Amikor megírtam “Az egyik legdögösebb tangós reklám” című bejegyzésem, akkor valaki átküldött nekem egy egy Tankcsapdás videoklipet, hogy neki ez jutott róla az eszébe. Első pillantásra egyáltalán nem értettem az összefüggést, mi a köze a Tankcsapdának az argentin tangóhoz, illetve egy tangós reklámhoz. De “üsse kő” alapon, elraktam a videót, a később megnézendők mappámba.

Tangót táncolnak egy Tankcsapdás videóban

Napokkal később, óriási csodálkozással néztem meg a videót, ugyanis a szám közepén vettem észre, hogy te jó ég ezen a videón, argentin tangót táncolnak! Punk rock, hard rock/heavy metal és Tangó? Ti tudtátok ezt? Nagyon, nagyon, nagyon menő! Teljesen más zenei stílus a tangó tánccal ötvözve, mégsem érzek semmilyen disszonanciát hallgatva és nézve a felvételt.

Tangót táncolnak egy Tankcsapdás videóban.

Lunfardo a tolvajnyelv

Mégis hogyan jutott az eszébe a Tankcsapdának, hogy tangó legyen ebben a klipben? Lehet, hogy a refrén miatt?
Annak idején Argentínában azaz Buenos Airesben a lunfardo volt a tolvajok szlengje, és ez nagyban hozzájárult a korabeli tangók szövegéhez. Ez a refrén simán lehetne egy korabeli magyar megfelelője egy tangós lunfardo-nak. :)

Ez egy ócska kocsma, / Egy mocskos lokál / A zongoránál hamis a vokál. / A Chivas csempész, a cigi ukrán, / Szia kis pimasz, na, gyere, bukj rám!

Ha már lunfardo, akkor van egy olyan tangós zeneszám, hogy “El Choclo” (jelentése kukoricacső) Bizonyos vélemények szerint, azért ez a neve, mert a kukoricacső formája… nos …ez az a rész, amit elég nehéz virágnyelven leírni.
Viszont a dal szerzője Angel Villoldo elmondása szerint, azért ez a címe, mert imádta a dalt az első pillanattól fogva és olyan neki ez a szerzemény, mint a legfinomabb falat egy “puchero” nevű ételben.

The name had been decided by Villoldo, who named it El choclo, the ear of corn, because “I loved it from the very first note, and for me the ear of corn is the tastiest ingredient of the ‘puchero’, a meat and vegetables stew …” The “puchero” reference reflected Villoldo’s hope that the success of the Tango would bring food to his table. To earn a living was commonly referred to as earning the “puchero.

Forrás: https://letrasdetango.wordpress.com/2012/03/27/el-choclo/

Tangós gengszterek

Köszönöm, a videót, annak aki küldte. A FB. messenger sajátosságainak köszönhetően, már sajnos nem tudom ki volt az. De azt igenis tudom, hogy kik a videón található tangós gengszterek:

Kulik Johanna és Josip Bartulovic

Íme a videó:

A képek forrása a Tankcsapda youtube csatornája.