Hihetetlen, de igaz, újra argentin tangó világbajnokság 2021-ben! Szabadtéren, Buenos Aires legismertebb jelképe, az Obelisco előtt rendezték meg a Tango de Pista és a Tango de Escenario tangó világbajnokságot, ráadásul ugyanazon a napon, a megszokott két, egymást követő nap helyett. Augusztus helyett szeptemberben. Emlékeztetőül, az eddigi években a majdnem 10 ezer embert befogadó Luna Park volt a finálé helyszíne, de most Covid miatti biztonsági okokból került az ikonikus emlékmű elé. A 67.5 méter magas Obelisco-t 1936-ban avatták fel Buenos Aires megalapításának a 400-ik évfordulójára. 
Obelisco-tango-világbajnokság
forrás: Festivales de Buenos Aires fb.

Élő és virtuális versenyzők

Megoldásra váró feladat volt, hogyan kerüljék el, hogy “csonka” legyen a világbajnokság, hiszen számos országból még nagyon nehézkes Buenos Airesbe, a világbajnokságra való eljutás. Ennek érdekében vegyítették a valós és virtuális versenyzőket. A virtuális versenyzők videókat küldte be és ennek segítségével a középdöntőbe, majd pedig a döntőbe élőben és virtuálisan is be lehetett kerülni. A tangó világbajnokság szabályzatában egyértelműen le vannak írva a kritériumok:

The couples that participate in person will compete on equal terms with the couples that participate virtually, both being scored by the same jurors and generating a single ranking

The video must be made in a limited time range stipulated by the production. To this end, the couples will be given a phrase that they must mention at the beginning or end of the video to corroborate that it was produced in that time frame. No videos recorded before this time will be received. Couples will be able to present different choreographies in the different instances of the contest. Each video will be presented individually to the jury.

Tehát a virtuális versenyzők kaptak egy „kódkifejezést” amit meg kell említeniük az elején és a végén a videónak, ezzel bizonyítva, hogy a verseny idején egy nagyon szűk időkorláton belül képesek megcsinálni a koreográfiát.  Erre a linkre kattintva lehet látni, hogy a középdöntőbe jutott 40 páros közül, ki volt „Escenario presencial” és ki volt „Escenario virtual” Aki nem szeretné a linket megnyitni, annak íme az információ: 15 páros került a döntőbe, 11 élő és 4 virtuális.

Lássuk az első három helyezettet:

Harmadik helyezett: Jesus Taborda és Sabrina Amuschastegui

Sajnos a döntőben lévő táncukról nincs még felvétel, de így táncolták a középdöntőben a 3-ik helyezést érő koreográfiát.

Második helyezettek: Federico Carrizo és Juan Segui

Egy óriási meglepetés, a színpadi tangó világbajnokság döntőjében. A középdöntőben még csak 6.-ik helyen szereplő páros megszerezte minden idők eddigi legjobb egynemű szereplését. Itt is csak a középdöntő videója van meg:

A győztesek: Emmanuel Casal, Yanina Muzyka

A győztesek nagy visszatérők a színpadi tangó világbajnokságok történetében és már viszonylag régóta a dobogó legelső helye közelében végeznek. Itt például második helyezettek 2016-ban, vagy említhetnénk a kedvencemet, a „piros cipős” koreográfiát tőlük 2018-ban, ahol a harmadik helyezést érték el.

Az idei év sok szempontból volt különleges, helyszín, időpont, helyszíni és virtuális versenyzők keveredése de életemben nem hittem volna hogy egy argentin tangó világbajnokságon egy mobiltelefon is lehet egy koreográfiában, ráadásul a győztes koreográfiában. Nézzétek!

Gratuláció a győzteseknek, 2021. színpadi tangó világbajnokainak.