Ebben az évben újra volt Pelando Variacion tangó verseny. Aki még nem tudja mit is jelent ez: ez egy tangó táncverseny, ahol csak a zene felgyorsult részére kell táncolni, a „variációra”. Ez az a verseny, amelyet a műsorvezető úgy vezet fel, hogy: ” La competencia más difícil de tango que existe”, magyarul: „A létező legkeményebb tangóverseny”

Amennyiben nem egyértelmű, hogy mégis mi lehet ez, akkor ezt olvasd el: „Pelando variación – a kegyetlen tangóverseny”

Míg tavaly, a karantén szabályok miatt egy televízió stúdiójában volt megrendezve a pelando varicion verseny, addig ebben az évben, 2021-ben szerencsére már közönség előtt zajlott. A döntőt általában december 11-én, Carlos Gardelnek, a tangó koronázatlan királyának a születésnapján szokták megrendezni.

A zsűri

A döntő zsűrije 4 főből áll. Az első zsűritag Gisela Galeassi 2003-ban nyerte el az argentin tangó világbajnoki címet. A neve több szempontból is ismerős lehet, például ebben a tangós reklámban lehet is látni, hogyan táncol a volt táncpartnerével Gaspar Godoy-al. A második zsűritag German Cornejo pedig 2005-ben-ben nyerte meg a világbajnokságot. Íme egy közös kép Germánról és Giseláról.

A következő párost, Facundo Piñero-t és Vanesa Villalba-t nem nagyon kell bemutatni. Számos tangó showban táncoltak (Tanguera, Forever Tango), koreográfusok, színpadi és szalon tangósok tanárai. Elmondásuk szerint táncoltak a Rolling Stones-al de még Liza Minellivel is egy színpadon. De ha mégsem ismernéd őket, akkor itt egy videó róluk, amikor is Szlovákiában táncoltak és tanítottak, a Pozsonyi tangó fesztiválon.

A pontozási kritériumok

Vissza a versenyhez. Emlékeztetőül még egyszer: a variáció a zenének az általában utolsó része, ahol a zene felgyorsul és a táncosok és a zenészek megmutathatják a virtuozitásukat. A zsűri 5 szempont szerint pontozza a versenyző párosokat:
Musicalidad – zeneiség
Elegancia del movimiento – A mozgás eleganciája
Originalidad – Eredetiség
Precisión – Pontosság
Dificultad- Nehézség

A show

A verseny közben German Cornejo tangós csapatának a tangós előadásából láthattunk részleteket élő zenére egy hét fős zenekar kíséretével. Egy kis ízelítő a tangó showból:

A verseny

A döntőt élőben közvetítették a PelandoVariacion.com honlapján és 12 páros versenyzett a legjobbnak járó 200.000 argentin pesoért.

A videó tartalma:
06:10 – A konferanszié Oliver Kolker elkezd beszélni:
06:49 – részlet a Tango After Dark tango showból:
08:22 – Szponzorok felkonferálása,  konferanszié bemutatja a zsűrit:
20:22 – A 12 versenyző páros nyitótánca.
24:30 – kezdődik a verseny, a versenyzők számai között pedig a Tango After Dark showból láthatunk  részleteket.
1:12:50 – eredményhirdetés
1:18:31 – A győztesek tánca

A következőkben láthatod az első három helyezett táncát. A videókat a képek alatt találod meg és mind a három esetben a versenyszámok előttről indul a lejátszás.

Harmadik helyezettek

A harmadik helyezettek videója:

Második helyezettek

A második helyezettek videója:

A győztesek

A győztesek videója:

Gratuláció a versenyzőknek és a győzteseknek!