Gőzerővel folynak a próbák a „La Milonga  – avagy ahogy a tangósok szeretik” színházi  előadás premierjére. A La Milonga egy olyan tangós színdarab, amely Czidor Kati és Varga Attila ötletéből született és a koreográfusai Czidor Katalin, Fabricio Moroni és Varga Attila. Friss, érdekes, történetekkel és poénokkal tele produkció, amiről már most látom, hogy óriási siker lesz.

Így visszaemlékezve, viccesnek tűnik, hogy az első próbáról majdnem egy órát késve, megérkezésem után, azt láttam, hogy a táncosok már tudják az első csoportos koreográfia felét. Összhangban, precízen és egyszerre. Annyira meglepődtem, hogy azt hittem, ez már nem is az első próba.

Fabricio tango

Fabricio, aki ennek a számnak a koreográfusa, rendkívül gyakorlottan, gyorsan, és felkészülten tanította be a koreográfiát. Honnan ez az óriási tudás a részéről? A próba után váltottam Fabricioval néhány szót, megkérdezve, hogyhogy ennyire rutinos? Azt tudtam, hogy argentin, de azt nem, hogy ennyire tapasztalt.

El is határoztam, hogy mindenképpen interjút készítek vele. Ez meg is történt és ennek az eredményét olvassátok most. Elképesztően gazdag tangós karrier áll mögötte, beszélgetésünk közben többször is „leesett az állam”, ahogyan több és több részletet tudtam meg Fabricio életéből.

Fabricio, tangó, Buenos Aires

Fabricio, amikor elkezdett tangózni Buenos Airesben, akkor még azzal a Magdalena Gutierezzel táncolt, aki a  jelenlegi argentin tangó világbajnok. Látva elképedésemet, szerényen jegyezte meg, hogy ez még pályájuk kezdetén volt.

Aktív itthoni tangósok emlékezhetnek Magdalénára, hiszen fellépő vendégművésze volt, a 2012-es, Ecsedy Áron rendezte Danubiando tangó fesztiválnak Horacio Godoy-al együtt.

A kezdeti tangós lépések, próbálgatások után Fabricio Magdalénával együtt elment tanulni Mora Godoy táncstúdiójába. Innentől pedig Fabricio tangós életpályája izgalmasan alakult. Rájött, hogy igazán a színpadi tangó világában érzi jól magát és be is került Mora Godoy társulatába. Mora Godoy csapatában olyan tanároktól tudott tanulni, Mora Godoy-on kívül, mint Martin Ojeda, Eliana Sanchez, Dana Frigoli. Jó helyen volt, jó társulatban, nem véletlen, hogy nemrégiben Mora Godoy-t választották ki arra, hogy táncoljon a már leköszönt amerikai elnökkel, Barack Obamával.

Innentől kezdve nem volt számára megállás. Különféle tango showkban szerepelt, mint például a „Complejo tango”, több táncpartnere is volt, sokat tanított és kipróbált más tangótársulatokat is. Táncolt például a Soledad Larretapiával is a Bar Sur-ben. Soledadról azt érdemes tudni, hogy nem is olyan régen Octavio Fernandezzel lépett fel a Judit és Lucas Tango Místico táborában.

Nevetve mesélte, hogy milyen sokat lehetett tanulni abból, amikor egy tangótáncos jelentkezett Buenos Airesben meghallgatásra egy tangós társulathoz. Nem volt még facebook és youtube is alig. Mindent helyben, élesben kellett megmutatni. Milyen gyorsan tudsz koreográfiákat tanulni, meg kellett legyenek a balettos, jazzes alapjaid, forgástechnikád és folyamatosan edzened kellett.

show

előadás közben

Beszélt az EV Tango (estamos vivos rövítése) társulatos korszakáról is. Volt olyan időszak, amikor a csapatban hét páros szerepelt és  mindegyik páros együtt és külön-külön is tudta az összes koreográfiát. Volt rá példa, hogy szóltak neki, ezzel a táncpartnerrel és ezekkel táncosokkal ebben és ebben szerepben kell elmenni fellépni. Ők pedig mindenfajta gyakorlás és próba nélkül hibátlanul”lenyomták” a showt.

Mesélt vicces jelenetekről is. Amikor a társulattal fel kellett lépniük például a Miss Argentína műsorban és együtt kellett öltözniük az Miss Argentína szépségkirálynő jelöltekkel. Neki ezzel nem volt semmi problémája, de emlékszik, ahogy a versenyzők csak néztek furcsán, hogy eddig csak édesanyák és barátnők voltak jelen. És hirtelen, átöltözés – vetkőzés közben bekerül az öltözőbe pár férfi tangótáncos…

Fabricio a koreográfus

Fabricio egyre komolyabb szerepeket kapott, nemcsak táncosként, hanem koreográfusként is.

Részt vett olyan produkciók elkészítésében, mint a 2007-es, Ricardo Romero által rendezett „Magia, Tango y Vinos” és a 2009-ben a Teatro Maipo-ban bemutatott, Lito Cruz és Maria Dütil szereplésével fémjelzett „Sueños Milongueros”.

Itt látható egy szórólap amelyen bár név szerint koreográfus asszisztensként szerepel, de ő rendezte az összes csoportos tangós koreográfiát.  (harmadik oszlop)
magia - tango ballet estamos vivo

Ilyen az Estamos Vivo Tango társulata:

Fabricio és a világ

Hanoi - Vietnam

Vietnám – Hanoi

Nagy váltás következett be Fabricio életében, amikor megismerkedett  Daniele-vel élete párjával Buenos Airesben egy La Marshall milongán. Addig főleg Buenos Airesben és Argentínában dolgozott, de elhatározták, hogy elkezdenek utazni a világban.
Így Fabricio először Dél-Amerika más országaiban kezdett el tanítani, Peruban, Bolíviában, Kolumbiában, majd váltott kontinenst és Európa több országában is folytatta. Ami számunkra magyaroknak talán legérdekesebb, hogy tanított Ázsiában is. Thaiföldön – Bangkokban, Vietnámban – Hanoiban, Kínában – Pekingben és más városokban.
Sok érdekes élményt tapasztalatot szerzett,más kultúrákról, emberi viszonyokról. Bár most kínaiul tanul és talán már jobban menne neki, de akkor még fogalma se volt, hogy a fordító mikor fejezi be azt amit elmond, és mikor veheti át a szót tőle a csoportos órákon.

Fabricio és Budapest

És itt jutunk el szépen lassan Budapestre. Danielevel egy olyan várost kerestek amelyikben egyikük sem volt még se együtt, se külön, hogy mint egy pár, együtt felfedezhessék a hely szépségeit. Így esett a választás Magyarország fővárosára, amelynek nagyon jó a hírneve külföldön.
Amikor megérkeztek, akkor szembesültek azzal a ténnyel, hogy bár Európa egyik fővárosa, de nincs Queer tangó közösség a városban. Arról, hogy, mi a queer tangó, bővebben itt olvashatsz.

A Queer tangó fejlődése és fejlesztése fontos volt számukra, ezért eleinte ingyenes tangó partikat és órákat szerveztek a lakásukban. Majd több tánciskolán és váltáson keresztül a sikernek is köszönhetően, Fabricio már lassan két éve tanít argentin tangót Magyarországon. Megalakította a Queer Tangó Budapest tangóiskolát és eljutottak oda, hogy a második évben már kezdő és haladó szinten tanítanak, minden vasárnap este, ahova bármikor lehet csatlakozni. Az óráik változatosak és izgalmasak, hiszen mindenkinek meg kell tanulnia mind a vezetői mind pedig a követői lépéseket, feladatokat. A vállalkozó szellemű tangótanítvány elé így, egy bámulatos és színes világ tárul. Ha van kedved,próbáld ki: fb.-os elérhetőségük: Queer Tango Budapest.

Fabricio és a Tango Company Budapest

tangós előadás próba

Próba közben – Fabricio  és Brigitta

Fabricio a már említett „La Milonga – avagy ahogy a tangósok szeretik” darabban az argentin sztártanár szerepét játssza, a táncpartnere pedig Németh-Tavasz Brigitta.
Élmény volt minden próbán testközelből figyelni a professzionális hozzáállását, türelmét. Mondtam is neki, hogy nem elég, hogy jó, de argentinhoz képest szokatlanul és nagyon pontosan ott volt a próbákon késés nélkül. :)

Amikor egy csoportos koreográfia a  mozdulatok és nehézségek miatt mégis leakadt, akkor olyan kiforrott technikákkal segítette elő a koreográfia betanulását, hogy el is neveztük Fabricio methodnak.

Végezetül érdemes megismerni Fabricio ars poeticáját, amely spanyolul így hangzik:

„Si realmente quieres hacer algo, encontrarás una manera. Si no, encontrarás una excusa…”

Magyarul, tükörfordításban, a jelentése a következő:  „Ha igazán szeretnél csinálni valamit, megtalálod a módját. megtalálod a módját. Ha nem szeretnéd igazán, találsz egy kifogást…”

Az előadás  premierje február 17-én lesz. Sikerre van ítélve, mert a benne szereplő táncosok ötletei, Czidor Kati profizmusa, Varga Attila széleskörű tudása, Experidance társulatos tapasztalata és Fabricio Buenos Airesből hozott sokéves színpadi múltjának segítségével alakul ki egy sokszínű és európai porondon is versenyképes előadássá.

La-Milonga-avagy-ahogy-a-tangósok-szeretik
La Milonga avagy ahogy a tangósok szeretik  (fotók: Milibák Tibor,  montázs: Kajtár Eszter)

Amennyiben szívesen kipróbálnád a queer tangó oktatást, itt léphetsz kapcsolatba Fabricioval: web és Queer Tango Budapest.