Újra Buenos Airesben vagyok, három év után, immár a harmadik alkalommal. Legutóbb Argentínából 2013 március közepén jöttem haza Magyarországra, hét hónapot töltve a tangó őshazájában. Emlékszem, jókedvvel érkeztem Budapestre, mert azt hittem, hogy megúsztam a telet, de bizony akkor voltak azok a kemény hóviharok meg a hírhedt útzárak az autópályán.
2016 márciusában, itt Buenos Airesben, most kellemes meleg van. Vége a nyári kánikulának amikor a lakásokban zakatolva vonyítanak a hőséggel küszködő légkondicionálók.

Buenos Aires elképesztő mértékben változik,  egyre jobban világváros érzeted  van és elképesztő mértékben civilizálódik. Egyre kevesebb a matét a kézben és a termoszt a hónalja alatt szorongató ember az utcán. Buenos Airesben a tangó is más rövid három esztendő elteltével. A tangóturisták egyre jobban a város szerves részévé vállnak, komoly bevételt hozva neki. Jobban is fogy a kitűnő minőségű híres argentin marhahús is… :) stb.

Bunos Aires – milonga, tangó, szerelem

Eddig egy milongára jutott időm.  Hogy megmutassam Andinak, a kedvesemnek és a velünk jött tangópárosnak, Jocónak és Szilvinek  egy igazi „tradicionális” milonga hangulatát, elvittem őket az  El Beso nevű helyre. Az El Beso Buenos Airesben az egyik legtradicionálisabb milonga. Egy hely, ahol a férfiak és nők külön ülnek, a párok meg együtt. A jobb táncok érdekében, nagyon sok pár inkább szétválik és külön beülnek a férfi és női sorba.  Így tettünk mi is, külön kértük az ültetést. Emlékszem annak idején, mikor Konráddal első utazásom idején megérkeztünk az El Beso „szentélybe”, a fal mellé ültettek, onnan bizony nyújtogattuk a nyakunkat, hogy táncra kérhessünk egy lányt cabeceoval. Most viszont rég nem látott ismerősök, rég nem látott ismerősként üdvözölnek. Ekképp kapjuk az ülőhelyeinket is, a lányokat a top 10 helyek egyikére ültetik, és mi sem panaszkodhatunk.

Ültetés a milongákon

Amikor megérkezel a milongára, akkor általában egy ültető ember fogad, aki legtöbbször maga a milonga szervezője. Rád néz és különféle szempontok alapján ad neked helyet, ami az egész milonga alatt a tied. Milyen szempontok alapján osztályoz, hogy hova ültessen? Jó helyre vagy valahol az isten háta mögé a falhoz?  Ismer-nem ismer, jó táncos vagy-e vagy sem, ápoltság, és egyéb tényezők döntenek abban, hogy milyen helyre kerülsz.  Nem minden milonga ilyen, de ha Buenos Airesbe jössz, akkor tudj róla, hogy ez létezik. Próbálj asztalt foglalni az adott milongára, ahova mész. Az sokat segíthet :) .

Aktuális milonga árak

Buenos Aires világváros lett, világszintű árakkal. Amikor ezt a blogbejegyzést írom, egy dollár 15-15,6 pesot ér. Egy milonga ára körülbelül 90 peso.
Számoljuk ki, 90 peso hány forintot ér.  Elosztjuk  15,10 dollár dollár árfolyammal, majd megszoozzuk az eredményt a jelenlegi 285-ös forint  dollár váltási árfolyammal és megkapjuk egy 4-5-6 órás milonga árát.
Ami nagyjából 1700 forint!
Drágább mint a budapesti milongák. :) – kuncog  fel bennem a milonga szervező.

Milonga etikett

A milonga belépőval „együtt jár” a kicsi helyen való táncolás. Be kell vallanom, elszoktam tőle otthon, ahol a lányok a karjaimban más tempóban táncolnak, nem egyszer öles léptekkel, izmos combokkal vadlovakként próbálnak nagyobb sebességre és lépésekre ösztökélni. A kicsi hely mást technikát kíván.
A milongákon a táncosok akár az autópályán, sorokban közlekednek. Az az ilyen tradicionális helyeken a legértékesebbnek a külső sort tartják. Néhány egyszerű szabályt érdemes betartani.

1. Hagyj egy kevés távolságot az előtted táncolótól, ezzel add meg neki a kicsi hátralépés lehetőségét.
2. Haladj megfelelő tempóban a sorodban. Ha túl sokáig állsz egy helyen, akkor feltartod a sort és úgy nézel ki, mintha vonatoznál a többi párossal, ahol te vagy a mozdony.
3. Ne ugrálgass visszafele, mert megijeszted a mögötted lévő párost, sőt akár rájuk is taposol.
4. Tartsd tiszteletben, hogy milyen széles a sorod.

Tradíció és ökölharc

Ezek a legfőbb szabályok tiszteletben tartása Budapesten is fontos. Tapasztalataim szerint, ha Budapesten nem így csinálsz, az nem olyan feltűnő mások számára, mivel általában van hely bőven. Azért tudjatok róla, hogy jó néhány ember Budapesten is meg van billogozva. Mondják, hogy kedves, imádni való az életben, ám tank a milongán…

Visszatérve Argentínára, az El Besoban szinte ökölharcba kerülhetsz, ha nem így teszel.
Ezen az estén szerencsére főképp kitűnő, udvarias párok között táncoltam. Érződött, hogy előttem is, utánam is tömött milongákon megnevelt emberek vannak. Azért volt egy-két különleges eset. Egy páros előttem nagy szenvedéllyel járta az oda-ide pattogós tangót. Jól nevelten elővettem a kivárom míg befejezi szabályomat és elkezdtem vonalas salsázni a helyemen. Igen ám, de a sor mögöttem feltorlódott és hirtelen azt láttam, hogy 3-4 pár mögöttem ugyanazt csinálja és egyre szűkebb helyen táncolunk. A külső szemlélő ebből talán semmit sem vesz észre, hogy a mögöttem lévők egyre elégedetlenebbek, velem együtt. És döntöttem. Elég az udvariasságból, és leszorítottam a ficánkoló párost a belső sávba.
Ugrándozzon ott kedvére és tanulja meg a tangóetikettet a sűrűjében! Sokkal könnyebb lett az életem és a mögöttem lévőéké is . A tánc után visszaülve a helyemre azt vettem észre, hogy a tapasztalt öreg milongérók,  akikből már az El Beso milongán is csak 2-3 volt,  ugyanezt csinálták, amit én. :)

Welcome to / Bienvenido á Buenos Aires…
folyt. köv… :)  irány a cipőboltok…