedveltebb választás, mert így a párosnak könnyebb volt 90 fokos bal fordulatokat végrehajtani a pálya sarkainál (míg ha az ronda iránya az óramutató járásával megegyező lenne, a párosnak vagy nehezebb 90 fokos jobb fordulatot vagy 270 fokos bal fordulatot kellene végrehajtania a saroknál).
Tangóó

Suttogj egy tangót a fülembe

Ez a magyarázat mindig tetszett nekem, de mostanában eszembe jutott egy másik lehetőség (vagy inkább szerencsés egybeesés). Két hete a Frontiers in Neuroscience című folyóiratban megjelent egy cikk, amely lényegében azt állítja, hogy a hangokat kellemesebbnek halljuk a bal fülünkön keresztül, mint a jobb fülünkön keresztül. Ha ez igaz, akkor ez az hatás kiterjedhet a tangózene hallgatására is: kellemesebb lehet a tangót a bal fülünkön keresztül hallgatni, mint a jobb fülünkön keresztül. Ez azt jelenti, hogy a követőnek jobb, ha kissé jobbra helyezkedik a vezető mellett, hogy biztosítsák, hogy egy tangós öleléskor, amikor a fejek kontatktusban vannak, mindketten a bal fülükön hallgathassák a zenét… és ezután jön minden, amit korábban leírtam. :)

Mondd el nekem, mit gondolsz erről a játékos ötletről. De csak a bal fülembe suttogva! :)

Eredeti bejegyzés: Why counterclockwise?