Attól függetlenül, hogy a tánc fanatikusai vagyunk, az élet képes csodákat produkálni a tangó világában is. Halljuk és szajkózzuk a jól ismert szöveget:

“A férfiak férfiasabbá, a nők nőiesebbé válnak az argentin tangón keresztül.”

Igen ám, de mi van ezen túl? Mi van, ha ezen a tézisen átlépünk? Mi van, ha létezik egy olyan mozgalom az argentin tangóban, ahol nem számítanak a nemi sztereotípiák? A táncban a szerepek felcserélődhetnek és ugyanúgy működik az ugyanolyan nemű (férfi-férfi, nő-nő) tangó is. Emlékezzünk, a tangó történelmében sok legenda van arról, hogy férfi nagyon sokáig csak férfival táncolhatott, mielőtt nőhöz jutott volna. Részben azért, mert nem volt elegendő a tudásszintje, részben meg olyan kevés volt a nő.

Gondolatébresztőként nézzünk meg egy ilyen fellépést a múltból két fantasztikus táncossal: Antonio Todaro és Mingo Pugliese.

Csak tegnap tudtam meg, de ez a mozgalom nevesítve is van. Férfiak férfiakkal, nők nőkkel, nők férfiakkal váltott szerepben, vagy akár “normálisan”  is táncolhatnak, túllépve a hagyományos nemi szerepeken.

Tehát a neve: Queer Tangó! Jól jegyezzétek meg!

Íme egy hivatásos tangós blogger definíciója Buenos Airesből, a Queer tangó mozgalomról. Még angolul van idézve, de előbb-utóbb lefordítom. :)

“Queer Tango proposes the possibility for people that dance tango to freely choose the role they want to take up and what gender they prefer to dance with. To be able to perform this way, the teaching technique used is exchanging roles. This means for everyone to learn to lead and follow. Dancers have the power to choose to dance the role they prefer or to exchange roles, depending on the person they are dancing with and the moment they decide to do so.This technique allows exploring the dynamics in more equal relationships. Here, the symbolic power that lays on the leading role vanishes when either person can take up either role, indistinctly.”
—Mariana Docampo, What is Tango Queer? (buenosairestangoqueer.blogspot.com)

Queer tangó Buenos Airesben

Amikor kinn éltem Buenos Airesben, már voltam ilyen Queer tangó milongán, a La Marshallban, bár akkor még meleg milongának hívtuk. Ami azért, ha belegondolunk eléggé izgalmas dolog, hiszen Buenos Aires a tradicionális tangó fellegvára. (Nem az az izgalmas, hogy én voltam ilyen milongán, hanem az, hogy létezik ilyen milonga. :) )
Tehát a La Marshall volt az első Queer milonga  és 2002-ben nyitotta meg kapuját. Helyszínt cserélt, ma már ugyanott van, mint az El Beso milonga, csak egy másik napon. Azt hiszem pénteken. Ha jobban érdekel itt a honlapjuk.

A következő videón Ariadna Naveira és Fernando Sanchez táncol a La Marshallban

Queer tango a Wikipedián

Nem véletlen, hogy van már egy ilyen Wiki oldal is: Queer tango. Már a bevezetőjében is  egy nagyon erős idézettel nyit:

“The tango is a duel for dominance. Partner against partner, man against woman, machismo leading female, using weapons and lures of sexuality.” (Gretchen Elizabeth Smith, The History of the Tango)

Lefordítva: “A tangó, párbaj a dominanciáért. Partner partner ellen, nő férfi ellen, macsó vezet nőt, fegyvereket és a szexualitást csaliként felhasználva”.

LGBT közösség

A fentebb említett La Marshall milonga, ráadásul a LGBT tangós közösség középpontja is.  Az LGBT rövidítés a Lesbian, Gay, Bisexual és Transgender(transznemű)  szavak összetétele. A Wikin megtalálható a bővebb magyarázat erről a fogalomról, és itt bukkanhatunk rá a Queer Tangó elnevezésének az eredetére is.

A következő idézet a Wikipédiáról származik:
A queer  szó jelentése eredetileg ’furcsa, különös, szokatlan’. Napjainkban minden olyan emberre vonatkozhat, aki nem kizárólagosan heteroszexuális, azaz bármi módon “kilóg” a társadalom hagyományos sémáiból. A kifejezés tágabb értelmezésben a szexuális kisebbség korrekt és diszkrét meghatározása. A közelmúltban az angol és a nemzetközi szakirodalomban is teret nyert; szakszóként magyarul is előfordul. Sokak szerint a queer  kifejezés alkalmasabb a nőkhöz és férfiakhoz egyaránt való vonzódás megnevezésére.
forrás: wikipedia – Queerelmélet

Mielőtt azonban elkezdünk elméleteket gyártani, kigondolni, inkább jól figyeljünk:

A Queer tango mindenki számára nyitott, nemi hovatartozástól függetlenül, bárkinek!

Természetes, hogy ez az attitűd közelebb áll az LGBT közösséghez is, de nem ez a Queer tangó  lényege.

Queer tangó  fesztiválok

Ez ami nekem nagyon tetszett, és fogalmam se volt róla. A világon vannak már Queer tangó fesztiválok, Például New Yorkban, Szentpéterváron stb…
Nézz bele ebbe a remek kis videóba és csodálkozz:

Izgalmas ugye? Személy szerint, szívesen elmennék egy ilyen  fesztiválra. Amikor a La Marshallban voltam, akkor emlékszem, hogy a cabeceo és mirada különleges jelentőséget kapott. Ugye cabeceozik a férfi, a nő pedig “mirada”-zik de itt  rá kell jönnetek, hogy a veled szemező egyén vezetni, vagy követni szeretne.
Csak gyors ismétlésként a tradicionális technikából: cabeceo – a férfi nézi a nőt, mirada – a nő nézelődik és egyszer csak összeakad a tekintete a férfival.

Queer tangó oktatás

Glotz Marcsival tartott óráinkon is voltak már egynemű párok, de ez a hozzáállás teljesen más.  Már a legelső órán vezetni és követni is tanulsz. Ilyen a Queer tangó típusú oktatás.

Miért ennyire időszerű a cikk?
Ugyanis megérkezett Budapestre is ez a szemlélet! Bár a budapesti tangós közösség nyitott mégis ez sokat segíthet olyan pároknak például akik nem mernek együtt elmenni táncolni.
Gratula a tanárnak Fabricio Moroninak. Itt van a facebook csoportjuk, itt lehet kipróbálni.. Érdekel téged is? Az óráikhoz bármikor lehet csatlakozni.

A cikk megírása óta sokkal többet megtudtunk Fabricioról. Buenos Airesben táncolt és koreografált neves tangós társulatokban.


Végezetül egy gondolat:

A tangó megerősítheti a mai világban már elveszni látszó hagyományos férfi és női szerepeket, de szinte úttörőként meg is törheti azokat.

Véleményed van? Esetleg élményed, amit leírnál, megosztanál? Mert én kíváncsi vagyok rá! Írd meg a cikk alatt kommentben, vagy a Tango Libre Budapest facebook oldalon a Kisokos bejegyzés alatt.