cabeceoMi is az a Cabeceo?

A Cabeceo a táncra való felkérés elegáns művészete az argentin tangóban.
Nagyon sokat írtam már róla (Tangó és matek, Buenos Aires tangó etikettje), de valahogy mindig kimaradtak a cikkekből azok az ötletek, praktikák, amelyek a nőknek (és a férfiaknak is) segíthetnek. Problémás ráadásul, hogy rosszul csinálva többet árt, mint használ. Amint viszont működni kezd, nagyon  meg lehet szokni.

Eszembe is jut erről egy tehetséges tanítványom, Eszter, aki 10 hónapja táncol, egyre jobban és szebben! Neki valahogyan sikerült a kezdetektől fogva, mesteri szintre emelni a cabeceot. Még csak néhány órán vett részt, de ennek is köszönhetően, szinte végig táncolta a milongákat. Sőt! Nem is olyan rég egy alkalommal  nekem is segített, hogy ügyesebben „cabeceózzak”. Látta, amint fel szeretném kérni az egyik mélyebb beszélgetésbe belelendült lányt. Észrevette a „szenvedésemet”, ezért halkan, de határozottan javaslatot tett: „Endre, ülj át a lánnyal szembe és majd onnan!” Sikerült! Ezúton is köszönöm Eszter! Ebből az a tanulság, hogy hosszú évek után is van még mit tanulni.

Annak érdekében, hogy nekem és nektek is jobban menjen, egy szuper, angol nyelvű cikket találtam. Érdemes elolvasni és alkalmazni az ott leírt ötleteket, trükköket, praktikákat. Talán a #6-os pont az, ami számomra kérdéses. Részben nagyon egyet értek vele, egy másik részével meg egyáltalán nem, de az összes többi zseniális! A fordítás Karen, a szerző engedélyével történt, a szöveget Kincs Emőke fordította! Köszönjük!

8 tipp, hogy felkérjenek a milongán

„Senki nem kér fel”, mondta a lány, és azonnal láttam, miért. Ügyes követő, gyönyörű és a legkedvesebb nő mind közül. Mégsem vette észre senki, mert felsőbbrendű irritáltságot megjátszva húzta meg magát egy sarokban ülve. Néha nekem sincs kedvem az egész estét tánccal tölteni. De van néhány bevált tippem azokra az alkalmakra, mikor igen (fiúk, ez rátok is vonatkozik!).

#1: Állj fel!
Ha tényleg táncolni szeretnél, ne ülj le. Azt az érzetet kelti, hogy elfáradtál és pihensz. Állj fel, és maradj a táncparkett közelében.

#2: Mozogj!
Akár a parkett szélén állsz, akár ülsz, kezdj lépegetni, mozogni a zene ritmusára. Ezzel azt üzened, hogy érzed a zenét, tetszik neked és szeretnél táncolni. Számomra a leghatékonyabb módja, hogy felkérjenek az, ha a parkett szélén állva elkezdek táncolgatni.

#3: Legyél kevésbé szociális!
Felejtsd el a mélyenszántó beszélgetéseket. Még ha beszélgetek is valakivel, a tekintetemet a parketten tartom, így mutatva, hogy egy lehetséges tánc jobban érdekel, mint a beszélgetés. Mosolyogj az emberekre és érdeklődj a parketten történtek iránt.

#4: Legyél nyitottabb, kezdeményezőbb! 
Kezdeményezz beszélgetést azokkal, akikkel táncolni szeretnél. Fejezd ki tetszésed a zene/DJ iránt, kérdezd meg, finom-e a bor amit isznak, vagy egyszerűen csak menj oda és mutatkozz be: „…szia, azt hiszem még nem találkoztunk, Karen vagyok…” Az ilyesfajta ismerkedés szinte mindig azt eredményezi, hogy az illető előbb-utóbb felkér.

#5: Figyelj oda a viselkedésedre, kiállásodra!
Nyitottnak kell látszanod, úgyhogy felejtsd el a keresztbe tett karokat. Az önbizalom szuper, de ne ess át a ló túloldalára. Túl sok önbizalom azt a látszatot kelti, hogy túl jónak érzed magad, hogy bárkivel táncolj. Ne keltsd az a látszatot, hogy ítélkezel, bírálod a táncolókat – az fogják gondolni, hogy tánc közben is bíráskodni fogsz felettük. Legyél kedves és udvarias, bárki is kérjen fel táncolni. A fiúk észreveszik, hogyan reagálsz egy felkérésre, és hogyan viselkedsz tánc közben. Maradj udvarias!!

#6: Ne hordd fenn az orrod!
Csak azért, mert megjelentél a buliban, még senki nem köteles felkérni. A 10.000 órányi gyakorlás és magánóra nem azt jelenti, hogy fel kell kérjenek! Ha táncolni akarsz, néha neked kell megtenni az első lépést. Ha nem kérném fel a fiúkat, bizony én sem táncolnék. Hidd el, a fiúknak is jól esik, ha felkérik őket.

#7: Könnyítsd meg a dolgukat.
Ne játszd a jégkirálynőt. Ne nehezítsd meg, hogy felkérjenek. Biztosíts alkalmat arra, hogy felkérhessenek, mikor egyedül vagy: így nem kell félbeszakítaniuk egy esetleges beszélgetést. Mosolyogj és teremts szemkontaktust. Élvezd az estét, érezd jól magad (vagy legalább tégy úgy, mintha jól éreznéd magad). Senkit nem vonz a kihívás, hogy az irritált székmelegítő penészvirág hozzáállását megváltoztassa.

#8: Köszönj elsőként!
Mikor bemész egy terembe vagy elsétálsz egy csoport mellett, légy kezdeményező és köszönj előre.  Ezzel megmutatod, hogy nyitott és pozitív vagy. Én általában érkezéskor azzal kezdem, hogy körbejárom a termet és minden ismerőst üdvözlök. Ilyenkor általában mindannyian kérnek egy táncot az este folyamán, és ezzel be is telik a táncrendem.

Vannak esték, mikor kicsit tartózkodóbb, félénkebb vagyok, pláne ha zavarba hoz a jelenlévők tudása. Ilyenkor általában megkérdezem a DJ-t vagy az egyik szervezőt, kivel ajánlják, hogy táncoljak, akik vagy bemutatnak táncosoknak, vagy mutatnak magabiztos, kedves vezetőket, akik segítenek elengedni a zavaromat.

Az hogy felkérnek-e, végeredményben csak attól függ, mennyire vagy pozitív, nyitott. Változtasd meg a hozzáállásod, és az egész estéd megváltozik. Garantálom.