Néhány hete táncoltam egy lánnyal. A táncunk első másodperceiben megéreztem, hogy az eddig is nagyon magas szinten lévő táncos őrült sokat fejlődött a legutolsó találkozásunk óta.

szirti bea

forrás: palferi.hu

A lány Szirti Bea, aki nyelvtanár, de tangót is tanít Gáspár Lacival PálFeriseknek. Rá is kérdeztem, mi a fantasztikus változás oka? Balettozik, jógázik, vagy esetleg elkezdett futni, sportolni? Eddig is argentinos ölelése volt de mitől lett még argentinosabb?

Ekkor hallottam elsőre tőle az Alexander-technikáról. Nagyon javallott táncosoknak, zenészeknek, színészeknek. De nemcsak nekik, sportolóknak, üzletembereknek, közszereplőknek, mozgásszervi, egészségügyi problémával élőknek is hasznos. A folyamatos, egyoldalú testhasználatot igénylő foglalkozásokat űzőknél (számítógépes ülőmunka,  sebész, fotós, fodrász, stb.)  a szervezet bizony jelezhet, hogy baj van, itt is jól jöhet az Alexander-technika.

Mi is az Alexander-technika?

alexander

forrás: alexandertechnika.hu

Az Alexander technika egy olyan pszichofizikai módszer, amely a hibás, diszfunkcionális testtartási szokások s mozgásminták tudatosításával, a testhasználat korrigálásával új, optimális mozgásminta kialakulását eredményezi. A technika olyan fizikai és lelki feszültségek feloldására szolgál, amely a legtöbb emberben felgyülemlik élete során. A nem megfelelő testhasználat során kialakult mozgás-megszokások közismerten sok egészségi problémát okozhatnak: mint pl. túlzott izomfeszültséget, kimerültséget, eredménytelen izomkoordinációt, rossz testtartást és különféle mozgásszervi fájdalmakat. Maga a fájdalom is létrehozhat különböző kényszer-izomtartásokat, amelyek tovább rontják a helyzetet. Bár a legtöbb ember nincsen tudatában, de helytelen testtartása, mozgásmintái jelentős mértékben beavatkozik mozgása természetes folyamatába. Általában azonban nem tudnak mit tenni az öntudatlan izomfeszültség ellen, amely egy idő múlva az életminőségükre is kihat. Az Alexander-technika egyszerű, gyakorlati módszer, amely segít visszaállítani a mozgás szabadságát s csökkenteni a felesleges feszültségeket a testben.(forrás: alexandertechnika.hu)

endre alexander technikaEddig bírtam kipróbálás nélkül

Egyre kíváncsibbá váltam és elhatároztam, hogy jobban utánanézek. Szirti Beának köszönhetően ki is tudtam próbálni ezt a módszert végzős Alexander tanárok segítségével. Sőt, sikerült magánórát vennem Gusztos Évától, aki a Budapesti Alexander-technika Tanárképző Iskola tanára és szakmai programjának vezetője.

Hogyan zajlik egy óra?

Bemész, leülsz egy székre és folyamatos visszajelzést kapsz arról, hogy hol feszíted feleslegesen a tested.  Az órák során felismered a megszokásaidat, amelyek testtartásodban, mozgásodban és reakcióidban is tetten érhetőek. Segítenek megéreztetni a helyeset, a megfelelőt. Sétáltatnak, leültetnek, lefektetnek egy asztalra. Elmondják, hogy a testedben, hol volt/van felesleges feszültség, hogyan tudod megszüntetni azt. Megtanítanak arra, hogyan alakuljon ki a tudatos, tónusos testtartás, értelmetlen megfeszítések nélkül.  Legalábbis ilyesmi volt nekem.  Az első percekben zavarban voltam, mert nagyon nehéz volt számomra, hogy átengedjem egy testrész mozgatását. Még akkor is ha tangót tanítok és én is mozgással foglalkozom. Be kell vallanom, hogy nehéz volt a kéréseknek megfelelően használni a testemet, de az óra folyamán megértettem, hogy az Alexander-technika igazából egy csodaszer nélküli csodaszer.

Alexander technikaA testtartás minden élethelyzetben számít

Nem tudom ti hogy vagytok vele de a testtartásom javításáért sok mindent kipróbáltam. Olyat is, hogy gyufaskatulyát tettem a fejemre számítógép használata közben. Sokat segített, de nem volt elegendő.

Soha nem felejtem el, amikor elkezdtem készülni annak idején Ungvári Jucussal az első Európa bajnokságra és elkezdtem nézni az világbajnokság videóit. Nagyon tetszett, ahogy a férfiak csodaszép tartással táncolnak. Láttam a formát, de nem láttam a tartalmat. Emiatt egy olyan feszes, kemény tartást vettem fel, hogy lemásolhassam őket, amitől a lányok úgy érezték magukat tánc közben, mint egy satuban.  Nem véletlen, hogy a tangóban a tartás neve abrazo, ami ölelést jelent! Ebben is segít az Alexander. Feszültségmentes és megfelelően tónusos testtartással egyre jobban tudsz kiteljesedni a tangóban. El sem tudjátok képzelni hányan meg hányan jönnek el bemerevedett nyakkal, bekeményedett hátizmokkal és milyen egyszerű lenne elkerülni és megelőzni ezeket a problémákat.

Tabletezz, telefonozz okosan

Itt egy videó öt egyszerű tippel a fájdalommentes telefonozásért, tabletezésért, a helyesebb tartásért.

Mi lehet tudni az Alexander-technika névadójáról

A technika alapelveit névadója, Frederick Matthias Alexander ausztrál színész fejlesztette ki az 1890-es években. Alexander színész volt, aki azonban fellépései során olyan légzési- és beszédproblémáktól szenvedett, amelyek következtében végül elvesztette a hangját. Miután az őt kezelő orvosok semmilyen fiziológiai elváltozást nem találtak, Alexander tükrökben kezdte magát vizsgálni. Kiderült, hogy túlságosan megfeszíti a testét, amikor szavalásra vagy beszédre készül. Alexander azt is megfigyelte, hogy ezzel a problémával nincsen egyedül: számos – szintén beszédproblémával küzdő – ember feszíti meg a felsőtest izmait (különösen a nyakizmokat) a hangképzés előtt, a beszédre való mentális felkészülés során. Alexander leírta, hogy a merev izmok a gerinchez képest hátrafelé és lefelé mozdítják a fejet, mintha valakit nagy meglepetés érne (angolul startle effect nevet adta ennek a testhelyzetnek), ami viszont felborítja a test általános egyensúlyát.
Alexander
Alexander ekkor megpróbálta közvetlen és közvetett módszerekkel elejét venni ennek a reakciónak. Miután számos stratégiát dolgozott ki arra, hogy testét felkészítse a beszédre és a korábbi izommerevségnek elejét vegye, úgy találta, hogy nemcsak a beszédproblémái szűntek meg, hanem hangja, intonációja is javult, és jobb szónok lett belőle.(forrás: wikipedia)

Bea véleménye az Alexander-technikáról

“Egyszer elkezdett fájni a hátam, és semmilyen módszer nem segített. Se a gyógytorna, se a gyógymasszázs se más. Két barátnőmnek is az Alexander-technika vált be, így végül ott kötöttem ki, és ettől múlt el a fájdalom.
Ami nekem tetszik benne:

– magad csinálod, nem valaki megfogott és megszerelt,
– olyan skillt ad, amit egy életen át vihetek magammal,
– nekem tetszik, hogy nem arról szól, hogy akkor most ezt az izomcsoportot kemény munkával megerősítjük, és így átveszi a gerincről a terhelést.

Számomra arról szól, hogy megérzem, mi a feszültségmentes jó érzés a hátamnak.. Aztán néha elfelejtem, és amikor eszembe jut, visszakeresem, ennyi. Testtudatot ad, amitől a sportolás vagy pl emelés, cipelés is biztonságosabb.”

Sz.B. nyelvtanár Budapest (forrás alexandertechnika.hu)

Mennyire nehéz a fejünk?

Csak viszonyításképp, kinek ismerős az alábbi helyzet? Telefont nyomkodunk napjaink során lassan már több órán keresztül, de van aki így olvas könyvet is. Ebben is segít az Alexander-technika.
A kalkuláció könnyebb megértése miatt: 10 lbs = 5 kg.
neck posture

A cél az argentin ölelés

Az argentin tangóban, amikor ölelünk, a testünk feszültségmentes de tónusos állapotban táncol. Ez nagyon sok esetben sikerül, de mégis vannak olyan testrészek, amiket egész egyszerűen hibásan képzelünk tánc közben és hibásan is használjuk. Majd nem értjük, hogy miért van az, hogy lépésről lépésre a táncunk egyre rosszabb, kényelmetlenebb és sokszor a partnert hibáztatjuk, benne keressük a probléma megoldását.
Mik lehetnek ezek?

  • előre tolt fej
  • lehajtott, görnyesztett fej
  • „Kidugott” fenék
  • csípő  magad alá forgatva
  • feszes hát, feszes nyak
  • felhúzott vállak

Van értelme, kipróbálni az Alexander-technikát és javaslom mindenkinek! Azt hiszem nekem is újra kell gondolnom a hogyan fejlődjek az argentin tangóban cikkemet.