Argentínában járt tangó táncosok számára a “La Viruta” szónak egy szalagcímben clickbait, azaz kattintáscsali jellege van. Miért? A La Viruta egy milonga és rendezvényhelyszín Buenos Airesben, amely szombat éjszakánként hajnali 4 és 6 óra között, afterparty milongaként funkcionál. Figyelem, figyelem! 2022. július 10-én, amikor is majdnem 5(öt!) milongán voltam Budapesten, Magyarországnak is volt egy afterparty milongája: a Milonga de mis Amores.

Előtte egy zárójeles megjegyzés: Andival túl vagyunk egy Tangó Európa Bajnokság döntőjén. erről szeretnék is majd élménybeszámolót írni, de egy EB akkora érzelmi hullámvasút, hogy még a videót se néztem meg, hogyan táncoltunk a döntőben, nemhogy írjak róla.

Buenos Aires tangós afterpartyjai

Buenos Airesben ezernyi milonga van minden nap, napközben, este, és éjszaka is. Bár minden táncmulatság véget ér egyszer, a tangósok azért szeretnek afterpartizni. Hétfőtől vasárnapig, a hét minden éjszakájának megvan a maga afterparty milongája, ahová összegyűlnek a tangó táncosok más, már végetért milongákról. Régebben, amikor Lucas Molina Gazcon, a budapesti Tango Místico tánciskola tangótanára még Buenos Airesben élt, ő volt a csütörtök éjszakai El Yeite milonga/afterparty milonga egyik házigazdája. Nem is emlékszem már az ő milongája mikor kezdődött, talán hajnali 2-kor? Meg kell kérdeznem Lucast. :)

A szombat éjszaka afterparti helyszíne az köztudottan a La Viruta hajnali 4-től hajnali 6 óráig. Szombatonként, pontosan ugyanabban az időben, mindig ugyanazt a playlistet játszák le, tehát tapasztaltabb táncosok pontosan tudják, hogy a két órában mikor van dramatikus vagy romantikus tanda. Egy nagyon izgalmas egyvelege a tangós világnak ez a szombat hajnal, tengernyi alkohol és café con leche y trés medialunas” (tejeskávé és 3 croissant szerű péksüti) fogy el.

Ha valaha voltál már végig, akkor nem lehet elfelejteni, hogyan játszák le a La Cumparsitát. A szervezők végtelenül profin, amikor az utolsó szám, a tangó himnusza felgyorsul, azaz kezdődik a Variáció, akkor felkapcsolják az összes villanyt. Ez egy látványos effekt és talán könnyebb is hazaküldeni így az embereket reggel hatkor.

forrás: La Viruta FB oldal

¿Afterparty sí? ¡ Técnica de tango no!

Egy másik zárójeles megjegyzés: Buenos Airesben egy időben rengeteget jártam férfi Francisco Forquera férfi tangó technika óráira: kezdőre, középhaladóra és haladóra is. A haladó óra vasárnap 13:00-kor kezdődött és emlékszem, nem mertem menni afterpartizni a La Virutába, annyi kimerítő volt az edzésbe átforduló tangó technika. Menekülök, az olyan jellegű férfi tangó technikáról ahol túl sok a duma, egy ponton túl már minden tangótáncos elméleti szakember, tanár is, diák is. Ez nem olyan volt, itt szükség volt az erőre.

Hogy pontosabb képet kapj, íme Francisco Forquera tangó technika közben:

Az 5 milonga krónikája

Vissza Budapestre. Vasárnap délben elindultam tangózni, a Dióba a Délidő milongára, megnéztem a fellépést és mivel kölcsönkaptam egy elektromos egykerekűt, arra gondoltam elgurulok a Zug milongára is. Útközben eszembe jutott, hogy atyaég, a vasárnap éjszakám is milongával kezdődött.

Hirtelen izgalomba jöttem, mert arra jöttem rá, hogy van esélyem a vasárnap 24 óráján belül 5 milongán részt venni.

Hogyan jön ki a matek?
1. a szombat esti Hölgyválasz milonga éjféltől zárásig.
2. Délidő milonga a Dióban 12:00-16:00 között.
3. Sunset milonga a Tangó-Zug stúdióban 18:00-21:00 között.
4. Tavirózsa tangó – nyári milonga tóparton 18:45-21:45 között.
5 És végül a Milonga de Mis Amores 20:00-23:00 között, ami egyébként sem fejeződik be pontosan.

El is határoztam, hogy elmegyek az összesre. Milyen szuper dolog tangósnak lenni Budapesten!

De sajnos az élet igazságtalan. Bár voltam a Hölgyválasz milongán, de Andival szombaton délután két órát, a Hölgyválasz előtti Praktikán másfél órát gyakoroltunk, így fáradtság miatt leléptem a szombat esti milongáról éjfél előtt. Így elengedtem az 5 milongán voltam vasárnap rekordot és csak szimplán elmentem a nap záró milongájára a Műcsarnok hátsó teraszán lévő Milonga de mis Amoresre.

A Milonga de Mis Amores nagyon jó buli volt. és ahogy teltmúlt az idő egyre több embert fedeztem fel, akikkel találkoztam az aznapi milongákon. Kezdett olyan érzésem lenni, mintha a La Virutában lennék szombat hajnalban, amikor a tangó táncosok, akik nem ugyanazon a milongán voltak, találkoznak és beszédbe elegyednek, és különféle kérdések, találkozások, párbeszédek hangzanak el. Például:
– Milyen volt a Salon Canning milonga?
– Milyen volt xy tangó alfa szupersztár fellépése, hogy tetszett?
-Sokan voltak a Cachirulo milongán?
– Te láttad, hogy a Pedro és Juanita kézenfogva jöttek?!?

Így kezdett el kialakulni a Műcsarnok hátsó terasza egy igazi afterparty milongává. Amikor megérkezett RózsaFekete Robi is, a Tavirózsa milonga szervezője is arra gondoltam, hogy már csak a győri különítmény hiányzik, akikkel találkoztam a Tangó Zugban és kinevezhetnénk a milongát HIVATALOS afterpaty milongának. Eltelt 10 perc és ők is megjöttek ők is. :) :) :)

Köszönöm Budapest, köszönöm tangósok, köszönöm milonga szervezők, óriási partinap volt, július 10-én. Budapesten jó tangózni, minden héten fesztivál, szépen lassan tangó és milonga nagyhatalom leszünk ❤️

U.I: a következő Milonga de Mis Amoresre viszek egy “docena de medialunas”-t a régi idők emlékére.

borítókép: Gyenis Balázs, Milonga de Mis Amores, Műcsarnok hátsó terasz.