Létezik egy mondás az argentin tangóval kapcsolatban, amely úgy fogalmazza meg a vezetés-követés + zene elméletét, hogy:  „A zene vezet a táncpár pedig követ”. Az állítással lehet vitatkozni, vagy egyetérteni, de kétségkívül az egyik legizgalmasabb a tangóban, hogy lehet válogatni, mikor mire táncolunk, dallamra vagy ritmusra. El lehet engedni dallamokat és ritmusokat, lehet használni szüneteket és érdemes válogatni mint egy „svédasztalról”. Érdemes ezt a svédasztalt úgy tekinteni, hogy a kitáncolt ritmusok, melódiák és a zenei szünetek harmóniába kerüljenek.

A következőkben támpontokat kaphatsz a dallamos és ritmikus zene kitáncolásához a frázis végén.

Dallamos zene kitáncolása frázis végén

Egy egyszerű példa dallamos zenére Carlos di Sarli zenekarától a „Tus labios me dirán” című tangó szám.  Természetesen itt is felfedezhető benne az alapritmus lüktetése, de a dallam jóval erőteljesebb:

Vezetőként találd meg a frázis végét  és a alkalmazd a következő videóban látottakat. Követőként ha érzed, hogy a vezető figyel a zenére számíthatsz arra, hogy a vezető többször megáll, lassít a frázis végén. A frázis, nem mindig értelemszerűen 8, lehet néha 6 vagy 10 lüktetés hosszúságú is.

Ritmikus zene kitáncolása frázis végén

Egy egyszerű példa ritmikus zenére: Juan d’Arienzo, a zenekar vezetője a legenda szerint egy katonai tábor mellett nőtt fel.

A videóban szereplő gyakorlatokból az első az kezdő szintű, a második pedig egy haladó figura, amelyet boleoként vagy voleoként ismerheted.

További zeneiség videók.