Buenos Aires nemcsak a tangózók Mekkája, hanem a tangócipőké is. Rengeteg bolt és kínálat versenyez egymással.

Férfivásárló:
A férfiak 90%-a 1 boltba megy el. Legfeljebb 2-be. A maradék 10 % a statisztikai zaj.
Nőivásárló:
A nők 90 %-a a boltok 90%-ba megy el. A maradék 10% fele már volt előző alkalommal BsAs ben. A maradék másik fele (nevezzük őket is egyszerűen statisztikai zajnak), szerintem nem is létezik.

Már szinte lemondtam a blogírásról, mert addig is spanyolt tudtam tanulni helyette, de belenéztem a Gábor blogjába, és megütötte a fejemet a következő bejegyzés.

http://gabortango.blogspot.com/2010/03/baratnoim-cipoi.html
„hátsó rufle selyemből legyen”

Ohó! Gábor és a tangócipővásárlás :) :) :)
A probléma itt kezdődik, amikor… a fiúnak kell megvásárolnia a lány cipőt
Fiú női tangócipőboltban = elefánt a porcelánboltban
:

ejjj…kapsz egy 12 oldalas magyar nyelvű dokumentációt, amiről el kell kezdeni beszélgetni az eladónővel spanyolul, amin egyébként te se beszélsz :D
ballon head mean in Santiago, Chile
+az álomcipőről 4 különböző emailben 6 különböző instrukció… Persze cipőméret nélkül, amit gyorsan sms-ben elkérsz, majd nem kapod meg, és a falat rugdosod dühödben, mert a taxiban ültél a dugóban 50 percen keresztül… Visszafele már csak a laptopot cipeled a metrón, mintsem hogy a dugóban ülj, ahol romantikus szaunában veszel részt kilátszó derekú, 120 kilós hústornyokkal körbevéve, mert persze légkondi, na az nincs! Gyalogolsz inkább még mellé egy kicsit: 10 percet, mit neked az, miután már keringtél egész nap a cipőboltok között, mert a lakás majdnem közel van a metróhoz és még sorolhatnám(ánk)… (Egy kis Pázmány Péter féle körmondat.) Mától csak olyan lányokat kérek fel, akik papucsban tangóznak… Ahogy látjátok a cipővásárlás is egy kaland tud lenni Dél-Amerikában. :)

…ja és Gábor te egy udvarias ember vagy…. :D

P.S.
Fogok írni TangócipőVásárlóFiúVagyokLánynakVeszekSegítségTutorialt ami azoknak szól, akik mástól rendelnek cipőt. (Ha fordítva van, már nem olyan érdekes.)

Tehát:

1.Lefoglalás = Nirvána: A legjobb, ha jóval előre lelevelezed vagy felhívod őket és lefoglalod, hogy ekkor és ekkor tudjanak menni a cipőért (NINCS MEGLEPETÉS). Ugyanis előfordul, hogy elfogy 2 óra alatt szinte az összes használható 37-es. Olyan kellemes megkönnyebbülés mindenkinek a lefoglalt cipő! (Mikor a Comme Il Faut cipőboltos göndör-szőke hajfürtös idősebb nő meglátott engem és Gábort, már csak sóhajtozott és kereste a szívgyógyszereit.) És nem maradsz cipő nélkül!!!

2 1 Dokumentum Mindenekfelett:Lehetőség szerint 1(Egy, One, Uno, Ein) word doksiban írd le a választott cipőket prioritási sorrendben, cipőmérettel, LEHETŐSÉG szerint angolul (mégjobb spanyolul), de ne magyarul, szerbül, horvátul!
Kb. ilyen névvel ellátva: MARISKA_NEV_SIZE37_1.0.DOC .
Sőt ha tudod akkor nyomtasd ki és dugd a kezébe mielőtt elmegy, és fenyegesd meg, hogy levágod a nagylábujját, ha nem hoz cipőt.
Ha emailben linkeket, vagy csatolmányban képeket küldesz el, az katasztrófa. (Nincs a boltban internet, az adott delikvensednek végig kell zongorázza a linkeket, hogy lementegesse egyesével.)

2.b.Verziózás: (az ilyesmi nevektől, mint a cipocskeim.doc, cipello.doc, varvavart.doc-tól kiráz a hideg, bár lehet rajtuk segíteni: át lehet nevezni.)

verziózás a hétről hétre változó igények miatt:
(MARISKA_NEV_SIZE37_3.0.DOC igen tudom, hogy a dokumentumok verziózása az magas informatikai probléma, még olykor projektmenedzserek számára is, de nyugodtan otthon is meg lehet próbálni.)

3.Hely és Nyitvatartás: Ha speciális bolt igényed van, nem árt, ha megszerzed a címet, a nyitvatartási időt és azt is elküldöd. (Gondolj arra, hogy  mindent ki kell keresni, megnézni, és meg is kell tervezni a vásárlási sorrendet. Van aki nemcsak a neotangóból és comme il faut ból vesz cipőt) . Több bolt, több keresgélés.

4.Repülés előtt:
Már akkor tudd, hogy mit szeretnél venni, és már akkor legyen megrendelve telefonon, emailben vagy legyen meg a doksi, mielőtt a kiválasztott tangócipőfutárdelikvensed (TCFD) felszáll a repülőre.

Ha az adott emberke biztos, hogy vesz magának is cipőt,  mennyivel könnyebb érzés neked, ha már az első napokban megvan. Plusz ha a TCFD-ből több van akkor össze tudnak beszélni és minden egyszerűbb számukra.

5.Fizetés: Sok helyen csak készpénzben lehet fizetni és nem bankkártyával, vagy készpénzben olcsóbb (általában 20 argentin pesóval ) erre is gondoljatok és lássátok el a tangócipőfutárt készpénzzel (euró és dollár is jó)

6.Number of Shoes:Beszéljétek meg előre, hogy hány pár cipő kell! Az olyat, hogy valahol az emailben az utolsó percekben a végén, benne van az hogy
„Ja és lehetőség szerint ha van az első helyezettekből akkor x párat kérnék”
„nem vagyok biztos, hogy a számozás jó a lábamra ezért hozz 3x ből és 3xből is”
és még sorolhatnám nem szeretjük.

7.Mennyiség:Minél több van a doksiban annál jobb. Lehet már csak olyan képeket tudsz szerezni pl a comme il faut -ról amik már csak tavalyiak. (Egy lánynak 34 ből 1 se volt :( )

8.Sarok: A sarkat lehetőleg minden egyes képnél jelöld meg. Amikor már a 4ik dokumentumot mutatod meg az eladónak aki tul van már 300 cipőeladáson, könnyen el tudja téveszteni a sarok méretét(TCFD ről ) nem is beszélve.
Máshol van a lány súlypontja egy 7 cm sarkú cipőben és teljesen máshol egy 9 cm sarkú cipőben.

9.Alternatívák: Add meg melyik cipőnél milyen alternatívák jöhetnek szóba, akár színek terén is.

Így első körben ennyi. Kérlek egészítsétek ki ti is ötleteitekkel a kommentekben és a végén dobjuk fel a listára.