Augusztus végén lezajlott a Buenos Airesben évente megrendezésre kerülő hivatalos Argentin Tangó Világbajnokság. 
Spanyol neve: Campeonato Mundial de Baile de Tango, vagy másik neve a Mundial de Tango. A világbajnokságnak két kategóriája van a Tango de Pista  és Tango Escenario.  A mai cikk a Tango de Pista győzteseit mutatja meg.

Tango de Pista kategória

Az első kategória a Tango de Pista (2012-ig Tango de Salon volt a neve). Itt szigorúan meghatározott szabályok szerint lehet versenyezni. A versenykiírás szabályzata meghatározza, hogyan tudna egy pár táncolni argentin tangóesten. Például nem használhatnak ugrásokat. Figyelembe veszik a párok zeneiségét, a közöttük lévő kapcsolatot és az eleganciát is.

A verseny három fordulóból áll: selejtező, középdöntő és döntő. A döntő után hirdetik ki a győztest. Minden fordulóban rondák (körök) vannak. Egy rondában kb. 7-11 táncospár szerepel. A zeneszámok alatt óramutató járásával ellentétesen kell körbe haladni a tánclépésekkel.  Három eltérő stílusú tangó számot kell táncoljanak és ezt pontozza a zsűri. A pontozás sorrendje alapján lehet tovább jutni a következő fordulóba.

Az a tény, hogy nevet váltott ez a versenykategória ‘Tango de Salon’-ról ‘Tango de Pista’-ra, külön blogbejegyzést érdemelne. 2013-ig a a verseny szabályzatot az alapján állították össze, hogy milyen lehetett múltban a tangó szalonok stílusában táncolni. Lásd: spanyol nyelvű leírás a 2013- as szabályzatról.
Ezek miatt is kezdtek unalmassá válni a Tango de Salon versenyek. Kezdtek eltűnni az egyéni talentumok. Szerencsére a névváltoztatást követően, az utóbbi években egyre inkább úgy írják át a szabályzatot, hogy hogyan táncolnának az emberek „social tango”-t a milongákon. 
Látva a győzteseket, ez az első év, amikor személy szerint egyet tudok érteni a névváltoztatás szükségességével.

Nézzük meg hogyan néz ki egy ‘ronda’

A párok bevonulnak, mindenkit megtapsolnak  és indulhat a verseny! Amit itt láthatsz, az a 2015 döntőjének első rondája. (Elég vicces magyarosítva a ronda szó, ugye?)  A lényeg 3:31-től.

2015 győztesei lendületes, formabontó fiatal páros Jonathan Saavedra és Clarisa Aragón.
A verseny végén mindig van egy győzelmi tánc, amikor a győztes páros megcsillanthatja tudását. Ezen a videón ezt nézhetitek meg, és megtudhatjátok, hogy miért ők lettek az elsők.

Még két érdekesség a témához kapcsolódóan:

1. Tangókurzus 2015 világbajnokaival Budapesten

Budapesti tangósok figyelem! 2015 győztes párosa Bicsár Janos szervezésében tangó tanfolyamot fog tartani novemberben! A videóban látottak alapján érdemes részt venni! A tangó kurzusra a feljebb található facebook linken is jelentkezhettek.

2. 2015 Európa bajnoka Kicsi Csongor és Laura Iaru

Kicsi Csongor és Laura IaruA másik pedig egy magyar vonatkozás!
Ebben az évben román színekben versenyző magyar fiú is volt a világbajnokság döntőjében! Kicsi Csongor és partnere Laura Iaru, akik ráadásul 2015 év méltán megérdemelt Tango de Pista Európa bajnokai!

Ha érdekelnek a 2014. évi világbajnokság, akkor ajánlom Ecsedy Áron a tangodevla blogját.

Folytatás következik a Tango Escenario kategóriával…