Szombaton egy nagyon különleges alkalmon voltam DJ-ként jelen Balatonfüreden. Egy fantasztikus tangós buli keretében felavatták a Vino Terazza-t, amelynek kifejezetten tangósoknak dedikált terasza van és van tangó oktatás is. Zseniális szabadtéri helyszín, ráadásul a Tango Cortina zenekar játszott az eseményen, ami arra ösztönzött engem, hogy végre leírjam gondolataimat a tangó cortinákról és az elő cabeceóról, ami egy felkérési trükk a tangóban.

Terasznyitó tangó délután élőzenével

Mi a cortina a tangóban?

A „cortina” szó spanyolul függönyt vagy árnyékot jelent. A tangóban a cortina egy rövid zenei szakasz, amely általában nem tangó zene, és az intermezzóként funkcionál a tandák – nem tangósoknak értsd tánckörök – között.
A cortina, amelynek a hossza általában 0.5 – 2 perc között van, lehetővé teszi a táncosoknak, hogy befejezzék a táncot, partnert váltsanak vagy pihenjenek anélkül, hogy vissza kellene menniük a helyükre. Ezen kívül a cortina segít megtartani az est lendületét is, mivel felbontja a tangótáncok sorozatát több részre.

Mi a tanda a tangóban?

Hogy a cortinák lényegét megértsük, értenünk kell a tandák fogalmát. A tanda egy tangó számokból álló zenei blokk, ahol a tandában található tangó számok ugyanabba a stílusba tartoznak. Általában három vagy négy dal alkotja egy tandát, majd utána következik egy cortina. A tandák segítenek abban, hogy az emberek egymást követően táncolhassanak több dalt is ugyanazzal a partnerrel anélkül, hogy állandóan új partnert kellene keresniük minden tangószámhoz.
Egy tangóesten, mindegyik tanda között van cortina, stílus szerint lehet tangó, vals milonga és a tandák felosztása általában általában a következő:
Tangó tanda ; Tangó tanda ; Vals Tanda ;
Tangó tanda ; Tangó tanda ; Milonga tanda
Rövidebben: TTVTTM

Mi a cabeceo a tangóban?

A „cabeceo” szintén spanyol eredetű szó, amelynek jelentése a fejbiccentés. Az argentin tangóban direkt felkérés helyett ez az eljárás arra szolgál, hogy finoman és diszkréten jelezni lehessen egy másik  táncos  felé, ha valaki szeretne vele táncolni.
Ha valaki szeretne meghívni valakit a soron következő tandára, amikor a tanda elkezdődik, akkor rövid pillantásokkal figyeli azt a partnert, akivel szeretne táncolni („cabeceo”), majd ha kap visszaigazolást (például mosoly vagy fejbiccentés formájában), akkor elindul feléje és kezdődhet a tánc.

Miért volt kiemelve a „amikor a tanda elkezdődik” kifejezés? Azért, mert érdemes megvárni, hogy a zene elkezdődjön, hogy tudjuk, hogy mire kérjük fel a másik táncost. Van akivel szeretünk például dallamos, lassú tangót táncolni, van akivel pedig nem. Van akivel szeretünk például milongázni, van akivel pedig nem.

Már maga a felkérés is egy művészet és teljesen más, mint ahogy nekünk, európai embereknek megszokott. A férfiak bizonyos távolságból, fejbiccentéssel kérik fel a nőket táncolni. Így a visszautasítás is diszkrét, a hölgy csak ártatlanul nézelődik, ha nem szeretné, hogy az illető felkérje, ha pedig szeretne táncolni a férfival, ránéz és bólint. A hölgyek egyébként mindent látnak és mindent észrevesznek… Az argentinok cabeceo-nak hívják a fejbiccentést, a hölgyek „nézelődése” pedig a mirada. A férfiak próbálkoznak, a nők pedig választanak, így megy ez bizony az életben is.

Elő-cabeceo a cortina alatt

A cortina alatt, tehát nem szokás és nem is érdemes direktben cabeceózni, mert ha rossz, vagy számunkra nem tetsző tanda jön, akkor nagyon nagyot lehet bukni.
Annál inkább hasznos a következő partner lehetőségeit előkészíteni a cortina alatt! Hogyan működik ez? Érdemes rápillantani több lehetséges táncpartnere, ami még nem felkérés, de egy jelzés, hogy „itt vagyok”,  ha valami „használható tanda” jön, akkor készen állunk.

Az elő cabeceózás mestereit egy igazán klasszikus, ültetéses tangóesten találjuk, ahol a nők és a férfiak egymással szemben ülnek a párok pedig a két szélén. Ilyenkor csak úgy villámlanak a tekintetek, egy személynek összeakad másik 5-6 személyel is a tekintete és kb. ilyesmiket mondanak némán, szótlanul a tekintetükkel:

– „kérlek nézz majd felém, ha Tanturi jön.”
–  „ma még nem tácoltunk, ha szeretnél, ugye látsz és ennél az asztalnál találsz? ”
–  „figyelj itt vagyok, készen állok, ha  Pugliese van táncolj velem.”
–  „széttáncoltam a lábam, de ha Troilo jön, akkor még táncolhatnánk”
– stb.. a lehetőségek határa a csillagos ég

Milyen cortinák stílusa?

A cortinákat általában olyan zenék alkotják, amelyek jelentősen eltérnek a tradicionális tangózenétől, könnyedek és szórakoztatóak, felfrissítik a táncosokat, segítenek ráhangolni a közönséget a következő táncra. A stílus a djtől függ, lehet rock ‘n’ roll,  pop, jazz vagy világzenei darabok, stb.

Annak minden táncos örül, ha egyértelmű, hogy valami cortina vagy tangó.  Voltam már olyan tangóesten, amikor a táncpartneremmel azon töprengtünk, hogy ez cortina-e vagy még a tanda része? Ennek szinte ellentéteképpen, olyan estén is voltam Buenos Airesben, ahol egész este, 5 órán, keresztül minden tanda között ugyanaz volt a cortina. Kibírhatóan unalmas volt cserébe nem is volt kérdés mikor volt cortina és mikor nem.

Tematikus cortinák

Időnként tematikus cortinákat is szoktak használni, amelyek összefüggnek egy adott eseménnyel, ünneppel vagy az adott tangó közösséghez kapcsolódó más témával. Ez a cortina további érdekességet és kohéziót adhat a tangóeseményhez, például voltam olyan milongán, ahol jazz cortinák voltak, vagy csak klasszikus zene cortinák, vagy ha meghalt egy híres énekes, akkor csak az ő dalaiból voltak cortinák.

Személyes kedvenceim a cortinákból

Sok van és nehéz választani, de ha mégis, akkor:

vagy

vagy

Cortinák fellépések előtt

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy dj fellépés előtt lehangoló, semleges zenét játszik. Szerencsére Magyarországon, vannak olyan cortinák, amelyek szinte már Pavlovi reflexet idéznek elő pozitív értelemben: jön a fellépés! Mutatom, ismerős?

Ilyet játszott példul tegnap este a „Milonga de Mis Amores – Ellátó milongán” Mr. ArgentineTangoRadio a fellépés előtt:

Pikáns cortinák

A következő szám elég pikáns, khmmm…, annak aki beszél spanyolul vagy olaszul, az érti, miért:

Vicces Cortinák

Bénázás megzenésítve? Naná! Hallottad már a következő remekművet cortinaként? 37.000.000 (igen, 37 millió) megtekintés nem tévedhet! Figyelem ha elindítod, kötelező végighallgatni, különben a digitális eszközöd, mint a Mission Impossible-ben, 5 másodpercen belül megsemmisül:

Cortina kereső a Vár milongára

Ha van bármilyen jó ötleted a következő Vár milongán játszandó cortinára, amelyet szerinted jól lehetne beilleszteni a szabadtéri hangulatba, kérlek segíts nekem és oszd meg az ötleted az Endretango Facebook oldalán található cikk alatt. Akkor is várom a tipped, ha nem biztos vagy benne, hogy mennyire jó – minden javaslatra kíváncsi vagyok!!! Addig is jó előcabeceózást. :)
EndreTangó