Mik azok a mozgásformák, amelyek segíthetnek egy táncosnak, tangósnak, hogy még jobban táncolhasson? Az eddigi cikksorozatban több módszerről is írtunk, balettról, jógáról, Alexander technikáról.

A következő téma a milliók által kedvelt Pilates. Vajon hasznos lehet a tangóhoz? Elöljáróban csak annyit, hogy a világ tánctörténelmének leghíresebb táncosai, mint George Balanchine (a modern balett úttörője) vagy Martha Graham, (akiről a Graham technikát nevezték el) küldték tanítványaikat, táncosaikat rehabilitációra, tréningezni Joseph Pilateshez, a Pilates módszer megalapítójához.

A kérdés fontos, éppen ezért kértem meg a cikk megírására volt táncpartneremet, Glotz Máriát.
glotz mariaMária, azaz Marcsi Magyarország egyik legnépszerűbb tangó oktatója, de azt már kevesebben tudják, hogy rendszeresen tart Pilates órákat is. Az ehhez szükséges oktatói diplomáját 2006-ban(!) kapta meg úgy, hogy közben járt a Táncművészeti Főiskolára, amit szintén sikeresen elvégzett. Marcsi mind a mai napig fókuszál az önképzésre, továbbképzésre, rehabilitációs tréner diplomát szerzett és és preventív gerinctréninggel is foglalkozik. Éppen ezért érdemes figyelni minden egyes szavára, amit a tangó és a Pilates kapcsolatáról leír. Fogadjátok szeretettel az írását.


Mozgás és egyensúly

Ha jól meggondoljuk, minden mozgás a balansz-ban levésről és a stabilitásról szól..

Egyensúlyban lenni önmagadban, páron belül és a tánctérben táncoló párokkal sok apró részlettől függ. Tapasztalhattátok, hogy saját testünkkel megküzdeni a legkeményebb feladat. A tánctechnika éppúgy, mint a fizikai képességeink, csak lassú, pontos és tudatos munkával szerezhető meg. Bár tudjuk, hogy testünk izomzata intelligens, de ne felejtsük el, éppúgy megtanulja a rosszat is, mint a jót s a legtöbbet begyakorolt mozgásmintát hívja majd elő idegrendszerünk.

Joseph Pilates

Joseph Pilates (1880-1967) a módszer megalkotója hitte, hogy az emberi test és elme csodákra képes, és kidolgozott egy speciális rehabilitációs módszert, ami egyszerre erősíti és nyújtja az izmokat. Módszerét Contrology-nak nevezte, így nem véletlen, hogy alapelvei között a Kontroll, Koncentráció, Központosítás, Áramlás, Precizitás, Balansz, Tudatosság, Harmónia és a Légzés áll.

Joseph Pilates története animáción keresztül


Az első világháború után Amerikába hajózott, s New Yorkban alapította meg első mozgásstúdióját. Itt ismerkedett meg számos ismert táncossal, színésszel, többek között Martha Graham, George Balanchine, Ted Shawn és Hanya Holm, akik később klienseivé válva hirdették az „igét”. A lesérült táncosok eleinte rehabilitáció céljáért, majd preventív- és szinten tartó célból is felkeresték. Később az Egyesült Államokban a tréning rendkívül népszerű lett, s nemcsak a táncosok körében.

Az itt látható videót maga Joseph Pilates filmezte a New Yorki stúdiójában 1953-ban

Pilates klienseivel maga foglalkozott, nem képzett oktatókat, így halála után felesége és korábbi kliensei ( főként táncosok ) kiegészítve saját ötleteikkel használták módszerét.

A Pilates módszernek ezért számos változata van, ami a mai napig folyamatosan fejlődik és bővül, ahogy a biomechanikáról és kineziológiáról alkotott ismereteink is folyamatosan megújulnak.

Marcsi és a Pilates

Jómagam a tréninggel 2001-ben találkoztam először, mikor derékfájdalmam megszüntetésére kerestem a megoldást…
A tudatos , pontos mozgás sorozat hamar meghozta gyümölcsét… a többnyire saját testsúllyal végzett, kis ismétlésszámú talajon végzett gyakorlatok rendszeres elvégzésével, gyorsan kapcsoltak be az egykor gátlás alatt lévő izmok.

Tartásjavítás

A Pilates módszernek tartásjavító „mellékhatása” is van, s mint ilyen szorosan összefügg a tánctartásban aktivált izmok használatával. A tréning minden izmot megdolgoztat és komplex testudatot alakít ki. Az ízületek védelme mellett törekszik a gyengülésre hajlamos izmok erősítésére, illetve a rövidülésre hajlamos izmok megnyújtására, így elérve az anatómiailag optimális izomhosszt. Célzott figyelmet kapnak a medence körüli izmok, a hasizmok és hátizmok. Segít megéreztetni és megtanítani a helyes medence helyzetét, melynek alapvető szerepe van a helyes testhelyzet beállításában. Hatással van mind az alatta, mind a felette lévő ízületek helyzetére.

Egyensúlyi helyzet magassarkú cipőben – erős törzsizomzat, erős központ!

A helyes testtartás egy egyensúlyi helyzet, s mint ilyen: aktív állapot!

Különösen magassarkú cipőben… Mi is történik testünkben ha magas féltalpra emelkedünk?

Egyensúlyozunk, s ehhez elengedhetetlen az erős törzsizomzat és az erős központ. A központosítással (köldök a torok felé húz..) aktivizált haránt hasizom stabilizálja a lumbális gerincet. A központhoz tartozik tehát : a medencefenék izmaitól a törzs izmai az alsó bordákig. Fűzőként viselkednek a törzs körül, ezért is hívják törzsizomfűzőnek.

Ahogy emeljük a medencénket felfelé, súlyvonalunk a harántunkra (előre) helyeződik, pontosabban a nagylábujj és a 2. lábujj fölé terhelődik, így kerül az alsó ugróízület zárt ízületi helyzetbe. Vádlink, comb és farizmunk erősen dolgozik a balansz fenntartásáért. Ahhoz hogy medencénket neutrális helyzetbe tudjuk tartani  a mozgás alatt, erős hasizmunknak és farizmunknak kell lenni. Ahhoz, hogy követőként a szabad lábad hátra tudd nyújtani hosszú csípőhajlító izmok szükségesek. Ha még enyhén előre is dőlsz a bokaízületben lesz elmozdulás, ami erős bokaszalagokat és nem utolsó sorban erős has- és mély hátizmokat feltételez. Ha ezek bármelyike gyenge vagy éppen nem, vagy rossz ütemben kapcsol be, derék és hát fájást eredményezhet. Érdemes rá figyelni és megerősíteni pusztán a megfelelő, tudatos mozgással. Fontos, hogy csak anatómiailag helyes testhelyzetben mozogj!

S hidd, hogy eme tökéletes gépezet, az emberi test csodákra képes!

Ölel,
Marcsi

Köszönjük a cikket ! Akit a Pilates érdekel, Marcsi hétfőn és szerdán tart pilates órákat.  Mielőtt nekiindulsz, mindenképp ellenőrizd le a facebook oldalán mikor és hol tart órákat.