kalmár pál 2Magyar tangó slágerek

Egész este régi magyar tangó slágereket hallgattam.
Csodaszépek, fülbemászóak, némelyik könnyekre is fakaszt.
Amennyiben magyar tangóról van szó, akkor Kalmár Pál neve megkerülhetetlen.
Ha ismered  őt, biztos vagyok benne, hogy egyetértően bólogatsz, ha pedig nem akkor itt az ideje megismerni.

Kalmár Pál regényes élete

Kalmár Pálról rövid kutatás után több forrás is található.
De mielőtt megtudnák, ki is ő, mindenképpen hallgassuk meg az egyik legszebb tangó slágerét.

Kalmár Pál – Egy Vallomás


Gyönyörű ugye? Tehát következzenek a források.
Az első a már sokszor unalmas Wikipédia.
Majd van itt egy érdekes könyv: Saly Noémi A tangókirály, amelyről találtam egy jól használható ismertetőt.
A harmadik pedig? Volt nekünk régebben egy tangó újságunk a Tangó & Salsa Budapest.  A főszerkesztője Péli-Nagy Kata volt, aki most a Táncművészet című lapot szerkeszti. Itt találtam egy szuper cikket Rab Lászlótól, amit érdemes változtatás nélkül továbbadni az utókornak.

Kalmár Pál a XX. század európai tangó királya
Rab László írása

103 éve, 1900. szeptember 5-én született a huszadik század egyik legszomorúbb sorsú sztárja, valamikor a Tangó királyaként ünnepelt, de a második világháború után az itthoni keserű magányt választó Kalmár Pál.

Mezőtúron született, apja Szolnok megyei járásbíró, anyja Czebe-lány volt. Katonai pályára vágyott, de Stefanidesz Károly kolozsvári  színigazgató biztatására mégis inkább énekelni kezdett, s jelentkezett a Vígszínház fiatal énekeseket kereső pályázatára, ahol hatalmas elismerésekben volt része. Énekelni tanult, az Operettszínház azonnal szerződtette. Kaposvárott már bonviván volt, s rövidesen Pécsre került.
Az igazi sikereket a harmincas évek hozták meg számára, amikor is Budapesten az Ostende Kávéházban énekelt. Több mint ezer   ember hallgatta, s Kalmár Pál fáradt, szomorú hangját sokan megkönnyezték. 1932-ben az amerikai Columbia Gramofon Társaság szerződtette, ezután rendszeresen fellépett Bécsben, Londonban, Párizsban, Berlinben és Bukarestben. Ekkor nevezték el
Tangókirálynak.

Legzajosabb itthoni sikere Seres Rezső világslágeréhez, a Szomorú vasárnaphoz köthető (ez a dal az egyetlen, amely fel tudta magát küzdeni az amerikai slágerlistákra). A dalt 1934-ben énekelte lemezre, de akkor erre senki nem figyelt föl. Az Est lapokban azonban megjelent egy cikk, amely arról számolt be, hogy egy cselédlány e dal szövegével a kezében leugrott a III. emeletről, s Kalmár dala egy csapásra ismertté lett. A dal páratlan karriert futott be, még Paul Robeson is lemezre énekelte.

Kalmár Pál – Szomorú Vasárnap

„Szívbajok ellen, kisasszony, szedjen tangót – énekelte Kalmár a háború kitörésekor –, fáj, hogy csalódott, ne szedjen brómot, tangót, Nápolyba menjen, vagy Veneziába, s ott se pihenjen az a pici táncos lába. Csalja babája, fütyüljön rája tangót, szomjas az ajka, ez minden bajra jó. Táncoljon hát, vélem egy éjjelen át, amíg ez a zene szól, jó, jó.” Egyszerű, de szép versszöveg, s micsoda pompás dallam. Az Akár nyár van, akár tél című dal a háború előtti riadt optimizmus kitűnő darabja – sokak szerint a XX. század legjobb slágerszövege. „Akár nyár van, akár tél, ne sírjál, nevessél, egy kis jókedv a házhoz szerencsét hoz”.

Kalmár Pál – Szívbajok ellen kisasszony, szedjen tangót

A háború borzalmai után Kalmár pályája megszakadt, deklasszált úrifiúnak tekintették,  ezért a Rákosi-korszakban már nem énekelhetett. A Budapest Szerelőipari Vállalatnál volt hegesztő és köszörűs (!), de nem ugrott le a harmadikról, hanem vízlágyító készülékeket gyártott. S oly jól teljesített szegény, hogy a sztahanovista mozgalomban is jeleskedett. 1954-ben léphetett fel újra egy étteremben, de ekkor már senki nem figyelt rá, felvételt pedig soha többé nem készítettek a század
legjobb slágerénekesével. Kalmár sorsa 1968-ban teljesedett be, amikor egy operáció miatt teljesen elveszítette a hangját. 1988. november 21-én hunyt el Budapesten, teljesen elfeledve. „Szomorú vasárnap, száz fehér virággal…” Szerencsénkre mégsem vesztek el Kalmár slágerei. A Rózsavölgyi és társa 1999-ben adta ki legismertebb dalait CD-n, a húsz slágerből álló válogatás katartikus élményt nyújt, és igen jól kirajzolódik az egész XX. század. „Vannak egészen furcsa dolgok – hangzik Buday Dénes
és Zerkovitz Béla szerzeményében –, például mikor az ember boldog, s valami a szíve mélyén mégis úgy fáj.”

Forrás: A Tango & Salsa újság a cikkel együtt.