Mint már többen tudjátok, megnyertük az UK Tango Festival & Championship 6-8 April 2018 London Bajnokságot.

Ennek következtében, a tangó világbajnokságon Buenos Airesben már a középdöntőből indulhatunk a selejtező kihagyásával. Nyereményként kaptunk még egy repülőjegyet Buenos Airesbe általunk választható időpontokkal, amelyben mindenképp benne kell legyen a középdöntő és a döntő időpontja. Plusz mellé még egy hét szállást is kaptunk. Hurrá! Tehát versenyzünk a világbajnokságon nemsokára augusztusban.

Előjelek a versenyre

Andival a tangóversenyre viszonylag jó előjelekkel készültünk fel, mert tavaly már mind a török mind pedig a német bajnokságon a döntőbe kerültünk. Tavaly ezen a kettőn voltunk mindössze, mert az Euróba bajnokság egyszerre volt a tangótáborunkkal, így arra nem mehettünk. Azóta pedig sokat dolgoztunk a táncunkon, és éreztük, hogy sokat fejlődtünk. Javítottunk a zeneiségen, technikán, a stíluson, egyszóval reménykedtünk benne, hogy ezúttal több lesz mint a döntőbe kerülés.

Ettől függetlenül, ahogy megérkeztünk Londonban a verseny helyszínére, a terembe belépve megláttam egy gyönyörűen táncoló-gyakorló párost, amint egy nagyon szép giro figurát táncolnak. Versenyszámmal a hátukon, hogy ne legyen semmi kétség felőle. Arra gondoltam, hogy Atyaisten, ha már az első páros, akit megláttam, ilyen szépen táncol, akkor mi lesz később?

Déja-vu, mert akkor eszembe jutott életem első tangóversenye, itthon Budapesten kilenc évvel ezelőtt. Országos magyar bajnokság volt, már amennyire országos magyar bajnokságnak lehetett nevezni hat résztvevő párossal. Az is pontosan így történt. Ott is belépvén, megláttam az első párost. Mindenféle, számomra ismeretlen és komplex figurákat táncoltak és akkor is inamba szállt a bátorságom. De azért a versenyt mi nyertük meg. :) Akkor még Csontos Katival táncoltam, aki most a Savoy Gardenben tanít Gáspár Lacival.

A zsűri

Visszatérve a jelenbe, a versenyre a zsűri nagyon magas rangú volt, a világ élvonalába tartozó táncosokkal. Ott volt az elképesztő technikai virtuozitással rendelkező tangó 2006-os tangó világbajnok Fabian Peralta és Josefina Bermudez, a világ talán egyik legszebb harmóniájával rendelkező párosa Carlos Espinoza és Noelia Hurtado és a zeneiségben rendkívüli Horacio Godoly és Cecilia Berra.

A verseny

Hogyan zajlik egy tangó verseny? Általában két kategória van. Színpadi tangó és Tango de Salon, amit most már Tango de Pistának hívnak. Van selejtező, középdöntő és döntő. Bármelyik körben  egyszerre hat-hét páros táncol és három számot kell táncolni. A tangó számokat, amire táncolnak előtte mondják be és a szám címekből lehet következtetni a zene stílusára hangulatára. Pontozzák, a zeneiséget, a páron belüli harmóniát, a térhasználatot, a stílust.

Mivel késve értünk a helyszínre, ezért mindössze egy számot tudtunk táncolni a parketten és rohanni kellett készülni a versenyre. Ilyenkor a lányoknak a smink + frizura kombináció akár több órás is lehet. Szerencsére Andi már gyakorlott és egyre jobban lerövidül ennek az ideje.

Jött a selejtező után az eredményhirdetés. Elsőként minket szólítottak ki, hogy továbbjutottunk. Gondoltam szuper, legalább nem kell izgulni. A selejtező után derült ki, hogy az embereket pontszám szerint szólították ki, tehát mi voltunk az első helyen.

uk-championship-TANGO-CSOPORT

A döntőbe jutottak

Igazság szerint nagy volt a nyomás és ez a nyomás erősödött is, amikor a középdöntőt is megnyertük. Ráadásul kaptunk otthonról egy brutálisan rossz hírt is. Rendbe kellett tegyük magunkat pszichésen, hogy igen mi vagyunk a legfőbb esélyesek. Félre kellett tenni mindenfajta bajt, gondolatot, ami foglalkoztatott és csak a jelenre koncentrálni.

Azért a mindenfajta feszültség ellenére voltak vicces pillanatok.

Emlékszem a döntő előtt odalépett a táncosokhoz a ceremóniamester és elmondta. A legjobb londoni, de ha nem londoni, akkor angol, de ha nem angol, akkor UK párosnak jár egy értékes különdíj. Az egyik páros férfi tagja körülnézett és felkiáltott: nyertem, hiszen nincs más angol páros! És így is volt. Holland, görög, német, norvég, bolgár stb. résztvevők. stb, és jó néhány importált argentin voltak a résztvevők.

A döntő után amikor megnyertük óriási volt az ünneplés. Ettől függetlenül nem felejtettem el sem én sem Andrea megkérdezni a zsűrit, hogy adjon visszajelzést, mi kellene változtassunk a táncunkon, hogy jobb legyen? Például Carlitos Espinoza-t , aki a világ jelenlegi egyik legjobb táncosa és nem mellesleg jön Budapestre tanítani novemberben Somos Judit és Lucas Molina Gazcon szervezésében.

Szó szerint ezt mondta: “Á mi no me importa la postura” Leírom még egyszer. “Á mi no me importa la postura. Elképesztő nem? A világ egyik legjobb tangótáncosa, az egyik legjobb tengellyel a világon, azt mondja, hogy nem érdekli a tengely. Amikor azt mondtam értem, hogy nem érdekli, de mégis hogyan definiálná a jó tengelyt? Akkor elmondta. Nézd. Tudod milyen érzés amikor pisilni kell? Ha ezt az érzést felidézed és a csípőd is kissé előrébb kerül, akkor megvan a megoldás. Ezzel szemben a rosszabb technika az, amikor “nagydolgoznod” kell.

A táncunk

Nem maradt más hátra mint megmutassuk milyen az az érzés, amikor bemondják a neved, hogy nyertél. Nos, leírhatatlan. Valahogyan ilyen, mint a videóban, ahol 04:54-nél láthatsz minket.

Andival mindenkinek nagyon köszönjük a szurkolást. Nagyon jólesett!!! Köszönjük nektek!

Továbbra is szorítsatok nekünk, mert most egy nagyon intenzív időszak jön. Megyünk június elején Törökországba a következő bajnokságra. Utána pedig megyünk Olaszországban az Európa bajnokságra július legelején a tangótáborunk után egy héttel. Augusztusban pedig irány a világbajnokság, ahol már eleve a középdöntőből kezdünk.