Tánc – légzés – zeneiség – Murat Erdemsel oktatóvideója

A légzés fontosságát az életünkben nem lehet eléggé kihangsúlyozni.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a tangóban is nagy a jelentősége és alkalmanként érdemes a tangó, a zeneiség és a légzés hármas kapcsolatát a fókuszba helyezni.

Itt van például Murat Erdemsel oktatóvideója. Murat neve több okból is ismerős lehet: egyrészt a kiváló zeneiségért a tangós videóiban, másrészt pedig volt már Magyarországon is tanítani és fellépni Sigrid Van Tilbeurgh-al az El Sabor de Hungría tangó fesztiválon.

Íme egy népszerű fellépésük:

Tartsd a központod!

Mielőtt belekezdenénk az oktatóvideóba, felhívnám a figyelmet a légzésre való koncentrálás egyik hasznos „mellékhatására”.

Nagyon sok tangó tanár használja előszeretettel azt a kifejezést, hogy „Tartsd a központot!” Nem véletlenül, a core izomzat használata nagyon fontos a tánchoz. Sokszor tapasztalható azonban, hogy a tanítványok a core izomzat tartását – központtartást félreértik és szorítanak mindent amit csak tudnak.

Ilyenkor könnyen túlfeszülhetnek a disszociációhoz, csavarodáshoz szükséges izmok és az ezzel kapcsolatos tangós mozgások, például az ochók merevvé válhatnak. Hasonlóan problematikus, amikor a csípőhorpasz izom (psoas + csípőizom) túlfeszül ilyenkor a járásunk válhat könnyen „esetlenné”.  Itt segíthet a légzés, ugyanis a felhasználásával nyugodtabbá válhatunk és könnyebben tudjuk kontroll alatt tartani a testünket.

Murat Erdemsel: „How to dance with your breath and music”

Miben segít az oktatóvideó?

  • kilégzés hosszabb megindulsz-sétálsz;
  • belégzéskor megállsz-megérkezel;
  • tiszteled a szünetet;
  • ráhangolódás a dallamra a ritmus felett;

De ennél jóval több finomságot és hasznosságot találsz majd az oktatóvideóban és minden szintű táncosnak hasznos. Nagyon tetszik nekem attól függetlenül, hogy nem részletezi a légzés biomechanikai hátterét: rekeszizom, hasi légzés, mellkasi légzés tüdőcsúcs.

Jó használatot.

Az oktatóvideóban használt  zene szám címe „Una Vez” az Orchestra Típica Victortól.  Szerencsére van egy olyan óra végi demó videó, ahogyan Murat és Sigrid táncol rá. Köszönet a tippért Mártinak a SeniorTango tangó tanárának.

szólj hozzá facebookon

A szerző Szeghalmi Endre tangó táncos:
tangolibre.blog.hu  – történetek a tangóról
endretango.com  – oktató, technika, zeneiség és fellépés videók