Tangó és rúdtánc?

Milyennek képzelnéd el az argentin tangó és a rúdtánc ötvözetét? Nehéz vizualizálni ugye? Elvégre a tangó egy páros tánc, a táncosok leginkább egymásra és befelé figyelnek, míg a rúdtánc egyszereplős, legalábbis a legtöbb esetben.  Egy biztos, előadóművészeti szempontból a rúdtáncot leginkább a színpadi tangóhoz lehetne hasonlítani.

Amikor a tangó 19. század elején meghódította Párizst és az egész világot, akkora őrület lett belőle, hogy mindent amit összekapcsoltak ezzel a tánccal, az sikeres lett .200 évvel később, a 21.-ik században miért ne lehetne összeboronálni a rúdtánccal is?

Flora Gattina, a burlesque showgirl

Beszéljenek a videók a szavak helyett, itt az első tangós-rúdtáncos videó, ami egy “Encuentro” -n készült Amszterdamban, Hollandiában.

Az a tény, hogy Encuentron mutatták, az még érdekesebbé teszi a fellépést. Az Encuentro a tangó maratonhoz hasonló rendezvénytípus, de itt jobban ki vannnak hangsúlyozva a hagyományos tangós értékek. Nincs, vagy nagyon kevés a fellépő, nincsenek tangós workshopok, a cabeceo használata nagyon fontos, a táncosok preferálják az egyszerűbb, milonguerosabb figurákat a tánc közben. Ennek ellenére a szervezők simán bevállalták ezt a fellépést. Bravó! A videón látható táncosnő szerintem szuper, amennyiben Hollandiában jártok, látogassátok meg Flora táncstúdióját. Ő nemcsak rúd-, hanem képzett táncos és jógaoktató is egyben.

Vertical tango

A tangó és rúdtánc kombinációja a cirkuszba is eljutott, ráadásul ez már egy duó!

Férfi szóló tánc

A tangózenére való rúdtánc a férfiaknak szólóban is megy, nemcsak nőkkel együtt. Itt egy gyakorló videó, amiben a táncos sikeresen beépít  tangós elemeket is. :) Figyelem, repülnek a ganchók és a boleók!

Modern vs. klasszikus tangózene

A fentiekből is kiderül, hogy a modern tangózene sokkal jobban inspirálja a rúdtáncosokat, mint a klasszikus melódiák. Ez azért nem véletlen. El tudnátok képzelni, ahogyan Carlos di Sarli zenéjére spárgázik valaki egy rúdon két méter magasan, fejjel lefele? Én nem igazán. Ettől függetlenül nekem nagyon tetszik, és ha találtok még ilyen videót küldjétek el nekem, vagy tegyétek fel ide a facebookra .

– köszönet Bernadettnek a videóért.