Milonga & alvás

Tangó táncosként vannak olyan napok, amikor sokkal később fekszünk le aludni, mint ahogy azt kellene. Ilyenkor a gyors elalvás, bár hasznos lenne, de nem mindig sikerül. Érdemes megtanulni néhány praktikát, hogyan aludjunk el könnyebben és gyorsabban.

Igazság szerint, ezt a bejegyzést leginkább magamnak írom, mert néha előfordul, hogy egy jól sikerült tangóest után még órákig nem tudok elaludni. :)

Mi kell a jó alváshoz?

Átböngészve az internetet, megtalálható jó néhány  trükk, módszer, mint a szellőztetés, a meleg tej ivása, stb. Ezeket érdemes fontolóra venni, sokat segíthetnek a problémánk javításán. Sokkal súlyosabb esetekben, ez nem elegendő a boldogsághoz. (legalábbis az enyémhez)

Légzéstechnika a hipergyors elalváshoz

Csak pár éve jelent meg egy régi/új módszer Dr Andrew Weill-hez kapcsolódóan. A pránájáma légzés szabályozásán alapszik, de van aki 4-7-8 -as módszerként ismeri, utalva ezzel a belégzés-benntartás-kilégzés hosszára.

Amennyiben használjuk a technikát, a tüdő jobban telítődik oxigénnel, az izmok lazábbak lesznek és fejben is higgadtabbakká válunk. Az  általános sekélyesebb levegővételkor nem tartjuk benn a levegőt, az így felhasznált oxigén nagyon kevés. Ezzel a légzéstechnikával azonban teljesen telítődik oxigénnel a tüdőnk, így természetes módon nyugtatjuk meg az idegrendszerünket, csökkentjük az izmainkban lévő feszültséget és a légzésre való figyeléssel könnyebben elalszunk.

forrás panicandanxietycoachcom

forrás: panicandanxietycoach.com/

A 4-7-8 légzéstechnika

  1. Lélegezz ki a szádon keresztül, „húúúú” vagy „shhhhsshhh” hangot hallatva.
  2. Csukott szájjal, hang nélkül vegyél levegőt az orrodon, miközben négyig számolsz magadban.
  3. Tartsd benne a lélegzeted, míg hétig számolsz magadban.
  4. Lélegezz ki  a szádon keresztül teljesen, újra „húúúú” vagy „shhhhsshhh” hangot adva ki, miközben magadban nyolcig számolsz.
  5. Lélegezz be újra az orrodon keresztül miközben négyig számolsz magadban, és ismételd meg a 3,4,5 pontokat kört háromszor.

Ebben a technikában a lényeg az, hogy a kilégzés mindig kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés.Fontos, hogy mindig csendesen szívd be a levegőt az orrodon keresztül, és kilégzéskor hangot adj ki magadból.

Napi kétszer érdemes gyakorolni ezt a módszert, ami nem csupán alvászavarokra jó technika, hanem mivel az egész paraszimpatikus idegrendszert megnyugtatja és ellazítja a testet.

Íme itt a oktatóvideó ami a módszerhez tartozik:

Ez már nem tartozik szorosan a cikkhez, de itt megnézheted mit jelentenek a különféle alvó pózok:
http://matrac.hu/2012-03-29/alvasi-poziciok-es-jelentesuk.html

milongákat és pihentető alvást utána!