Sebastián és Geraldine gyakorlóvideója

Láttátok már azt a fantasztikus videót, amelyben Sebastián Arce 1994-ben, ifjú zsenge titán korában táncol Geraldine Rojassal? Arce 1980-ban, Geraldine pedig 1981-ben született, tehát 14 és 13 évesek voltak, amikor a videó készült.

Ugye milyen képzett táncosok voltak már gyerekkorukban is? Ezek után nem csoda, hogy mind a ketten meghódították az egész világot. Mit gondolsz, mikor kezdett el Sebastián tangót táncolni? Egy vele készült interjúból kiderül, hogy 8 (nyolc!) évesen.

Sebastián Arce és Mariana Montes

Sebastián Arce a táncpartnerével Mariana Montessel 17 évesen kezdett el együtt táncolni. Kezdésnek, nézzétek meg a kedvenc videómat tőlük:

Sebastián Arce & Mariana Montes  – La Melodia del Corazon

Igazi iskolapélda, hogy milyen fontos a tangóban a zeneiség. Mindig!

Sok mindent le lehetne írni róluk, de 2011-ben készült velük egy két részes interjú. Itt sok mindent megtudhattok Sebastiánról és Marianaról. A videót angolul az a Stefanics Peti feliratozta, aki nagyon sokat tett az argentin tangóért Magyarországon, tanított és rendezett milongákat is. Az interjú két részben, ide kattinva tekintheted meg. Itt látható az interjú második része. Itt elmesélik azt is, miért jöttek el a karrierjük kezdetén Argentinából. Érdemes megnézni!

Hoppá! Kiderült, hogy a videó megvan magyar felirattal is Ecsedy Áron tangós blogján!

Sebastián számos nyelven beszél és mindegyiken kitűnően. Angolul, franciául 6.5 évet élt Párizsban), olaszul, oroszul. Az oroszon ne lepődjünk mert Moszkvába költözött és ott tanít. Az Arce Tangó Akadémia – Sebastián saját tangó akadémiájának a székhelye Moszkva.

Arce és a tangó tánc története

Sebastián egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kitűnően érzi, merre tart a világ tangós irányzatok terén, meghatározza azt, vagy megfelelő tempóban vált. Az megy neki a legjobban, ami egyik talán a legnehezebb egy művész életében: a megújulás, az újat mutatás.
Itt van például egy fellépésük 2006-ból. Mintha nem is ugyanaz a két táncos lenne, akiket a legelső videóban láttunk.

Sokoldalúságukat bizonyítja a következő videó, amelyben fellépésükkel mutatják be a tangó tánc változásának a történetét:

A tangó története – Sebastián Arce és Mariana Montes

Sebastián és a TangoMeet

Sebastián Arceval és Mariana Montessel indult a TangoMeet fizetős online tangó oktatóvideókra specializálódott internetes oldal. A honlap lényege az volt, hogy havi rendszerességgel, minden hónapban kapott az előfizető új oktatóvideókat. Mára már változott a szisztéma és csomagokat lehet megvásárolni. Újabban más tanárpárosok is szerepelnek rajta: Sebastián Achaval és Roxana Suarez, Sebastián Jimenez és Maria Ines Bogado, Ivan Terrazas és Sara Grdan.

Sebastián és Budapest

Magyarország (szerencsére) az a hely, ahova viszonylag sokat járnak képzett mestertanárok argentin tangó workshopokat tartani. Véleményem szerint  Sebastián volt a legtöbbet tangót tanítani, külföldiként, argentinként Magyarországon. Írd meg nekem, ha tudsz valakit, aki nála is többször jött. Annak idején a Danubiando tangó fesztivál szervezésében találkoztunk vele először Budapesten, utána pedig a Barrio del Tango hívta / hívja meg őt rendszeresen. Bármikor jön, érdemes tőle tanulni.

Sebastián és az improvizáció

Tudnotok kell, hogy Mariana Olaszországba, azon belül pedig Cagliariba költözött és házasodott, ahol született egy gyönyörű kislánya is. Ezen okok miatt Sebastián nem tud mindig Marianaval fellépni és kénytelen néha ideiglenes táncpartnerek után nézni. A világ egyik legjobb táncosának egyszerre könnyű és nehéz táncpartnert keresni, de mi így ismerhettük meg például Antonella Terrazast. Ő szintén táncolt már vele és januárban női és férfi technika workshopot tartani Budapesten.

Egyik alkalommal, betegség miatt nem tudott egy eljönni Budapestre az aktuális fellépő partnere Natalia Tonelli, a 2007-es színpadi tangó világbajnoka. Nagyon gyorsan, egy nap alatt kellett találni valakit – valakiket a szombati esti Hölgyválasz fellépésre. Így lett meglepetésszerűen Sebastián Arce fellépő partnerei szombat estére Glotz Mária és Serbán Andrea. A fellépés előkészülete abból állt, hogy Sebastián táncolt fél órát Marcsival és fél órát Andreával. Mind Marcsi, mind pedig Andrea megkérdezte a gyakorlásuk végén, mit változtasson, mit csináljon másképp, hogy jobb legyen a táncuk. Sebastián azt mondta erre, hogy semmit se változtassanak, minden így jó, ahogy van. Elérkezett a fellépés ideje, mi meg csak ámultunk, bámultunk és gyönyörködtünk. A tangó táncművészet, amit ott láttunk, az 210%-ban improvizáció. Nézzük is meg a fellépéseket!

Sebastián Arce és Serbán Andrea

Sebastián Arce és Glotz Mária

Elképesztő ugye? Fantasztikus életpálya, és sok minden következik még…