Tangó zeneiség

A tangó zeneiség az egyik legnehezebben és legegyszerűbben tanulható dolog a tangó világában.

Az első alapszabály: mindig hallgatnod kell a zenét! Nagyon sokszor hajlamosak vagyunk csak a figurára koncentrálni és az épp lejátszott tangózene csak egy egyszerű háttérzajjá változik. Velem már megtörtént, hogy annyira koncentráltam egy lépéskombináció megvalósítására, hogy nem vettem észre, hogy ötször egymás után ugyanaz a tangózene volt hallható. Mindeközben a táncpartnerem már a haját tépkedte amiatt, hogy ezt nem veszem észre és csak a lépésekre fókuszálok…

A következő fontos dolog, hogy érdemes megismerkedj a tangó zenék struktúrájával. Fontos tudni, mert a tangószámok dallamai számon belül megismétlődnek.

Tangó zeneiség és a hangszerek

Hogy a többi része is könnyebben menjen, itt láthatsz egy fantasztikus videót, amely vizuális segítséget nyújt a hangszerek értelmezésében.

Láttál már olyat, hogy az egyik táncos táncolt az egyik hangszerre, a másik pedig egy másikra? Az ilyen táncos szituációk mélyebb megértéséhez is segítséget fog nyújtani a következő videó.  A Soltango kvartettet hallhatjuk majd a következő négy zenei eszközzel: zongora, cselló, bandoneon, hegedű. A videó készítői: Natalia & Augustin.

Még egyszer kihangsúlyozva: vizuálisan lehet követni, melyik hangszer mit játszik. Hallgasd végig a zeneszámot,koncentrálva az egyik, általad kiválasztott hangszerre. Megfigyelheted, melyik követi a dallamvonalat, melyik segít a ritmus kiemelésében…stb.

Majd ismételd meg háromszor a többivel!

A világ egyik legcsodálatosabb fellépése a La Poema-hoz fűződik

Ha már Poema, bár a leghíresebb tangószám a világon a La Cumparsita, de az biztos, hogy az egyik leginspirálóbb tangós fellépés a világon Javier Rodriguezhez és Geraldine Rojashoz fűződik. Kitaláljátok mire táncolnak?

Igen, a La Poema című számra. Bővebben Javier Rodriguezről és Geraldine Rojasról itt olvashatsz.

La Poema – Orquesta Típica Milonguera

Még egy érdekesség a La Poemaval kapcsolatban. Az egész világon „végigsöpört” az egyik legújabb feldolgozása, amelyben a 2017-es szalon tangó világbajnok Magdalena Gutierez táncol. (Igen, ő táncol a a mi Fabricio Moroninkkal.) A felvétel nagy sikert hozott a zenekarnak, sokan megismerték a nevüket. Nézzétek meg, nagyon jó!

További zeneiség videókhoz kattints ide.