2015-ben dj voltam egy tangó fesztiválon egy olyan városban, ahol ezekben a hetekben, háború, bombázás zajlik. Nehéz ezt ép ésszel felfogni, ugyanis az általam megismert Kijevben minden a legnagyobb rendben volt. Imádtam a tangó fesztivál légkörét, az emberek szeretetét.

Nagyon tetszettek a szombati tangó fellépések is. Diego „El Pajaro” Riemer és Natalia Cristobal volt a fő argentin atrakció. Emlékszem Nataliával egy csomót táncoltam az afterpartyn, aki a magyaroknak úgy lehet ismerős, hogy a Hölgyválasz milongán rendszeresen láthatja őt egy előtérben lévő plakáton. :)

Arra is emlékszem, hogy az  előttük lévő fellépők, egy addig számomra ismeretlen ukrán páros volt: Elena Sergienko & Eugene Kuchma. Nagyon szépen táncoltak, egymásra figyelve, zenében, érdekes kombinációkkal.

Íme az első számuk 2015-ből:

Háború és Tangó

Sok idő eltelt azóta és a sorsuk azóta teljesen megváltozott. Eugene a fronton harcol és védi a hazáját. Elena Moszkvában élt és tanított a háború kitöréséig. Ukrán állampolgárként Moszkvában nagyon nehéz helyzetbe került, iszonyatosan megváltoztak az életkörülményei, egy ponton túl nem bírta tovább és így került Prágába.

Nemrég voltam egy prágai tangó maratonon és ott találkoztam vele. Mesélte, hogy szeretne utazni Budapestre, soha nem volt még Magyarországon, kíváncsi a városra és szeretne kikapcsolni egy kicsit. Kaptam az alkalmon és megkérdeztem; amikor jön Budapestre, volna kedve gyakorolni velem?

Nagyon szeretek másokkal is gyakorolni, mert nagyon motiváló és sokat fejleszt a táncosokon. Igent mondott, Elena most szombat délben érkezik és hétfőn megy vissza Prágába.

Két napja szólt írásban, hogy a szombati gépét áttették szombat estére.
Tökéletes! írtam vissza viccelve-, ha már olyan későn érkezik, ez igazi zseniális alap lenne egy felkészülés nélküli, szombati impró tangó fellépésnek a Hölgyválasz nevű helyen.

Elena válasza:

Why not?

Ööö, imádom az ad hoc dolgokat de gyakorlás nélkül csak úgy fellépni? Úgy hogy egyáltalán nem ismerjük egymás mozdulatait?!? Mert ugye amikor egy tangó páros improvizál, akkor rengeteg begyakorolt mozdulatsorból tud válogatni.

Utoljára ilyen 100% impró dolgot Sebastian Arceval láttam élőben, amikor táncolt Glotz Marcsival, meg a tancpartneremmel Serbán Andival néhány éve.

Végül is miért ne? Egy igazi-igazi impró show!

Össze is számoltam mennyit táncoltunk eddig Elenával összesen:

  1. 2015 Kijevi tangó fesztivál 1 tanda
  2. 2019 Kijev tangó marathon 2-3 tanda. Itt csináltam is vele egy képet mert tradicionális ukrán ruhában volt és megkértem, hadd fényképezhessem le.
    Elena Sergienko
  3. 2022 Prágai Tangó Marathon 3-4 tanda.

Országos Kék Túra egykerekűvel

Van itt izgalom bőven

Nagy a valószínűsege, hogy ezen a hétvégén van az utolsó, viszonylag meleg kiránduló idő ebben az évben.

Éppen ezért, pénteken és szombaton Gyenis Balázssal az Országos Kéktúra útvonalon meghódítjuk Magyarország legmagasabb pontjait: Galyatetőt és a Kékestetőt.

Igen, egykerekűvel, pénteki 5:30-as indulással. Kicsit korán indultunk el de legalább néhány embernek válasz arra, hogy most csütörtökön a Milonga Jueves miért fejeződött be szinte percre pontosan.

Akárhogy is, szombat este érkezek vissza Budapestre. Elena szintén akkor jön és később pedig fellépés.

Remélem jót fogunk táncolni. Fogadjátok őt szeretettel és ölelgessétek meg a milongákon. És gyertek szombat este a fellépésre a Hoölgyválasz táncstúdióba:

Milonga La Mirada by HV – fellép: Elena és Endre dj: Dénes