Tangó és a mozgásminták

Amikor tangót táncolok valakivel, néhány lépés után elég jó százalékkal meg tudom becsülni a táncpartner mozgásmintái alapján, hogy milyen más táncot táncolt vagy sportolt előtte. Jellegzetes jegyei vannak, ha valaki balettozott, néptáncolt, társastáncolt stb. A  küzdősportok, Pilates, taj chi, jóga és a többiek árulkodnak a test mozgáskultúrájáról, sőt, még az Alexander technika rendszeres gyakorlóin is érezhető az Alexander módszer használata.

Van azonban egy mozgásminta, ami rendszeresen kifog rajtam. Nincsenek jelek, egyszerűen csak sok minden jól működik az illetőnél. Erős izomzattal rendelkezik, különös tekintettel a deréktáji és mély hátizmokra, amely szinte minden második embernél problémásak. „Fogja a talajt” lépés közben, bár fogalma nincs mi az a a horizontális tolástechnika, mégis jól csinálja.

Ez mozgás pedig a futás. Ha valaki rendszeresen jár futni, akkor igencsak rendben van a teste. Ma már tudom, azért fogott ki rajtam, mert a helyes technikájú futás és a tangózás közös alapokon nyugszik.

A jótékony futás

Számos tudományos kutatás bizonyítja a rendszeres futás előnyeit. Segít a fogyásban, segíti a minőségi alvást. Megőrzi a csontok és az ízületek egészségét, serkenti az agyműködést, elősegíti a szívműködést, szembeszáll a depresszióval, csökkenti a rákbetegség kialakulásának a kockázatát, leküzdhető vele a stressz, megelőzi a cukorbetegség kialakulását, egészségesebbé teszi a bőrt és még sorolhatnánk…
Itt jegyezzük meg, hogy a kocogás és futás között van különbség. Futásnak a legalább 8km/h vagy annál gyorsabb iramot nevezzük, míg a kocogás a 8km/h alatti tartományba esik. Az intenzív gyaloglótempó kb. 6km/h-s sebességet takar. forrás: (webbeteg.hu)

Jól hangzik, ugye? Ha ezek után kedved kaptál a futáshoz, és bele akarsz /újra akarod kezdeni, itt tudod elolvasni, mi a kezdő futók 10 leggyakoribb hibája.

A tangó előnyei

Azt mindannyian tudjuk, hogy a tangónak számos előnye van. Önfejlesztő, segít a szép tartás kialakulásához, javul a koncentráció, az emlékezőképesség. Növekszik az improvizációs és alkalmazkodó képesség, szíverősítő, hangulatjavító és tartalmazza mindazokat az előnyöket, amit a jótékony futás ad.
Külön érdekesség, mivel nagyon sok tangószámnak lassabb a ritmusa, mint a szív dobogása ezáltal segít relaxálni, úgy, hogy a szív megpróbál alkalmazkodni a lassabb tempóhoz. Ez mind a testre, mind pedig a lélekre nyugtató hatással van, oldódnak a váll és nyaki görcsök is.

Futás és tangó – közös alapok

Tangótanári tapasztalattal a hátam mögött, azt látom, hogy helyes technikájú tangózás és a helyes technikájú futás közös alapokon nyugszik. Ha tehát javítasz a futótechnikádon, az segít a tangózásban is.

Mire kell figyelj, hogy helyesen fuss? Amikor megnézem professzionális futóedzők ajánlásait azt látom, hogy sok tangótáncos is megfogadhatná ezeket a jótanácsokat.
Alberto Salazar volt maratonfutó szupersztár, aki ma már top futóedzőként dolgozik, azt írja a futók  helytelen testtartásáról és a helytelen futómozgásról.

“You show me someone with bad form, and I’ll show you someone who’s going to have a lot of injuries and a short career.”

Magyarul:

„Mutass nekem egy helytelen tartású-technikájú futót és én olyasvalakit látok, akinek számos sérülése és rövid futókarrierje lesz.”
Bár ezt a professzionális sportolókról írja, de az átlag, amatőr futók is figyelembe vehetnék a véleményét.
Forrás:( rockcreekrunner.com)

Mire figyelj tehát, hogy helyesen fuss?

Segítségül  itt látható két infógrafika, magyarázatokkal. Bár angolul van, de remélem mindenkinek fog segíteni a futótechnikája javításában is és ezáltal a a tangótechnikájában is.

Az első infógrafikával kapcsolatban pár javaslat tangótáncosoknak (is), a teljesség igénye nélkül:

  •  A lehorgasztott fej viszi az egész testet lefelé. (Megj: ha ezzel nagyon sok problémád van, akkor javaslom az Alexander technikát)
  • Nemcsak a fej, hanem a görnyedt hát is nyomást gyakorol a gerincre. (A tangóban is problémás, csúnya, sőt a táncpartnert is nyúzza)
  • A stabil központtartás segít az oldalirányú „gerinckanyarok” elkerülésébe, javul az egyensúly.
  • A túlságosan nyitott lábfej (balett nyelven en dehors) csavarodást idéz elő, ami szintén egészségtelen. Érdemes fókuszálni a semleges lábfej pozícióra, ahogyan az a képen látható.

A második infógrafikához útmutató

Itt megjelenik a  kedvenc jótanácsom. Avoid sticking out your butt!!! Magyarul, ne dugd ki a hátsód!
Még ha ezt a rossz példát látod más tangótáncosokon, vagy akár fellépőkön, ne másold le!!! Derékfájást okoz,  nagyon sok terhelést tesz az ágyéki gerincszakaszra. Gerincsérv, porckorongsérv veszélye is fennáll.

running form

Végezetül tévhit a sportoló és a tánc kapcsolatáról

Valamilyen oknál fogva, nagyon sok sportoló fejében az van, hogy „botlábam van”, neki nem megy a tánc.

Ez teljesen mértékben hülyeség, és most megpróbáltam finoman fogalmazni. A sport nagy segítség ám, ha az ember táncolni szeretne. Mindkettő, a tánc és a sport is, mozgás és agytorna egyben. Meg kell jegyezni lépéseket, technikákat, trükköket, akár meg kell tanulni cselezni is ( a tangóban is van ilyen figura :) )
Az egyedüli eredménye ennek a „botlábam van” mentalitásnak, hogy lekorlátozzuk az elménket és gátakat építünk be a tánctanulási folyamatunkba. És ezek alól a futók sem kivételek.

-köszönet Bakó Lászlónak (https://www.facebook.com/laszlo.bako.560), a képekért. Ő is futó és tájfutó és tangós is egyben. Amikor átküldtem neki a cikket elolvasásra, olyan érdekes dolgot írt, hogy nagyon szeretném őt idézni:

Egy dolgot talán hozzátennék, amit csak az tapasztal meg, aki hosszú távot fut.
Azt, hogy mennyire fontos fejben ott lenni. Másképp nem teljesítesz jól, vagy le sem bírod futni a távot.
Ugyanezt érzem tangózáskor.
Ha nem vagyok ott, a táncban, fejben, lélekben is, akkor nem megy, vagy nagyon felületes lesz és nem élvezhető, vagyis úgy nem érdemes.
Ahogyan a tangóban folyamatosan tervezed a következő mozdulatokat, úgy futás közben is folyamatosan számolok. Részidőket, sebességet, köröket, hátralévő táv erőbeosztását, stb.

Megj. Duplán fontos megnézni a futás technikáját, ugyanis vannak olyan elméletek miszerint futás közben NEM a sarkadra érkezel. Ezáltal a mechanikai „becsapódás” nagyon nagy mértékben csökken! A cipőboltok nagy része természetesen a drágább, saroknál jobban tompító cipőket szereti, de nézz utána, hogy milyen lehet első féltalpra érkezni!