Mint ahogy nálunk augusztus 20, úgy Argentínában is több nemzeti ünnep található. Ilyen például a 9 de Julio, (A Függetlenség Napja), és a róla elnevezett utca a Guinness rekordokba is belekerült mint a világ legszélesebb sugárútja a maga 110 méterével. A másik nemzeti ünnep a május 25, ezen a dátumon alakult meg Buenos Airesben az első argentin kormány és ehhez kapcsolódik az én kis történetem.

9 de Julio

Mielőtt belekezdenénk, mutatok egy képet a világ talán még ma is legszélesebb sugárútjáról.

Nemcsak utcát neveztek el erről a dátumról, hanem van egy zseniális tangószám is ilyen címmel. Mint tangó dj, már nagyon rég nem játszottam, be is fogom tenni jövő héten a Vár milongán.

25 de Mayo

Szerdán volt május 25, ezért a nagykövetség elhívott minket is a nemzeti ünnep megünneplésére. Ilyenkor mindenféle jóval várják a vendégeket, nagyköveteket: empanadas, bor, programok. Volt olyan év, amikor mi is felléptünk a nagykövetség rendezvényén. Ebben az évben a Trio Energico egy fiatal, magyar művészekből álló klasszikus zongoratrió volt meghívva és ők játszottak a nagyérdeműnek.

Amikor elkezdtek zenélni, akkor vettem észre, hogy Piazzollát játszanak. Eszembe is jutott, hogy mi már léptünk fel Piazzollára, az Óbudai Danubia és a MÁV szimfonikus zenekarral is. Amit hallottunk tőlük, az egy számunkra ismeretlen darab volt, de poénból megkérdeztem Andit, hogy mi volna, ha impróznánk egyet? Andi rám nézett – nevetett, bólintott és meglepetésemre azt mondta hogy jó. Mondjuk nem tangós-fellépős ruha van rajtunk, a cipő sem tangós, karimája van és brutálisan tapad, ráadásul 2-3 centivel túlnyúlik a cipő a nagy lábujjamon.

Azért gyorsan rákérdeztem a helyi erőknél, hogy nem lenne-e gond, ha teszünk egy-két tánclépést, nehogy nemzetközi incidens legyen belőle. :) Azt mondták, hogy szuper ötlet, gondolkodtak is egyébként valamilyen flashmobon, de végül elengedték az ötletet.

Így történt, hogy fenn a Várban csináltunk egy kétszemélyes „flashmobot” :) :) és kár, hogy csak képek vannak róla. Így legalább éles szeműek megfigyelhetik Andi „klasszikus” tangócipőjét. :)

Fotó: Hirling Bálint

Piazzolla – Tél

Aztán a trió az est második részében mégis eljátszotta a Tél című számot ,ami számunkra meg nagyon ismert volt.
Milyen kár, hogy nem arra impróztunk, mert az úgy nézett volna ki, mint az Óbudai Danubia Zenekarral a fellépésünk a Kongresszusi Központban:

Egy igazi tangós flasmob

Erről eszembe jutott, ahogy jó régen megszerveztük Magyarország első szabadtéri tangós flashmobját, emlékszem Papp Zsigmond Gábor koordinálta az „operatőröket”. :) Arról is van egy videó és Gábor olyan ügyesen dolgozott, hogy már 776 ezren látták, ami azért nem egy kevés szám.

776 ezer valóban nem kevés szám de azt vegyük figyelembe, hogy a világ legnézettebb tangós flashmob videója is Magyarországon készült… azt viszont több mint 15 millióan látták.

Jó táncokat mindenkinek!

borítókép: Hirling Bálint