Mikor legyen a tangós boleó magas és mikor legyen alacsony?

Tangó zeneiség és boleó à la Vanessa

Nagy dilemma és örök kérdés a tangó órákon milyen legyen a tangós boleó magassága. Jó hírem van! A zenétől is függ.

Erre is hasznos lesz a most következő oktatóvideó. Még soha sem láttam ennyire szépen felépített női technika videót ennyire ügyesen összehangolva a tangó zeneiséggel. Miután végignézed, könnyedén megértheted, hogy mikor érdemes magas vagy alacsony boleót használni.

Vanessa Gauchnak már számos videóját belinkeltem, mint például azt, hogyan díszítsünk három lépésben amíg a férfi egyet lép, vagy az ocho cortado sorozat. Nekem a most következő tetszik a legjobban. Nagy köszönet érte Glotz Marcsinak, hogy felhívta rá a figyelmem!

Az oktatóvideó két területre fókuszál.  Az első rész a hangmagasság, a lépések és adíszítések kapcsolatát, a második pedig a hangsúlyok, a lépések és a díszítések összefüggéseit elemzi.  Vágjunk is bele!

Hangmagasság díszítések és a lépések kapcsolata

Hogy jobban megértsd a fogalmakat, tisztában kell lenned azzal, hogy a pitch angol szó hangmagasságot jelent. A szó megértéséhez, itt egy példamondat: Here you can customize the pitch of the bell. / Itt lehet beállítani a csengő hangmagasságát. Nyugalom, a videóból  a lejátszott zenék segítségével könnyebben megérted majd.  Ezek után Vannesa összekapcsolja a hangsúly változását a díszítés mozgásának az irányával. Mindezt  jó és rossz példákkal alátámasztva.

Hangsúlyok, lépések és díszítés

Érdekes, hogy Vanessa a videóban a beat-re azt érti, hogy mi a percenkénti leütésszám, azaz a  BPM (beat per minute).  Ettől függetlenül érthető és minden világos a videóból. A hangsúly és a beat kapcsolatának tisztázása után,  megmutatja a lépések és a díszítések lehetőségeit.
Arra is választ kapsz, mikor cserélhetjük le a lépést díszítésre?

Ennyi elmélet után következzen a gyakorlat Vanessa Gauch-al:

Eszméletlenül izgalmas ugye?

Olyasmiket magyaráz el ebben a rövid kis videóban, amit nagyon gyakran láthatunk Murattól és Sigridtől fellépéseken.  Ha elég sokat gyakorolsz te is táncolhatsz majd így! Nézd is meg ezt a szuper kis számot, amit Murat meg Sigrid táncolt Budapesten az El Sabor tangófesztiválon. Észreveszed azokat a zenei trükköket amiket Muraték használnak?

Az oktatóvideó férfiaknak is hasznos, hogyan vezessék például a boleókat a zenével kapcsolatban maradva, vagy hogyan táncoljanak zenére.
Jó táncolást, gyakorolj,  vagy csak válassz ki egyet a többi zeneiség vagy a női technika videók közül, hogy fejlődhess. :)