Utcatánc a Riviérán

Szóval eljött a pillanat amikor, utcatáncolok a francia Riviérán, programtervező matematikus diplomák ide vagy oda :).
Az argentin tangót ilyen minőségben már kipróbáltam Magyarországon is, Argentínában is.

Miért is kezdtem el? Legelső szóló színpadi argentin tangós fellépésem Mohl Hajnival Budai László táncszínházában a Nemzeti Színházban volt. Elég merészség színpadi rutin nélkül! Gondolhatjátok :)
Rögtön elhatároztam, hogy gyakorolnom kell valahogyan, mert a havi egy mély vízbe dobás nem elég!

Így jött az „utcatáncoskodás” számomra.  Ahogy franciául megírtam a polgármesteri hivataloknak a kérvényekben – Les artistes des rue – első alkalom, hogy Európában, Magyarországon kívül próbálom ki. Többször is majdnem nekiindultam, de ilyen-olyan okok miatt mindig elmaradt. Hosszú évek óta már ez a tervem és ez most végre beteljesült!

Napközben nyaralás, este utcatáncolás.

Ráadásul Franciaországban a Cote d’Azur a világ leghíresebb üdülőhelyein.  Ennyi spanyol tanulás után nem hittem volna, hogy újra ez gyönyörű nyelv lesz a középpontban. Egy évet éltem Franciaország másik nagyon szép helyén a Lac de Bourget tó mellett, amely az ország egyik legszebb tava, így volt miből táplálkozni.

 

A napközbeni nyaralásról: a házigazdánk csütörtökön elvitt minket vitorlázni a Földközi tengerre. Ez volt ez a nyaralás eddigi legmeghatározóbb élménye számomra. Nem véletlen, hogy a francia focicsapat színe a kék! Kihajózás után beálltam hajósinasnak és csodáltuk a házigazdánk vitorlázási, átkötelezési technikáit, majd pedig később a tengerben fürödve meg a tenger élővilágát. Délután Tamás és Vivien az egyik tengerparti strandon maradt. Patrickkal a házigazdánkkal visszavitorláztunk a hajóval. Egy manőver során, Patrick bezuhant a tengerbe a hajó oldaláról, és egyedül maradtam a vitorláson. Eléggé megijedtem, de nem pánikoltam be, hanem próbáltam alkalmazni a félnapos tudást amit ellestem, így Patrick nagyon rövid időn belül visszakerült a hajóra, és én fejesugrással visszahoztam a mentőpatkót is. Huh!

A esti táncokról pedig…
A „Les artistes des rue” avagy az utcai zenészek konkurenciája lenyűgöző a Cote d’Azur-on. Hivatásosak, ebből élnek, van aki helyben, van aki pedig Európát vagy a világot járva. Van aki zongorán játszik a parton, van aki fest, van aki akrobata. Van aki tűzzel játszik nőként, felskiccelt szoknyában nagyon-nagyon látványosan…
A mi kis háromszemélyes csapatunk is egész jó :)

Vivien remekül helytáll, köszönhetően a 3 év show tánc tapasztalatának.
Tamás kísérettel játszik. Nagybőgő és gitár CD-ről. A teljes argentin tangó zenekar. Csodájára is járnak. Elég ritka a bandoneon errefelé.
Magyar táncshow argentin tangóval a francia Riviérán.

Cote d’Azur + utcatangó helyzetpoénok

Azért persze vannak vicces jelenetek. A táncok közötti rövid szünetekben, összekötésként egyfajta „speakerként” mondok néhány mondatot a tangóról. Néha-néha azt is bedobom, hogy van-e esetleg tangót táncolni tudó jelentkező, aki kipróbálná.
Hát van:

Egyszer egy helyi francia hölgy jelentkezett. Elmondása szerint több mint egy éve táncol, de szerintem csak a tangótanára érdemelne egy alapos verést. Elindulásunk után lengedez mint székely fenyő a viharban.Tartom  magam és vicsorgásszerűen mosolygok , miközben a tömeg csak gyűl körénk. Lépés előre, lépés oldalra, lépés hátra. Elég vicces. Magamban csak áldom a jazztánc órák hadseregszerű hasizom gyakorlatait.

Még este 11-kor is táncolunk hiszen akkor is van igazán az élet a francia Riviérán.

Alig várom a holnapot. Tegnap Cannes volt, holnap pedig Monaco. folyt. köv…