2018-ban tangó DJ voltam Kijevben a Tesoromío Tango Weekend-en, és az egyik nap argentin néptánc est volt az egyik milonga előtt. Véletlenül kerültem oda és alaposan meglepődtem. Kijev közepén argentin folklórt táncolnak Buenos Airestől több mint 12 ezer kilométerre?! Ráadásul sokan és nagyon szépen? El is határoztam, hogy fogok írni egy blogbejegyzést erről az élményről és az argentin néptáncról.
Az idő viszont csak múlt és az írás valahogy elmaradt. Offtopic, de több ilyen cikkem késlekedik/ elmaradt, akartam például írni egy magyar lányról, aki olyasmiket csinál, amiből az egész világon nagyon kevés van Nőként tangózik, tangót zenél (zongorázik) és lovaspólózik(!)  is. Offtopic bezárva, az argentin néptánc cikkel már legalább 4 éve adós vagyok, ráadásul most van egy apropója is. 

Buenos Aires chacarera & zamba a milongákon

Amikor kinn voltam elsőre Buenos Airesben, akkor találkoztam elsőre azzal a jelenséggel, hogy néhány milongának a közepén vagy a végén betesznek más zenei stílusokat is: rock’n rollt és argentin folklór táncokat is.

Mik ezek az argentin néptáncok? Találtam egy zseniális cikket Vörös Eszter bandoneostól, amelyben
az argentin és a magyar népi kultúra közötti különbségeket és hasonlóságokat taglalja interjú formájában  Bonapartian Eduárddal. Eduárdról azt kell tudni, hogy Argentínában született, félig magyar, félig örmény származású magyar néptáncos. Annak a Buenos Aires-i Regös Néptáncegyüttesnek vezetője és oszlopos tagja, amelyet a második világháború idején kivándorolt magyar nagymamája hívott életre még 1958-ban.

„Eszter: Mi a neve az argentin néptáncoknak?

Eduárd: Chacarera, malambo, zamba. Ezeket lehet összehasonlítani a magyar néptánccal. Chacarera az egyik leghíresebb tánc. Fiú és lány végig csalogatják egymást előre-hátra, helyet cserélnek. A fiú eljárja a lépéseit, ritmikusan dobbant, a nő szépen játszik a szoknyájával, megmutatja a ruháját. A végén van egy mozdulat; megkoronázzák egymást, megköszönik a táncot.
(…) A chacarera-ban koronáznak. A zamba pedig olyan, mint nálunk egy eszközös tánc. Van egy kendő, amivel egymást ide-oda csalogatják. Nagyon érzelmes tánc, erotikusnak is lehet nevezni. Megvan a közeledés-távolodás. A keressük egymást érzése.”

Forrás: ritmuséshang.blog.hu

Az argentin néptáncok végtelenül izgalmasak, csábítóak, ráadásul azért is érdemes tanulni őket, mert bármelyik fesztiválon, maratonon, encuentron, bármikor felcsendülhet fel egy chacarera vagy egy zamba.

Chacarera

A Chacarera egy néptánc Argentína északi részéről. Párban táncolják és annak ellenére, hogy nem érnek egymáshoz, érezhető a táncosok érintés nélküli kapcsolódása.

Táncosok: Emilio Cornejo és Maria Moreno

Zamba

Az első és legfontosabb, hogy az argentinok a zambát szambának ejtik de nem összetévesztendő a brazil szambával, sőt a zumbával sem.

Személy szerint ezen a nyáron a bodyart-ot tévesztettem össze a bodywork-el és szóval érdemes figyelni, mert ez egyik műfaj képviselőjének sem tetszik. Mondjuk nekem sem tetszene, ha letársastánctangóznák az argentin tangómat. Visszatérve a zambára, fontos eleme a zsebkendő és a zsebkendő elegáns lengetése, a videóból láthatjuk is, hogy miért.

Táncosok: Emilio Cornejo és Maria Moreno

Miért van aktualitása ennek a blogbejegyzésnek?

Emilio Cornejo – a világszerte ismert és elismert argentin folklór mester érkezik Budapestre júliusban.

Emilio többszörös argentin bajnok táncos, rendezője számos tánc előadásnak, állandó tagja több nemzetközi tánc társulatnak.
Saltában született, Argentínában egy generációk óta táncos/zenész családban. Kisgyerek kora óta az argentin folklór zene és tánc tölti ki az életét, kombinálva más tánc stílusokkal – flamenco, tangó, jazz és modern táncok.
Amióta 2008-ban Európába költözött, táncosok ezreivel ismertette és szerettette meg az argentin folklór zenét és táncot.
Alapítója és vezető tanára számos folklór közösségnek például Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Ukrajnában, Finnországban vagy Svájcban.


Forrás: Emilio Cornejo instagram

Többszörös Malambo bajnokként, tökéletes technikai tudása és magával ragadó személyisége révén lett a tanárok mestere. Emilio chacarera és zamba workshopot Budapesten:

Dátum: 2022 Július 29-30
Helyszín:
Péntek – Tango Mistico (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 66, 1054,

Szombat – Hölgyválasz ( Hölgyválasz Dance Studio 1061 Budapest, Paulay Ede utca 41)

Program:
Péntek 29/07/2022
18.30-19.45 Chacarera. Az alapoktól az improvizációig. A zene és a mozdulatok felfedezése.
19.45-21.00 Zamba. Pañuelo – a mozgás és az önkifejezés szabadsága a partnerrel összhangban
Szombat 30/07/2022
19.00-20.15 Chacarera. Zapateo and Zarandeo
20.15-21.30 Folklore libre. Zamba – az alapokon túl. Mozdulatok, forgások és figurák amik segítik az improvizációt összhangban a partnerrel.

További részletek:
Emilio Cornejo Chacarera-Zamba dancing workshop – Budapest

Végezetül pedig egy izgalmas Chacarera tánc biztatásul. Gyertek ez, teljesen kezdőknek is való!

Borítókép: Emilio Cornejo FB