Amikor régi magyar tangó slágereket hallgatunk, az énekes és a zene hatására szinte visszavágyunk a régi időkbe.

Karády katalin Jávor PálA híres 30-as 40-es években Buenos Airesben fénykorát élte a tangó, úgy is hívtuk, hogy a tangó aranykorszaka. Szerencsére itthon is gazdag volt a zenei élet,így nagyon sok régi elfeledett tangó slágerünk van!  Talán még sosem hallottad ezeket a felvételeket, mégis ismerősen fog csengeni néhány, mert hazai és külföldi énekesek, zenekarok dolgozták fel ezeket a számokat.

Szereted a Hot Jazz Bandet? A Budapest Bárt? A tangót? Akkor mindenképpen érdemes belemélyedned ebbe a cikkbe. A következőkben megmutatok néhányat az akkori  legismertebb énekesek, zenekarok közül, zenékkel, videókkal társítva.
Fogadd szeretettel!

Kalmár Pál a tangókirály

Kalmár Pál talán legismertebb és leghíresebb énekesünk, akiről külön bejegyzés is született.
A világháború és az utána következő Rákosi korszak kettétörte a karrierjét, de a számai örökzöldek, ma is szívhez szólóak. A tőle kiválasztott szám:
Kalmár Pál – Ne várjon többé engemet
kalmár pál 2

Weygand Tibor

Az 1905-ben született, zeneakadémiát is végzett Weygand Tibor neve szintén feledésbe merült. Nemcsak általunk, hanem a második világháború után még életében is. Olyannyira, hogy kénytelen volt a Technoimpex gépipari cég tisztségviselőjeként elhelyezkedni. Pedig két évtizedes pályafutása alatt több mint 1500 dalt énekelt lemezre.
Jöjjön az egyik legszebb slágere:
Weygand Tibor – Ott fogsz majd sírni
Weygand Tibor

Barnabás von Géczy

Barnabás von Géczy a virtuóz hegedűművész már fiatalon a Magyar Királyi Operaház koncertmestere lett. Nehéz anyagi körülményei miatt végül  Németországban kötött ki, ott pedig sikert sikerre halmozott. Egyik legismertebb, „legzajosabb” sikere a Puszta Fox című átirat, amit mi a „künn a dorozsmai határban” című nótaként ismerhetünk. Nehéz a választás, hogy melyik slágerét emeljem ki a Puszta Fox után. Talán ezt:
Barnabás von Géczy – Cabecita
Barnabás von Géczy

Sebő Miklós

Sebő Miklós Az 1930-as években tagja volt a Magyar Rádióban működő  Hetényi – Buday Dénes – Sebő Miklós művésztriónak. Interneten böngészve nagyon lehet keveset lehet megtudni róla, viszont számos sláger maradt fenn az ő hangjával!
Sebő Miklós – A muzsikusnak dalból van a lelke
sebo miklos

Itt dupláznék a videókkal, annyira tetszik a címe:
Sebő Miklós – Szívbajok ellen, kisasszony szedjen tangót

Karády Katalin

Szinésznő és énekesnő, aki nagyon sok filmben „a végzet asszonya” karaktert valósította meg. Első mozifilmje a Halálos tavasz sikerét követően a kor ünnepelt dívája, szexszimbólum lett. Őt is elérte a háború utáni mellőzöttség, 1951-ben megszökött Magyarországról. Végül New Yorkban telepedett le és egy kalapszalont vezetett.
Karády Katalin – Gyűlölöm a vadvirágos rétet
Karády Katalin

 

Magyar tangó zene slágerek válogatás- amire táncolnék argentin tangót

Természetesen ez csak egy szűk betekintés abba a gazdag zenei kínálatba ami a 30-as éveket jellemezte, ezért létrehoztam egy youtube zene listát a további szamokhoz.

Van ötleted várom milyen számok kerüljenek még ebbe a listába? Szívesen várom! (Megj. Hernádi Judit, Cseh Tamás egy következő korszak és cikk tartalma)

Amennyiben ismersz olyan tangó számot, slágert, dalt, amely érdemes, hogy erre a zenei listára felkerüljön, akkor ne habozz! Írd meg nekem.