Megtörtént a csoda! Az új színpadi tangó világbajnok 2018-ban, Buenos Airesben orosz!!!

Ez a cikk arról szól, hogy ki nyerte meg a tangó escenario világbajnokságot. Az, hogy másról is van benne szó, az egy kicsit a zsűrizés kritikája is a világbajnokságon… Mivel ott voltam az elejétől a végéig Buenos Airesben a versenyen, ezért kicsit jobban megérint a szavazás menete.

Közönségszavazat

De menjünk szépen sorjában, kezdjük a közönségszavazattal. Az argentin kormány weboldalán illetve a közösségi médiában lehetett szavazni a döntőbe jutott párosokra színpadi tangó kategóriában. Mintegy harmincháromezren szavaztak és azoknak az egy harmada szavazott ugyanarra a párosra.

A szavazás után, jutalomként a következő kis összeállítás jelent meg a versenyzőkről:

Tavaly az olaszok, Simone Facchini és Gioia Abballe  nyerték meg a közönségszavazatot.  Ebben az évben szintén külföldiek kapták meg ezt a díjat: Dmitry Vasin és Sagdiana Khamzina.

Ki érdemli meg, hogy a döntőben legyen?

Amikor ott ültem az Usina del Arteban a nézőtéren a középdöntőben, akkor arra gondoltam, hogy ha én most bíró lennék, igencsak nehéz dolgom lenne. Ki legyen az a húsz páros a döntőben szerdán a Luna Parkban ebből a hatvanból?  Természetesen voltak egyértelmű „kik nem”esetek, de előfordultak kérdéses szituációk is.

És ahogy látom és hallom igencsak voltak elégedetlen hangok a középdöntő után. Ami nekem egyértelmű, a középdöntő első helyezettje nekem nagyon tetszett és megérdemelte az első helyezést. De az elmúlt napok fényében, az elmúlt évek távlatában azt lehet látni, ,hogy meg kell reformálni az argentin tangó világbajnokságon a pontozási rendszert mert igencsak súlyos, rendszerszintű problémák vannak.

Mi van akkor, ha van olyan zsűritag, aki bizonyos versenyzőkre azt mondja:

„Nem szeretném, ha a döntőben lenne!”

vagy

„Nem akarom hogy bajnok legyen!”

Legyen annak bármilyen oka… Mert van ilyen.  És sajnos az ő véleménye sokkal nagyobb súllyal esik a latba és ha szeretné meg is teheti. Láttuk már azt, hogy egy bíró valakit túlságosan, meg nem érdemlően lepontozott teljesen megváltoztatva ezzel a verseny végkimenetelét. Nem is kellene olyan messzire mennünk, lásd tavalyi Escenario Világbajnokság.

Problema de matématica

Épp ezért aktuális, hogy Aoniken Quiroga egy tangótáncos-tangótanár  a középdöntőket (tango de pista és escenario) megelőző napon Fb. videóban beszélt a Tangó Világbajnokság körüli problémákról, többek között a pontozásos ügyekről. Azt is javasolja, hogy a leggyengébb és a legerősebb pontszámot a zsűriből ki kellene venni  úgy rangsorolni a versenyzőket.
A  pontozásos rész a videóban, vagy ahogy ő fogalmaz „problema de matemática” 10 perc 45 másodpercnél kezdődik és  spanyolul hallható! Ennek a videónak nagy volt visszhangja a cikk megírásának pillanatában már több mint negyvenegyezren látták:
Facebook Videó

Amennyiben megnézed a teljes videót érdemes tudni, hogy a teljes képhez hozzátartozik azért, hogy Aoniken Quiroga 2006-ban lett második helyezett Fabian Peralta után a világbajnokságon és zsűrizett is már Európa bajnokságon 2017-ben.

A győztesek

Mindentől függetlenül ünnepi pillanat ez mai győzelem, bár azt hittem, hogy a második helyezett kolumbiai páros olyan erős koreográfiával érkezett, hogy nem vehette el tőle szinte senki. Nem így történt… megtörtént a csoda, az első alkalommal nem Dél Amerikai és nem Japán páros a győztes!

Ötödik helyezett:
Dmitrii Kuznetsov – Olga Nikolaeva (RUS)

Negyedik helyezett:
Simone Facchini – Gioia Abballe (IT.)

Harmadik helyezett:
Ángel Casal – Yanina Muzyka (ARG.)

Második helyezett:
Valentín Arias Delgado – Diana Franco Durango (COL.)

Első helyezett:

Dmitry Vasin és Sagdiana Khamzina (RUS.)

A győztesek tánca

Gratulálunk a győzteseknek

A pontozás végeredménye pdf. formátumban: final-escenario
Részletes pontozás a zsűri szerint: detailed-final-escenario

Előző évekbeli eredmények:
2017-es színpadi tangó világbajnokság eredménye.
2016-os színpadi tangó világbajnokság eredménye.
2015-ös színpadi tangó világbajnokság eredménye.