argentin tangoMinden táncban nagyon fontos a zene ismerete. A különbség annyi, hogy a tangóban sokkal összetettebb, bonyolultabb és sokszínűbb.

Tudod-e fejleszteni az argentin tangó zeneiséged?

Igen! Ráadásul, ha igazán jól szeretnél táncolni, érdemes megismerkedned a tangószámok struktúrájával!

Az argentin tangóban nagyon fontos a zeneiség és a tanításának megfelelő módja. Az a gondolat, hogy „Érezd a zenét!”, „Figyelj a zenére!” már nem elegendő a mai modern tangóoktatásban.

Régebben nem törődtek a muzikalitás tanításával. Majd észbe kapott a világ és a tangótanárok hozzáláttak ennek oktatásához. Ennek is köszönhetően alakultak ki az egyre pontosabb rávezető gyakorlatok, technikák a zeneiség fejlesztésére.

Zeneiség oktatás

A tanuláshoz rendkívül hasznos lehet Joaquín Amenábar „Let’s dance to the music” oktatóanyaga. Ez egy  könyv dvd-vel ellátva, benne hanganyagokkal és oktatóvideókkal. Tematikusan és precízen foglalkozik számos tangó muzikalitás témával. (milonga és vals is)

Joaquín Amenábar bandoneon szólista, és  bandoneon szakon tanít a Buenos Aires-i egyemeten. Saját tangózenekara van, zeneiség workshopjaival pedig járja a világot. Budapesten már kétszer is volt.  Az általa írt könyvet mindenkinek ajánlom megvásárlásra!

Következzen a tanulnivaló:
A tangózenében szabályszerűen ismétlődő részek vannak!

Az elv nagyon egyszerű! Egy tangószám alatt bizonyos részek megismétlődnek. Akár többször is. A tangózene struktúrája követi a zenei rondóformát. Mi is az a zenei rondóforma? A XVII. sz. végén kialakult francia eredetű zeneműforma.Itt a zenemű főtémája váltakozik különböző közjátékokkal, sematikusan jelölve: A B A C A D. Olvass többet a zenei formákról és rondóformáról ezen a linken.

Nem hiszed el?
Ellenőrizzük le közösen a következő videón! A különböző részeket jelöljük az ABC betűivel.

A rész (00:00-00:33)
B rész (00:34-01:03)
A rész újra következik (01:04-01:33)
C rész (1:33-2:03)
A rész újra következik (02:04-02:33)
Vidd a videón a csúszkát előre-hátra, hogy ellenőrizd az állítást!

Carlos Di Sarli: Mareada

Ezt a tudást a táncodban pedig TE is felhasználhatod.
Figyelem! Az ismétlődések helye zeneszámonként eltérhet. Az is megtörténhet, hogy egy ismétlődés eltér ritmikában és dallamban. Tehát egy jellegzetes dallamot variált formában többször megismételhetnek.

Joaquín Amenábar zeneiség könyvét elolvasta Shlomo Laufer a TangoViPedia megalkotója is.
Ez a könyv inspirálta a következő oktatóvideó megalkotására.

Shlomo Laufer – TangoViPedia

Ugye milyen izgalmas és egyszerű? Próbáld ki más tangószámokon is! Mindegyik klasszikus tangószámot felbonthatod részekre a megtanultak alapján!

Kérlek oszd meg a cikket, hogy más is tanulhasson belőle!