Szeretnék boldog új évet kívánni az argentin tangónak! Hogy ez a kívánság sikeres legyen, elmesélem az én egyszerű tangó módszeremet, amit te is kipróbálhatsz. De előtte egy kis bevezető. :)

Codigos a milongán

Az argentin tangó történelme során a táncesteken való viselkedésnek kialakultak bizonyos szabályai. Úgy is nevezzük őket, hogy codigos. Ezek főként praktikus és gyakorlatias dolgok, hogy jobban élvezhessük a táncokat egy tangó táncesten. Van benne szó hátralépésről, felkérésről, tánc végén visszakísérésről… Ezekről az „íratlan szabályokról” már rengeteget írtam, mások is írtak és minden bizonnyal írni is fognak még. A tangó aranykorában voltak olyan milongák, ahol ezres tömegek táncoltak, ezek alapján is gondolom azt, hogy ezeknek a szabályoknak van létjogosultságuk.

tango tanc est milongaÉlvezzünk a táncot, éljünk és hagyjunk élni a milongán!

Azért, hogy a milongák élvezhetőek legyenek,  hasznos ezeknek a szabályoknak az ismerete. Olyasmiről szeretnék írni most viszont, ami által élvezetesebbek lesznek számodra a milongák, és segíthet a táncos fejlődésedben. Az én fejlődésemben is segített, szerintem segíthet a Tiédben és talán az argentin tangóéban is Magyarországon.

Folyamatos fejlődés a tangóban

Tudom azt, hogy mi férfiak kezdőként még alig merünk táncolni a milongákon. Amikor túllépünk a kezdő tangó táncos lét viszontagságain, általában kialakul az a 4-5 kedvenc táncosból álló kör, akivel könnyedén el tudunk tölteni egy teljes milongát, mások megismerése nélkül. Pedig fontos az új táncélmény. Eleinte és is nagyon nehezen vettem rá magam, hogy új emberekkel táncoljak. Annak érdekében, hogy ez változzon, szeretnék megmutatni egy olyan módszert, ami nálam bevált, évekig használtam. Három hete pedig újra elővettem és működik! True story!

Egy milonga – egy új táncos

Hogyan is?
Amikor elmész egy milongára táncolni, mindenképp táncolj egy tandát  olyan valakivel, akivel „még soha életedben nem táncoltál. Addig, amíg ezt nem tetted meg, egyszerűen ne menj haza. :)
Mindenkivel táncoltál már a jelenlévők közül? Akkor viszont válassz valakit, akivel a legkevesebbet táncoltál eddigi tangós léted során.
Figyelem, elég  ha mindössze egy tandát táncolsz  a milongán egy új emberrel!
Természetesen ez férfiakra, vagyis vezetőkre vonatkozik, de ebből mindenki csak nyerhet. Meg fogod látni, érni fognak kellemes meglepetések!

Tangóbumm Budapesten

Az elmúlt hétvégéken olyan milongákon vettem részt, ahol azt éreztem, igazán érdemes argentin tangót táncolni. Ez a két milonga a Karácsonyi tangóbál és a vasárnapi Uránia milonga volt. Sokan voltunk, nyüzsögtünk, mosolyogtunk, kacagtunk egymásra és néha talán egy kicsit „kakaskodtunk” is  a helyhiány miatt. Mégis nagyon jó volt.

tangó bál

forrás: Bucsi Márta

Legyen ilyen 2016. milongáinak mindegyike!

Ne feledd a tanácsom: egy milonga – egy új táncos. Kezdőként, haladóként egyaránt!

Próbáld ki! Adj magadnak egy próba hetet, hónapot, vagy negyedévet.  Legyen ez is célod az idei évre!
Jó lenne, ha minden milonga nyüzsgő és mosolygós lenne. Boldog Új Évet és sok-sok meghitt táncot 2016-ben!

Endre