Emlékszem, kezdő tangós koromban mindig nagyon vártam a szerdát, mert azokon a napokon táncolhattam a budai rakparton lévő kedvenc milongámon a Tango y Alma-n. Azóta számos milonga szűnt meg, köztük a Tango y Alma is, új milongák jelentek meg, de  mindig csak a pesti oldalon.
Éppen ezért kaptam fel a fejem, amikor megtudtam, hogy újra lesz Budán milonga (nemcsak kutyavásár :) ) és beszélgettem is a TáncSzalon nevű helyszín megalapítójával, Vasvenszki Zsolttal.

Endre: Honnan jött a TáncSzalon ötlete?

Zsolt: Üzletemberként sokszor vettem részt rendezvényeken, illetve társasági eseményeken, amelyeken sokszor volt tánc, de nem szívesen ügyetlenkedtem volna a táncparketten. Ezért jópár éve úgy döntöttem megtanulok alapszinten táncolni.

Ahogy táncolni kezdtem – legyen szó divattáncról, társastáncról – mindig nagyon hasonló kép fogadott. Sokszor leharcolt helyen voltunk, sokan, kevés levegővel, ráadásul jópáran edzésnek fogták fel – nekem ez nagyon nem tetszett. Az első tangós élményeim már sokkal jobbak voltak, de a nagy létszámok miatt természetesen azokon a helyeken is sokszor meleg volt.

Hiába kerestem olyan helyet, ahol teljesen kényelmesen érzem magam, egyszerűen nem találtam, így úgy döntöttem – mivel akkor már a tánc egyre fontosabb szerepet töltött be az életemben -, megcsinálom én. ☺

 

Az egyre nagyobb teret hódító digitális világban a TáncSzalon programjait azért hívtam életre, hogy a résztvevők ne csupán különböző táncokkal ismerkedhessenek meg, hanem új szemszögből fedezhessék fel önmagukat, új barátokra leljenek és a tánc öröme az életük romantikus részébe is új pezsgést hozhasson.

Endre: Személy szerint örültem, hogy van Budán tangó és milonga, mert általában mindenki Pesten keres. Hogy találtad meg ezt a helyszínt?

 

Zsolt: A XI. kerületben, közvetlen a Feneketlen tó mellett. Közel egy évig kerestem a megfelelő helyszínt. Amikor ide beléptem, tudtam, hogy megtaláltam az igazit. Könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, villamos, metró pár száz méterre, busz szinte előttünk rak le. Parkolni 100-200 méteren belül könnyedén lehet, több vendégem jellemzően az ajtóban áll meg. Ahogy megláttam a helyet, egyértelmű volt, hogy itt lesz a TáncSzalon.

Még egy antik táncos szalongarnitúra is fogadott, mely ma már a hozzánk érkező vendégeket köszönti ☺.

Előtér

Természetesen szükség volt egy kis ráncfelvarrásra, hogy kialakíthassam azt a miliőt, amitől tényleg szalonhangulat lesz – noha az alap adottságok tökéletesek voltak.

Endre: Mondd el kérlek, hogy kiknek szól leginkább a TáncSzalon?

Zsolt: A Szalonban szeretnénk lefektetni három alapelvet:

Rendezvényeinken mindenkinek biztosan legyen táncpartnere
Stílusos környezetben tartjuk programjainkat
Már kezdő táncosként is legyen lehetőségünk a táncestekhez is

Ezekkel nem titkolt célom, hogy a szalontáncok újra az őket megérdemelt fényben ragyoghassanak.

A programjainkon mindenkinek van táncpartnere, hiszen odafigyelek a megfelelő „vezető-követő” arányokra, így mindig ugyanannyi hölgynek és férfinak adok el jegyet.

Nem csak a Szalont alakítottam ki olyanná, hogy méltó legyen ezekhez táncokhoz, hanem fontosnak tartom az öltözködési illemet, hiszen megjelenésünk is hozzásegít a finom nőies és a lovagias férfi gesztusok kifejezéséhez és átéléséhez. A limitált létszám miatt mindenkire magasabb figyelem jut, sőt a légkör is sokkal kellemesebb így.

Az egyik legfontosabb célom volt, hogy legyen olyan hely, ahol akár kezdőként is lehet táncolni, gyakorolni. Ne kelljen hosszú hónapokat vagy éveket várni, hogy egy a parkettre lépjünk, mert az idő múlásával halványul a tudás és felerősödik a bátortalanság. Ezért kifejezetten kezdő táncosoknak szóló táncesteket is szervezünk, ahol tudnak ismételni, gyakorolni.

Endre: Ha  jól tudom, nemcsak tangó van. Milyen más táncok jelennek meg nálatok?

Zsolt: A lehető legtöbbször használható táncokat lehet nálunk megismerni. Salsa, chachacha, rumba, rocky, angol és bécsi keringő található meg a táncaink között, mégis legnagyobb mértékben az argentin tangó van előtérben.

Endre: Miért döntöttél főként a tangó mellett?

Zsolt: A tangó előtt salsáztam, belekóstoltam és elmélyedtem a társastáncokba, de még a keringőben vagy rumbában sem találtam meg azt a fajta eleganciát, amit a tangóban. Emlékszem, az első alkalommal azt éreztem: „igen, ez igazán önazonos a számomra”.

A tangóban szavak nélkül értenek meg mások. Átadhatom a bánatom, az örömöm, szabad lehetek benne, teljes mértékben férfi maradok és abban a 10-12 percben „vigyázhatok” a partneremre.

A tangó nagyon komoly önismeretre is tanít, amely jól reflektál a vezetői képességekre.

Endre: Ha jól tudom a milongáitok különböznek a klasszikus tangóestektől? Milyen milongáitok vannak?
Zsolt: Főként a kezdő táncosoknak szeretnénk programokat szervezni, illetve azoknak, akik rendszeresen szeretnének gyakorolni és táncolni, de nem érzik magukat komfortosan egy zsúfolt milongán.

Épp ezért 3 típusú rendhagyó milongát szervezünk, jellemzően minden típusból havonta egyet fogunk megtartani.

Mindegyikben közös, hogy a cortinák táncolhatóak, így több és hosszabb tér van a beszélgetésekre is, illetve mindegyik esetén frissítő italokkal és energiát adó falatokkal várjuk vendégeinket. Itt is limitáljuk a létszámot.

A „First Steps” milonga azoknak szól, akik még ismerkednek a tangóval és főként csoportos órákra járnak. Akár pár alkalom után is érdemes lehet már eljönni és az alapokat ismételni, de azoknak a táncosoknak is különösen hasznos, akik több éve járnak csoportos órákra, mégis a jó táncosokat látva „lefagynak” a tánctéren.

A 4 órás program során ötvöztük a praktikát és milongát, a tandák a megszokotthoz képest rövidebbek és egy különálló teremben – a többi táncost nem zavarva – van lehetőség egy-egy mozdulatsor kigyakorlására ☺.

Minden hónap első hétfőjén tud tangózni ezen a programon.

„Basic milonga” főleg középhaladó táncosok számára született. Azon tapasztaltabb táncosoknak, akik az öltözékükkel is ki szeretik kifejezni a tánc hangulatát, biztosan tetszeni fog a programunk. Akik sajnos már túl sokszor ültek végig milongát úgy, hogy kevesebbet táncoltak, mint szerettek volna, azért jó választás ez a program, mert biztosítunk számukra táncpartnert.

A „basic milonga” estünket minden hónap harmadik szerdáján tartjuk.

„Open milonga” programunk a tapasztalt, haladó szint felett járó táncosoknak szól.

Hamarosan ezeket a programokat is elindítjuk.

Endre: „Tánc és az üzlet”. Jól tudom, hogy van egy egészen különleges programod is?

Zsolt: Igen, ez egy egyedi mentorprogramom. A témában tavaly előadtam a B2W Fesztiválon is. Vezetői és üzleti tapasztalataimat felhasználva, a hozzám forduló táncot is szerető vezetőknek segítek a vezetői készségeik és képességeik finomításában, a táncon és tánctanuláson keresztül.

Endre:  Ahogy én láttam a milonga hírdetésekből, a ti milongátok kicsit más mint egy klasszikus milonga. Mit gondolsz, hogy illeszkedik be a tangós „vérkeringésbe” a Szalon?

Zsolt: Egyértelműen olyan szegmenst kerestem, amely hiánypótló, minden szempontból. Nem akartam egy klasszikus „iskola”, vagy „stúdió” lenni.

A TáncSzalon tökéletesen kiegészíti az eddigi tangós választási lehetőségeket, és kaput nyithat olyan táncolni vágyók számára, akik a Szalon által szerves részei lesznek a tangós közösségnek.
Tangót szeretőként az egyik legfontosabb közös érdeknek tartom, hogy terjesszük a tánc és a tangó kultúráját, szeretetét. Minél több különböző gondolkodású, tapasztalatú táncost tudunk bevonzani, annál szélesebb és izgalmasabb lesz a táncos „paletta”.

Lehet, hogy most kevesebb, mint 2.000 tangós van Budapesten. Engem az mozgat, hogy hogy érjük el, hogy növekedjünk és mondjuk 5.000 legyen. Minden helyen azt tapasztaltam, hogy együttműködve, összedolgozva könnyebb.

Persze ehhez elengedhetetlenek a közös célok és közös értékek!

Örülök, hogy veled (is) hasonlóak vannak ☺.

Endre: Köszönöm Zsolt és sok sikert kívánok!

Zsolt: Én is köszönöm Endre!