Minden évben megrendezésre kerül Buenos Airesben az Argentin Tangó Világbajnokság.
A versenyen két kategória van :

  1. Tangó de Pista, amelyet már egy előző  cikkben bemutattam. Ez egy argentin tangóesten résztvevők táncához hasonlít jobban.
  2. Tango Escenario az igazi vérbeli színpadi tangó, amelyről a mai írás szól. Itt a táncospárok tangó koreográfiákat adnak elő és ezt pontozza a zsűri.

Miről szól egy koreográfia? Általában minden ami egy pár között megtörténhet. A mondanivalója lehet bármi: szenvedély, feszültség, vidámság… Mindez elképesztő technikai repertoárral, hihetetlen sebességgel, dinamikai váltásokkal, látványos ugrásokkal megtűzdelve. Nem véletlen, hogy a versenyzőknek a múltján látszik az akadémikus táncos képzés (balett, jazztánc, stb. ).
Tehát a táncos múlt az alap, a lányoknál pedig a dekoltázs és bugyi villantás szinte kötelező. :)
Final Tango De Escenario Luna ParkA másik kategóriához hasonlóan itt is selejtező, középdöntő és döntő megrendezéssel választják ki a győztes párost. Időpontban közvetlenül a Tango de Pista döntője után van egy nappal. A döntő helyszíne mind a két versenykategóriában  a Luna Park. Több mint 9.000 embert képes befogadni ez  rendezvényközpont. Számos híresség előadott, koncertezett már itt.  A program sokszínű! Balettelőadások, boksz és teniszmeccsek egész sora, és természetesen az évente megrendezett Argentin Tangó Világbajnokság várja az érdeklődőket. Külön érdekesség, hogy a belépés  a döntőre ingyenes, viszont a jegyeket igényelni kell a verseny előtt. Néha kilométeres sorok állnak az ingyenjegyekért a tangó döntőre!

Argentina, főleg Buenos Aires az escenario kategóriában is nagyon erős. Főleg hogy táncosaik nagy része estéről estére híres Dinner Tango Showban táncol. (Egy ilyen showban táncoltam én is Buenos Airesben, az Esquina Homero Manziban néhány alkalommal.)

Amennyiben végignézzük az escenario győztesek listáját az első megrendezéstől kezdődően (2003) láthatjuk, hogy majdnem mindet argentinok nyerték meg. A kivételek: 2006-ban egy kolumbiai páros, 2009-ben a páros egyik tagja japán, és 2012-ben egy uruguayi  volt a győztes páros egyik tagja.

Érdekesség, hogy a döntőben egyre több a külföldi résztvevők aránya. Figyelemre méltó Európából ebben az évben az erős orosz és olasz jelenlét. Jöjjön egy magyar vonatkozás. A Tango Escenario Világbajnokság döntőnek már volt magyar résztvevője 2003-ban, Josip Bartulovic és Kulik Johanna személyében. Nem véletlen, hogy Buenos Airesben, az egyik közkedvelt tangó cipő márkaboltjában mai napig ki van téve a dedikált fotójuk.

Budapesten már járt Tango Escenario világbajnok Christhian Sosa személyében.
Ő az világbajnokságot 2012-ben egy izgalmas, versre és dallamra épülő koreográfiával nyerte meg, amelyet itt láthatsz:

Nézzük meg a 2015 év győztesének a táncát. Az idei bajnok Ezequiel Jesus Lopez és Camila Alegre, akik az életben is egy pár.  Szintén argentinok!

Melyik videó tetszik jobban? Nehéz dönteni ugye?  Látványvilágban és mondanivalóban teljesen más a kettő!

Kíváncsian várjuk a 2016-os megrendezést! További cikkek a tangó világbajnokok témában Ecsedy Áron blogján.