tango oleles

Tangó mint táncélmény – tangó mint eszköz

Az argentin tangó izgalmas, csodálatos, és nagyon sok lehetőséget ad. Különleges feltöltődést nyújtó időtöltés, önkifejezési vagy ismerkedési mód, nagyon sok előnye közismert.
Rengeteget írtam róla a blogomban, többek között arról is, hogy a tánc szeretete, a táncélmények milyen jótékony hatásokat hordoznak magukkal.
Viszont találkoztam egy olyan esettel, amikor nem az argentin tangó van a középpontban, hanem inkább eszközként jelenik meg egy másfajta cél érdekében. Rögtön felkeltette a kíváncsiságomat ez a fajta megközelítés és elhatároztam, hogy jobban utána nézek.

Kiderült, egy olyan önismereti tréningről van szó, minek az alapját a tangó eszköztára képezi, de mégsem tánctanulás a szó szoros értelmében.

Kocsis Zoltán önismereti tréning

Kocsis Zoltán

Mivel nagyon megtetszett, ezért elhatároztam interjút készítek a program egyik megalkotójával.  Interjúalanyom Kocsis Zoltán vezetési tanácsadó, tréner.
Több mint egy évtizede tart különféle workshopokat, képzéseket, csoportokat és ő az önismereti tréning egyik vezetője!

 

Endre: Mit lehet tudni a most induló programról?

Zoltán: Az önismereti fejlesztő módszerekben és a tangóban való elmélyülés nagyjából egy időben indult az életemben és úgy kapcsolódott össze, hogy Pék Anikó indíttatására – aki maga is 5-6 éve a tangó szerelmese -, közösen kidolgoztuk a „Kapcsolódásaink Tükrében – Közelebb önmagunkhoz és egymáshoz a TangóMódszerrel” nyílt, egynapos programot.

Röviden csak így nevezem: Élménycsoport. Tavaly nyár óta szervezünk csoportokat.

Nagyon lelkes visszajelzéseket kapunk. Vannak rendszeresen visszatérő résztvevőink is. Ha valaki a tangótanulást egy mélyebb tudatossággal éli meg, nem csak rengeteg élménnyel gazdagodik, időnként meglepő felismerésekre is jut önmagával kapcsolatban.
Szeretnénk ezeket a tapasztalatokat megosztani azokkal is, akik nem tangóznak, esetleg csak kacérkodnak a gondolattal vagy akár egyenesen idegenkednek bármilyen tánctanulástól.

Pék Anikó

Pék Anikó – fotó: Lakner Kinga

Az egynapos program során nagyrészt a tangóból fejlesztett érzékelési és egyszerű társas, mozgásos gyakorlatokkal teremtünk lehetőséget olyan megélésekre és tapasztalásokra, amelyekre mi a tangó közvetítésével, a tangótanulás folyamán teszünk szert. Persze aztán izgalmas beszélgetések is kerekednek ebből. Akinek van kedve hozzá, megoszthatja a többiekkel, amit érzett, érzékelt – de a lényeg szavak nélkül is megszületik.

E.: Tudjuk azt, hogy képzett táncos voltál a tangó megismerése előtt is. Hol és milyen táncműfajokban táncoltál?

Z.: A tánc végigkíséri az életemet. Tizenévesen egy mandulaszemű lány után mentem be a versenytáncórára – ahogy Demjén régi dalában az a bizonyos Peti az iskolába. Pár év múlva a színpadi táncok felé fordult az érdeklődésem. Sokféle műfajt és stílust tanultam. Az egyetemi éveim alatt már a „Víg”-ben és a Pesti Színházban dolgoztam. Később Németországban is lehetőségem nyílt koreografálni, musical-ekben és táncprodukciókban részt venni. Végül kikötöttem a tangónál. Talán mert semelyik más mozgásformához nem fogható. Mert bármikor, bárhol, bármilyen idősen, kifogyhatatlan élmény- és energiaforrás. Nem is tánc. Annál sokkal több.

E.: Kiknek ajánljátok ezt a képzést és mennyire szükséges a tánctudás?

Z.: A program nem kifejezetten a táncról szól. Itt nem lépéskombinációk, tartás, mozgásforma elsajátítása a cél. A testünk rezdüléseire és a mozdulatainkra hagyatkozva ismerkedünk önmagunkkal és a társainkkal. Így semmilyen előképzettség nem szükséges hozzá, csupán nyitottság és természetes kíváncsiság. Azoknak is ajánljuk, akik mostanában kezdtek tangót tanulni, nekik pedig egy mélyebb rétegét mutatja be a tangónak, így a technikai gyakorlás folyamán hamarabb juthatnak mélyebb élményekhez a táncban is.

E.: Mit nyújt ez az egy nap a résztvevőknek?

Z.: Elsősorban különleges élményt. Ezen keresztül pedig, erősíti bennünk a tudatosságot és fejleszti az érzékelésünket. Segít jelen lenni, fókuszálni a figyelmünket. Szavak nélkül mesél nekünk arról, mi jó nekünk egy kapcsolatban – legyen az baráti, kollegiális, szülő-gyermek vagy társkapcsolat -, megmutatja, hogyan kapcsolódunk másokhoz, mik a kapcsolati erősségeink, hogyan tudunk egymásra hangolódni egy másik emberrel. Felismerhetjük, mitől születik meg a bizalom, az inspiráló, alkotó feszültség közöttünk, segít a másik megértésében és elfogadásában. Így ez a nap az élménnyel együtt izgalmas fejlődési lehetőséget is kínál számunkra.

E.:Hol találkozhatunk legközelebb veletek?

Z.:Legközelebb március 8-án és április 11-én a MagNet Házban leszünk, szeretettel várunk Mindenkit! Aktuális információt, jelentkezési lehetőségeket itt találtok:
facebook:
www.facebook.com/kapcsolodasainktukreben
weboldal:
http://kapcsolodasainktukreben.blogspot.hu/