„Párcsere” – szól hangosan a tanár, és hogy egyértelmű legyen, mondja is . „A férfiak menjenek eggyel tovább a táncirányban. Természetesen nem kötelező, de nagyon ajánlott” – folytatja az oktató.  Nagyon sokan megrettenünk, amikor meghalljuk ezt a kérést, főleg elsőre. Emiatt kezdőbb szinten milongán is küzdünk azzal, hogy táncoljunk másokkal.

Van aki nagyon szereti a cserét és van aki (nagyon)utálja. Egy biztos, senkit sem hagy hidegen a téma. Nehéz kérdés ez mindenkinek. Nehéz nekem, nehéz a táncpartneremnek és annak is, akivel össze fogok kerülni a csere után. A tangó, ahogy Kis Judit Ágnes is megírta „Magázódós tánc, de nem a távolságtartás magázódásáé, hanem épp a közelségé. Kemény munka valakit  beengedni az intim szférádba és egy pillanat alatt a korfontzónádon kívül találhatod magad.

Mégis arra biztatnék mindenkit, hogy bátran vállalja fel a párcserét a tangó órákon, mert hasznos. Következzenek az érvek és ellenérvek. Apropó, Tamásék most az hallgatják  Buenos Airesben, hogy cambio de pareja (=párcsere) :)

Érvek

noi tango cipo comme il fautTöbb párcsere után sokkal jobban le tudom táncolni ) a saját partneremmel a megtanulandó kombinációt, figurát.

Ez a legfontosabb érv!!! Ráadásul ezt a tapasztalatból, a tanítványok mondták. Sokan, férfiak is, nők is! A titok abban rejlik, hogy hamarabb észrevesszük a táncpartnerünk hibáit mint a miénket. Hajlamosak vagyunk inkább az ő hibáival foglalkozni. Ezáltal nem mi fejlődünk, hanem a másiktól várjuk a megoldást, mert az ” a könnyebbik út”.

Szerencsére párcsere után majdnem mindig sikerül valahogy szemléletet váltanunk. Próbálom jobban megcsinálni és hátha a másiknak is ezáltal jobban sikerül. Ez a hozzáállás pedig a saját párral nem biztos, hogy rögtön menne.

Kevesebb a veszekedés a táncpárok között

tango shoeVoltál már olyan órán, ahol tangós párok vitatkoztak, veszekedtek? Mindenkivel megtörténik ez, még a tánctanárok életében is. Én sem vagyok kivétel sajnos, nálam is (f)el tud szaladni a vezérhangya.   Amikor Buenos Airesben voltam, meg is kérdeztem a közel 80 éves  Carlos Perez nagymestert, hogy mi a titka annak, hogy ne veszekedjenek a tangós párok. Carlitos több mint 60 éve tangózik, ha valaki, akkor ő tud erre orvoslatot.  Soha nem felejtem el a pillanatot, amikor a mindig bölcs, mindenre választ tudó Carlos Perez széttárta a karjait és az mondta: „Es difficile, es muy-muy dificile”. Ez nehéz, nagyon-nagyon nehéz. Igaza van. Szerencsére a tangós párok között a feszültség kirobbanásának a megelőzésére/elhárítására nagy segítség a párcsere.

A figurát akkor tanuljuk meg igazán, ha másnak is le tudjuk vezetni, nemcsak a saját párunknak

Látszólagos tévhit az, hogy mi ezt a figurát már megtanultuk az óra végére párcsere nélkül. NEM. Mi ezt a figurát legfeljebb közösen begyakoroltuk a vezetés-követésbeli hibákkal együtt. Nem biztos, hogy menne másik emberrel. Lehet, hogy a kombináció megtanulása közben pont a vezetés-követés lényege veszett el. Jó a párcsere!

Párcserével embereket ismersz meg és jobban mersz másokkal táncolni majd a milongán.

Ez egyértelmű.

Ellenérvek:

dance beatNem merek párt cserélni

Majd fogsz.

Nem szeretek párt cserélni mert még nem tudom a figurát a saját párommal sem

Sokszor jobb, ha másvalakivel dolgozod ki a még nem teljesen megtanult figurát. Jobban figyelsz magadra, hiába hibázik a másik személy. Tuti, hogy nem kezdesz el veszekedni és nem jönnek elő a régi ügyeitek (ahogy a franciák mondják: les vieux dossiers)

Nem szeretek párt cserélni, mert sokkal kezdőbbhöz kerülök

Jó dolog kipróbálni egy kezdőbbel is, jobban fog működni a táncod és elegánsabb leszel a milongán is.

Nem szeretek párt cserélni, mert szétrángatnak

„Rángatni” tud haladó is, kezdő is. Mindig érdemes ennek megvizsgálni mélyebben a rángatás érzetének a gyökereit. Nem biztos, hogy csak a másik a felelős. Ilyen érzettel milongán is találkozhatsz, de még így is  jobb ledermedni (elsőre) egy tangóórán egy párcsere után, mint egy milongán. Ha megtanulod kezelni a helyzetet, a milongán is olyannak tűnsz majd, akivel szívesen táncolnának az emberek, ha épp „rángatnak” is. Ha több párcsere van, akkor meg remélhetőleg kompenzálnak a többiek érzetben.

Nem szeretek párt cserélni, mert  tanítgatnak

Ez ROSSZ, de szerencsére ritkább! A párcsere után jobban kezdünk el figyelni magunk hibáinak a javítására, de ez nem mindenkinél van így.  Csak reménykedhet az „önjelölt segítő”, hogy a szándék és az üzenet pozitívan ér célba.  DE! Sajnos nem mindig vesszük de a másik már nem vevő a segítségre, és elkezd pánikolni, ráfeszülni. Tudok olyan sztorikról,(bár ez milongán volt főleg) amikor legszívesebben beküldtem volna a tanítgató illetőt a sarokba térdepelni. Kukoricaszemekre.

smelly hairNem szeretnék párt cserélni mert büdös.

Szerencsére ritka az ilyen.  Általában mindenki próbál tangóóra előtt, de legalább reggel zuhanyozni, fogat mosni,  pólót, inget cserélni stb. Érdemes figyelni ezekre a dolgokra. Amit tudok, hogy a műanyag, poliészter tartalmú póló, ing, bármilyen tiszták is vagyunk/voltunk, néhány órányi használat után olyan szagot tud árasztani, mint amilyen a levegő 4-es-6os villamos kánikulában légkondi mentes időszakban. Érdemes figyelnünk erre.
Akinek nem inge, ne vegye magára, vagy cserélje le. :)

endre andreaVégeredményben:

Cserélj párt az órákon! Neked és a táncpartnerednek is jobb lesz! Mikor újra egymással táncoltok a cserék után, akkor veszitek majd észre, hogy mennyivel könnyebb egymással boldogulni az eddigiekhez képest.
Írd meg kommentben,  ha van érved, ellenérved, de ha van egy érdekes sztorid, tapasztalatod azt is oszd meg a facebookon.