Tangó és elfogadás

A tangó egy végtelenül izgalmas tánc, amely az elfogadásról is szól. Hajlandóak vagyunk egy teljesen ismeretlen emberrel táncolni 10-12 percet, olykor akár jóval többet is. Gondolom nem mondok újat, de a másik iránti  elfogadás mértéke könnyen csökkenhet, amikor elkezdünk beszélgetni. Legalábbis akkor, amikor tangó stílusokról beszélgetünk. Olyannyira, hogy hajlamosak vagyunk vitázni is, sokszor már értelmetlenül és feleslegesen. Ebben a cikkben csökönyös -bigott – vicces véleményekkel fogunk találkozni a tangó stílusairól.

 Bevezető a tangó stílusokhoz

Gustavo Naveira - Giselle Anne

Gustavo Naveira – Giselle Anne

Aki már ismeri a címben említett fogalmakat, az nyugodtan ugorja át a következő két bekezdést. Ha belegondolunk, az emberek nagy részét fel lehet ismerni a járásáról is. Ugyanígy jellemzi őket a (tangó) táncuk is. Pár lépés után, már lehet látni – felismerni – érezni, milyen mértékű és stílusú a zene használatuk, térhasználatuk, milyen dőlésszögben állnak a partnerükhöz, milyen figurakészletet használnak stb… Ezek a ismertetőjegyek segíthetnek abban, hogy a táncosokat stílusokhoz soroljuk oda.

Személy szerint én nem hiszek a stílusokban, inkább abban hiszek, hogy egy adott egyén mit táncol, és az a sajátja!

Ezek a besorolások véleményem szerint nagyon szubjektívek, és a helyzet sokkal árnyaltabb, minthogy hozzávágjunk az emberhez egy-két stílusnevet és fogalmat.  Viszont érdemes tudni róluk, hogy megérthessük a másik embert beszélgetés közben, hátha valami okosságot  mond nekünk. Segítségül, itt egy nagyon rövid és egyáltalán nem teljes bevezető a kiválasztott három stílusról. (Mert van még  több is, pl. canyengue.)

  • milonguero – Régen a milonguero szónak negatív kicsengése volt. Munkakerülő, léha, sokat nőző, tangót táncoló férfiakra mondták. Ma már a szóhasználat táncstílust is jelöl. Amikor táncstílusról beszélünk, olyankor erőteljesebb a ritmika használata a dallammal szemben. (ez is változik, és ez a kijelentés is értelmét veszti, ahogy a következő kijelentések  is). A lépések kisebbek, nagyon egyszerű figurahasználat, erőteljesebb ölelés jellemzi. A partnerek jobban dőlnek egymás felé.
  • tango salón -sok séta, egyszerű figurák, nagyobb lépések.  Néha bonyolultabb figurák, pontosság, precizitás jellemzi, jobban saját tengelyben van a táncos, a dallam erőteljesebb használata, nagyon fontos a pár együttmozgása, harmóniája. Eleganciában szinte verhetetlen, ha jól csinálják.
  • tangó nuevo – gazdagabb mozgásvilág, párosítva olykor extrém technikákkal, sokkal szabadabb, ezáltal talán nehezebb is. Professzionális táncosok  a 90-es években keresték a táncmozgás újabb lehetőségeit, ezáltal a mozgásvilág és a tanítása is rendszerezettebb.

További infók a wikipédián: A tangó stílusai -tango de salón, estilo milonguero, tango nuevo. A Wikipédia nem tökéletes, de kezdetnek jó lesz.

Figyelem! A következő sorok a (tangós) nyugalom megzavarására alkalmasak! Legfőképp viccesen!

Ez azt írást M. Krisztián fordította angolból, a szerzője ismeretlen.

Stílusok – Vélemények – Egymás szemében

– Mit mond egy milonguero-hívő…
– Mit mond egy szalontangó fanatikus…
– Mit mond egy nuevo megszállott…

… a milonguero stílusról
…a szalon stílusról
…a nuevo stílusról

===

*** MILONGUERO ***

animal-tangoMit mond egy milonguero-hívő…
… a milonguero stílusról:
“Az egyedüli, a valódi tangó, melyet időtlen idők óta táncolnak a milongákon Buenos Airesben. Minden egyéb puszta felületesség, árnyék, másolat! Semmilyen más stílus még a lábnyomába sem ér, sem élményben, sem intenzitásban, sem a kapcsolat vonatkozásában a Tango Milonguero-nak! Ahh…!”

Mit mond egy szalontangó fanatikus…
… a milonguero stílusról:
“A tömegeknek, a “plebs”-nek való. Valamennyire még elfogadható lehet, ha nagyon kicsi lenne a hely! Természetesen nem elegáns, sőt: maga a KÁOSZ! A zsúfolt parketten körbe-körbe topognak lábujjhegyen a mikroszkopikus lépéseikkel, feláldozva az ölelés kifejező erejét. Senki sem öleli meg ezeket az embereket a mindennapokban, hogy csak emiatt a tánctérre kényszerülnek?”

Mit mond egy nuevo megszállott…
… a milonguero stílusról:
“A vén trottyok stílusa! Csak a szegényes kapcsolatot kompenzálják ezzel a ragaszkodó – sőt: ragacsos – öleléssel. Persze kizárólag a kőkori, 1930-as évek előtti zenékre hajlandók megmozdulni. És miért kéne mindig, mindennek Buenos Aires-ben lennie, mi ez a mánia? A tangónak meg kell változni, hogy alkalmazkodjon az új időkhöz, és helyszínekhez.”

===

*** SZALON ***

elegant-animal-tangoMit mond egy milonguero-hívő…
… a szalon stílusról:
“Elegáns? Talán, de egyszerűen érthetetlen, hogy miért nem érintik meg rendesen egymást! Talán félnek egymástól, az intimitástól? Minden lépést meg lehet valósítani teljes testkontaktussal is. Mert mi is tulajdonképpen amit ők csinálnak? Csak végigszánkázzák a tánctermet hosszú siklásokkal, olyan drámai zenére, mint Pugliese, amit Buenos Airesben csak elvétve játszanak, amúgy is.”

Mit mond egy szalontangó fanatikus…
… a szalon stílusról:
“A tangó sosem volt még olyan stílusos és elegáns mint a 40-es években. A szalon tangó a legtökéletesebb és legkifejezőbb minden stílus között.
Semmilyen más stílus még a lábnyomába sem ér, sem élményben, sem intenzitásban, sem a kapcsolat vonatkozásában a Tango Salon-nak! Ahh…!”

Mit mond egy nuevo megszállott…
…a szalon stílusról:
“Ugyan ez a nuevo gyökere, de ők elveszítették a dinamizmust, amikor bennragadtak egy szivarfüstös-szmokingos romantikában – mi mindent tudunk, amit a szalonosok, és jóval többet is – és igen, ha úgy alakul, akár melegítőben is! És szólhatna nekik valaki, hogy számos más zene is van, nem csak a 40-es évekbeli.”

===

*** NUEVO ***

animal-tangoMit mond egy milonguero-hívő…
…a nuevo stílusról:
“Kezelhetetlen ripacsok, akik mindenkit lerúgnak, aki a közelükbe kerül! Természetesen közösségi tangóra használhatatlan a stílusuk, arról nem is beszélve, hogy a tánctér rendjét és hagyományos kommunikációját is megbontják! Ráadásul csak olyan zenére akarnak táncolni, amit Buenos Airesben normális ember nem játszik milongán, mint pl.: Piazzola. Borzasztó!”

Mit mond egy szalontangó fanatikus…
…a nuevo stílusról:
“Általában azt látod, hogy menőnek és innovatívnak akarnak látszani a különleges és szokatlan figuráikkal. A “Tangó lecke” c. film – ahelyett hogy javára vált volna a tangónak – csak rontott a helyzeten. Vajon a titkos álmuk az lehet, hogy egyszer színpadi táncosok legyenek? Túl sok ez már, ennyire nincs szükség!”

Mit mond egy nuevo megszállott…
…a nuevo stílusról:
“A nuevo a tangó természetes fejlődésének a csúcsa, tangó-evolúció királya! A tangó megszűnne folyamatos fejlődés és változás nélkül – a fejlődés iránya pedig tovább mutat, mint a klasszikus közösségi “táncikálás”. Semmilyen más stílus még a lábnyomába sem ér, sem élményben, sem intenzitásban, sem a kapcsolat vonatkozásában a Tango Nuevonak! Ahh…!”

Különbözik a véleményed? A facebook oldalon leírhatod!