Tangó és rúdtánc?

Milyennek képzelnéd el az argentin tangó és a rúdtánc ötvözetét? Nehéz vizualizálni ugye? Elvégre a tangó egy páros tánc, a táncosok leginkább egymásra és befelé figyelnek, míg a rúdtánc egyszereplős, legalábbis a legtöbb esetben.  Egy biztos, előadóművészeti szempontból a rúdtáncot leginkább a színpadi tangóhoz lehetne hasonlítani.

Amikor a tangó 19. század elején meghódította Párizst és az egész világot, akkora őrület lett belőle, hogy mindent amit összekapcsoltak ezzel a tánccal, az sikeres lett .200 évvel később, a 21.-ik században miért ne lehetne összeboronálni a rúdtánccal is?

Flora Gattina, a burlesque showgirl

Beszéljenek a videók a szavak helyett, itt az első tangós-rúdtáncos videó, ami egy „Encuentro” -n készült Amszterdamban, Hollandiában.

Az a tény, hogy Encuentron mutatták, az még érdekesebbé teszi a fellépést. Az Encuentro a tangó maratonhoz hasonló rendezvénytípus, de itt jobban ki vannnak hangsúlyozva a hagyományos tangós értékek. Nincs, vagy nagyon kevés a fellépő, nincsenek tangós workshopok, a cabeceo használata nagyon fontos, a táncosok preferálják az egyszerűbb, milonguerosabb figurákat a tánc közben. Ennek ellenére a szervezők simán bevállalták ezt a fellépést. Bravó! A videón látható táncosnő szerintem szuper, amennyiben Hollandiában jártok, látogassátok meg Flora táncstúdióját. Ő nemcsak rúd-, hanem képzett táncos és jógaoktató is egyben.

Vertical tango

A tangó és rúdtánc kombinációja a cirkuszba is eljutott, ráadásul ez már egy duó!

Férfi szóló tánc

A tangózenére való rúdtánc a férfiaknak szólóban is megy, nemcsak nőkkel együtt. Itt egy gyakorló videó, amiben a táncos sikeresen beépít  tangós elemeket is. :) Figyelem, repülnek a ganchók és a boleók!

Modern vs. klasszikus tangózene

A fentiekből is kiderül, hogy a modern tangózene sokkal jobban inspirálja a rúdtáncosokat, mint a klasszikus melódiák. Ez azért nem véletlen. El tudnátok képzelni, ahogyan Carlos di Sarli zenéjére spárgázik valaki egy rúdon két méter magasan, fejjel lefele? Én nem igazán.

Végezetül a  magyar büszkeségünk: Németh-Tavasz Brigitta

Egészen friss videó és eredmény, Németh-Tavasz Brigitta a Pol Artistic 2022 versenyén első helyezett lett. Nagyon büszkék vagyunk rád Brigi!

Amennyiben  találtok még ilyen videót,  küldjétek el nekem pls. Véleményed van, kommentelnél? Endretangó blog oldalon megteheted.