Az idézet az angol wikipediáról származik, a híres matematikusnak, gondolkodónak René Descartesnek  méltán népszerű mondása. Eredetiben: „Je pense donc je suis”.

Tangó rétegződés (társadalmi)

Tekintsünk el a filozófiai mondanivalójától és próbáljuk ráhúzni az idézetet a tangóra.
A következőképpen:
Osszuk fel a tangós társadalmat durván két részre.

  1. tangó tanárok
  2. tangót táncoló nem tanárok

Mivel egyszerű paraszti ésszel gondolkodom, keressünk párhuzamot a példa kedvéért.

  1.  pásztorok
  2.  bárányok

(Igazából argentin tango allat tancpásztorokat és birkákat akartam írni de az már túl paraszti ész :) )

Íme az írásom lényege: Arra szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy sokszor bárányként, birkaként vagyunk hajlamosak tanulni a tangót. (Tisztelet a kivételnek)
Hiányolom a  tudatosságot a tangótanulás közben.

Hit és és gondolkodás

Ne higgyünk el mindent vakon. Nem csak egy jó út van. Gondolkodjunk, próbálgassunk dolgokat, próbáljunk önmagunktól rájönni a miértekre. Így lehet igazán fejlődést elérni. Ha táncolunk milongán, és problémánk van a másik nem táncosainak  85%-val kezdjünk el gondolkodni, lehet valamit mi is változtatnunk kell.

Ne (mindig) mástól várjuk a megoldást Uraim,  hanem GONDOLKOZZUNK a mit és miérteken.

Ez nőkre is vonatkozik.
Például. Hányszor hallottam már azt, hogy „NŐ vagy ne gondolkozz, csak kövess!”  Igenis a mai kor tangója kőkemény test tudatosságot, zenehallgatást, figyelmet és koncentrációt követel meg a nőtől tanulás közben.

 

argentine tango

Tapasztalataim szerint, (ha a zenét most nem vesszük számításba) ha valakinek problémái vannak tangótánccal akkor nagyon, nagyon, nagyon sok esetben a következő három dologra vezethető vissza. Ezzel drága tangós barátommal a finn Pasival is egyetértünk.

  • séta (tangóséta) … mondjuk ebből is van jó pár de neked legyen egy ami téged jellemez és a testedre alkalmazható.
  • ölelés (tangós ölelés)
  • tartás (testtartás)

Ugye milyen szép fogalmak? De a gyakorlatban, hogy legyen? Mégis hogyan indulj el a tudatosság útján? Íme néhány kezdeti támpont, ötlet, hol lehetne máris javítani kis figyelemmel.

Irány a tudatosság rögös, de mégis célravezető útja. :)

  • Ölelés: Öleld meg a táncpartnered. Olyan tangós ölelősen ami rengetegszer elhangzott már, a tangó órákon.  És kezd el megfigyelni az érzeteket. Keress probléma gócpontokat. Belefúrod e amolyan igazi karatésként a tenyéréled a lány hátába, gyítepaci érzetet keltve? Benyúlsz e mélyen a jobb karoddal, ezáltal már a válladdal, szinte a lány  hóna alatt vagy? Lehet e óriás műlesiklást rendezni a két válladon, hátadon, annyira ferde a rossz tartástól? Feszített e a felsőtested, ezáltal nem tudsz izolálni, plusz robotzsaru érzetet keltesz a másikban? És még sorolhatnám. Millió dolgon tudsz javítani, korrigálni. Gondolkozz, hol lehet a probléma és miért? Beszéljetek róla táncpartnereddel. Neki itt ilyen érzet, ott olyan érzet… Ugye? És még el se kezdtél sétálni.
  • Oldallépés(ek): Ne adj magadnak csak kb. negyedórát egyedül a tükörrel. Kezdj el oldalra lépegetni oda és vissza a tükör előtt. Változtatva a lépések nagyságát, intenzitását, csúcspontját. Beledőlsz e szándékosan a lépésbe.  Ha igen, miért? Egyáltalán szükséges-e? Neked? Visszaáll a tested szépen függőlegesbe, vagy maradsz Pisai Ferde Torony? Figyeld meg magad, mikor vagy stabil, mikor tűnik csúnyának a lábfejed, hol van a súlypontod.  KEZDD EL MEGFIGYELNI A TESTEDET. Máris javul a táncod óriási százalékkal, ha elkezdesz gondolkodni és változtatni a mozgásodon.
  • Séta ölelésben: Sétáljatok ölelésben, és figyeld meg az érzeteket, a tükörben a látványt, hogy milyen hatást kelt. Nagyon sokat vitáztam emberekkel arról, hogy „Nem törődöm, hogyan, néz ki a fontos, hogy jó érzés legyen” Ez egyszerre igaz, is meg nem is. Az egész nem fekete és fehér. „Tangóérzést” kelteni két testben – lélekben lehet úgy is, hogy ringatózunk-lassúzunk Diana Krall zenéjére. Fontos a mozgás helyes elsajátítása…

Ne ijedj meg. Koncentrálj az ölelésre…

Tangó és figurák

A figurákról még két szót. Ma már ezermillió figurát lehet ellesni youtube-ról, bárhonnan.
Minden stílusban. Leülsz, megnézed, lejátszod, kikockázod, megpróbálsz rájönni, hol vannak az energiák. Slussz passz.

De a  fenti három pontra(séta, ölelés, tartás) MINDIG, MINDIG, MINDIG fektess tudatosan hangsúlyt ha szeretnél fejlődni a táncodban…