2003 óta minden évben megrendezik a Buenos Aires-i Argentin Tangó Világbajnokságot két kategóriában: Tango de Pista (előtte Tango de Salon) és Tango Escenario. Ebben az évben a táncos élet a pandémia miatt óriási bajban van az egész világon, így Buenos Airesben is. Argentínában a mai napig nem lehet tangó órákat és milongákat tartani. A társadalom kétségbeejtő helyzetéből adódóan zenekarok, táncosok, milongaszervezők, vacsoraszínházak, stb. küzdenek a túlélésért. Ikonikus helyek hagyják abba a milongák szervezését, mint például a La Viruta, amely a szombat hajnali 4-től 6-ig tartó afterpartykról volt a leghíresebb, de a külföldiek által nagyon kedvelt DNI tánciskola is bezárta kapuit.

Online Tango Világbajnokság

A Világbajnokságnál is szükség volt valamilyen mentőövre, ugyanis mindenki abban a hitben volt, hogy elmarad, mint az Európa Bajnokság vagy akár UK Tango Championship, amit mi 2018-ban megnyertünk Andreával.

Egyedüli lehetőségként a virtuális megrendezés maradt. Őrült az ötlet és viszonylag kevesen tudtak róla. Ízlelgessük a szavakat: Online Tangó világbajnok Tango de Pista kategóriában. Furcsa ugye? Elég sok is a kritikus vélemény a közösségi médiában, hogy ez a fajta rendezés nem méltó a világbajnokság szellemiségéhez.

Mindentől függetlenül a világbajnokság elindult augusztus 26-án a következő célokkal:

Diferente, virtual, pero con la misma fuerza que los de años anteriores”
(ford: Más, virtuális, de hasonló erőfeszítéssel, mint az előző években)

Enrique Avogadro, városi kulturális miniszter

A jövő megmondja, hogy ez mennyire sikerül, de addig itt elég sok kérdés felmerül.

Hogyan oldják meg a Tango de Pista kategória lebonyolítását? 
Ugyanis a párok rondákban, azaz 8, 9 vagy 10-es csoportokban táncoltak, így nézett ki például a 2015-es verseny döntője ahol Jonathan Saavedra és Clarissa Aragón nyerte meg a világbajnokságot.

Mennyien jelentkezhettek?
Szerintem nagyon kevesen. Míg 2003-ban, egyes források szerint több mint 250 páros, 2004-ben 325 páros versenyzett a világbajnokságon, a szám egyre növekedett és 2019-ben már 744 páros volt. Elképesztő  a szám majdnem 1500 ember csak versenyző, aminél borítékolható lett volna egy újabb fertőzési gócpont.

Hogyan oldják meg a zsűrizést? 
Nem találtam meg a versenykiírást, hogy vajon zsűri dönti el a bajnokot, vagy egyszerű közönségszavazással lesz meg a végső győztes. Nevezni már nem lehet, sőt a döntősök is megvannak és még mindig a lehet a végső győztesre szavazni augusztus 30. vasárnap éjfélig.

Mindenesetre Andival már regisztráltunk a vasárnap esti virtuális milongára, ahol kihirdetik a győztest.
Milonga Virtual

Tangó Escenario döntősök

A döntőbe 5 páros került. A videó alatti leírásban is lehet látni, hogy a párosok tánca hol kezdődik a videóban. Soha nem hittem volna, hogy látok maszkos színpadi tangós táncot.

A döntőbe kerültek:
#11 Tanya Gutierrez & Sebastian Avendaño.
#12 Iara Duarte & Jesús Paez.
#13 Diana Franco Durango & Valentín Arias Delgado.
#14 Lola Gutierrez Rey & Emmanuel Marin.
#15 Eliana Almeciga & Carlos Arias.

Tango De Pista döntősök

A rondák, azaz a csoportos táncos versenyzés helyett a megoldás az lett, hogy minden versenyzőnek egy és ugyanarra a számra kellett improvizálni és azt a videót beküldenie, ez pedig Juan D’Arienzo zenekar Paciencia című száma lett.

A döntőbe 10 páros került:
#1 Ezgi Ömüriş & Alejandro Beron
#2 Iara Duarte & Jesús Paez
#3 Valentina Bertanzon & Marco Morari
#4 Julia Osina & Stanislav Becker
#5 Raquel Makow & Maxi Copello
#6 Maira Navarro & Lucas Robañera
#7 Maureen Urrego & Carlos Urrego
#8 Irem Öztürk Eliassen & Gøran Eliassen
#9 Louise Junqueira Malucelli & Marcos Esteban Roberts
#10 Mayi Yepes Arboleda & Camilo Bernal Varela Hossz:

Itt tudsz szavazni a Tango de Pista és Tango Escenario kategóriákban:
https://es.surveymonkey.com/r/9TGG8YS

Ez egy különleges év a világbajnokság történetében Neked melyk páros tetszik?

borítókép : Mundial de Tango Buenos Aires