A világ egyik legfelismerhetőbb melódiája

Mindössze négy taktus és szinte mindenki rögtön felismeri a tangó himnuszát, a La Cumparsitát. Slágerekben talán kérdéses, ki minden idők legsikeresebbje, lehet, hogy a Beatlestől a „Yesterday” vagy a Rolling Stones-tól az „(I can’t get no) Satisfaction” vagy egy másik örökzöld, de a tangóban az első helyezett kiléte megkérdőjelezhetetlen.

A legtöbbet játszott tangó a világon

Kétségkívül ő a legtöbbet játszott tangószám is a világon. Több mint 1.500 verziója van, de létezik olyan felmérés, amelyik 2.700-at számol. Egy zenekar vals ritmusra is hangszerelte. Hallgassátok meg:

Fontosságát jól mutatja, hogy 2000-ben, amikor az argentin olimpiai csapat a La Cumparsitára vonult be Sydneyben, még diplomáciai botrány is kerekedett miatta Uruguay részéről. Az ok, hogy a zeneszerző Gerardo Matos Rodriguez uruguay-i, de erről majd később, amikor szó lesz a keletkezésének a körülményeiről.

Miért nevezzük a tangók himnuszának?

Aki volt már milongán (argentin tangóesten), annak talán feltűnt, hogy a legvégén a La Cumparsitát játsszák a táncest egyfajta lezárásaként. 100 milongából 99,99% tartja ezt a tradíciót, sőt voltam olyan tangós rendezvényen, ahol ráadásul kettőt is játszottak a végén, először egy ritmikusabb verziót, majd egy lágyabbat, melodikusabbat. Nagyon sok helyen tartják azt a szép szokást, hogy a legutolsó tandát a saját párjukkal táncolják de ha azt nem sikerül, akkor legalább a La Cumparsitát.

Keletkezésének története

1915-16 környékén az építészmérnök egyetemi hallgató Gerardo Hernán Matos Rodríguez lázas betegen feküdt az ágyában és éjszaka megálmodta a La Cumparsita alapdallamát.
Mivel nem tudott kottát írni, másnap, láza elmúltával hívta a nővérét és lejegyeztette vele a melódiát. A La Cumparsita eredetileg egy indulónak készült a uruguayi diákszövetség farsangi felvonulására. A név a ‘comparsa” szó kicsinyítéséből származik. A comparsa pedig egy zenészekből, táncosokból sétáló csoportja a karneválokon.

A dallam elkészülte utána Gerardo megmutatta Roberto Firpo zenekarvezető-zongoristának a művét, mondván, hogy ebből egy tangó is lehetne. Firpo beleegyezett és Carlos Warren zongorista segítségével az eredeti műhöz hozzáadott még a saját szerzeményeiből: a La gaucha Manuela” és a”Curda completa”ból, valamint a Miserere” számból, ami Giuseppe Verdi, ” Il trovatore” operájában található.

Hallgassunk bele ezekbe a számokba:

Curda Completa Roberto Firpo-tól:

Így hangzik a La Gaucha Manuela megfelelő részlete:

Miserere – Giuseppe Verdi: Il trovatore

Az így elkészült művet Roberto Firpo zenekara mutatta be elsőre közönség előtt a művet Uruguayban, Montevideóban a La Giralda kávézóban.

Olvassunk bele, mit írt Roberto Firpo a La Cumparsita történetéről:

In 1916 I was playing in the café La Giralda in Montevideo, when one day a man was accompanied by about fifteen boys — all students — to say he brought a carnival march song and they wanted me to review it because they thought it could be a tango. They wanted me to revise and tweak the score that night because it was needed by a boy named Matos Rodríguez. In the 2/4 [march time signature] score there appeared a little [useful melody] in the first half and in the second half there was nothing. I got a piano and I remembered my two tangos composed in 1906 that had not had any success: „La gaucha Manuela” and „Curda completa”. And I put in a little of each. At night I played the song with „Bachicha” Deambroggio and „Tito” Roccatagliatta. It was an apotheosis. Matos Rodríguez walked around like a champion… But the tango was forgotten, its later success began when the words of Enrique Maroni and Pascual Contursi were associated with it
forrás: Wikipédia

Pereskedések és a Cumparsita énekes verziói

Innentől kezdve a történet elkezd bonyolódni. Gerardo eladja 20 pesóért a jogokat, amit később sikeresen visszaszerez, mondván, hogy kiskorúként, ő még nem adhatta volna el.

A La Cumparsita viszont szépen lassan a feledésbe merül.

1924-ban Pascual Contursi és Enrique Pedro Maroni szöveget ír hozzá. Carlos Gardel énekli és óriás sikerre viszi, viszont mindezt a zeneszerző engedélye nélkül. Az új cím „Si Supieras”.

Amit Gerardo perel, sőt 1926-ban megírja a saját hivatalos, szöveges verzióját a La Cumparsitához.

Bár a hivatalos énekes verzió az a Gerardo által írt, mégis a Carlos Gardel által énekelt verzió sokkal nagyobb sikert arat. Ami természetesen hozzájárult ahhoz, hogy mind a mai napig a La Cumparsita az argentin tangó legsikeresebb zenéje.

Izgalmas alkotások a La Cumparsitával.

Elképesztő, hogy a La Cumparsita mennyire népszerű lett a világon, Az interneten rengeteg videó, fellépés megtekinthető a La Cumparsitával. Ki is emelnék ezek közül néhány különlegességet.

Színpadi tangó világbajnokság

2017 augusztusában, születésének 100-ik évfordulóján, erre a zenére táncolva nyerték meg a színpadi tangó világbajnokságot.

Korcsolya és La Cumparsita

2010-ben, Vancouverben erre táncolt Joannie Rochette a rövid programját.

Shae Lynn Bourne felvétele 2005-ből.

A linkre kattintva megtalálható egy páros jégtáncos verzió is: Pakhomova – Gorshkov.

Gene Kelly 1945-ből!

A következő felvétel lenyűgöző: Gene Kelly 1945-ből az Anchors Aweigh filmben szteppel a La Cumparsitára.

La Cumparsita rajzfilmben

Szinte hihetetlen, de még a macskaegeres Tom & Jerrybe is eljutott.  Tom és Jerry, 102. epizódja 1956-ból, címe Down Beat Bear.

creador la CumparsitaA tangó múzeuma Montevideóban

Ha van esélyetek elmenni Uruguayba, azon belül is a fővárosba Montevidóbe, mindenképpen látogassátok meg a „Museo del Tango – La Cumparsita „múzeumát, csodás dolgokat rejteget.

A múzeum pontosan annak a lebontott La Giralda kávézónak a helyén található, ahol elsőre játszották a világon ezt a remekművet.

Uruguay nagyon büszke a La Cumparsitára, annyira, hogy egy 1998-ban ban deklarált törvénnyel kulturális-népi himnusszá (Himno Popular y Cultural) deklarálta a hivatalos nemzeti himnusz mellé.

Végezetül, a La Cumparsitának nagyon nagy szerepe van abban, hogy az argentin tangó ennyire népszerű tánc lett szerte a világon. Hallgasd meg a La Cumparsita legizgalmasabb verzióit.