Boldog Új Évet, Argentin Tangó 2021!

Szerző: | febr 4, 2021 | Blog

5 éve írtam egy cikket, hogy „Boldog Új Évet, Argentin Tangó„, amelyben elmeséltem az én egyszerű kis tangó módszeremet, hogyan fejlődjek a tangóban és legyenek örömtelibbek a milongáim, amelyeken részt veszek. Eljött a 2021, és nem hittem volna, hogy ebben az évben újra kell írnom a tangós jókívánságaimat, hiszen a blogbejegyzésben említett módszer lassan már egy éve eléggé nehezen kivitelezhető.

Egy év ölelés nélkül

Ugyanis a Guardian napilap szerint is, már egy évet vesztettünk el ölelések és érintések nélkül, ami hatással lehet a mentális egészségünkre: „Lost touch: how a year without hugs affects our mental health” Bár Magyarországon talán jobb volt a helyzet mint külföldön, de mégis sok embernek rendkívül nehéz mind a mai napig.

Mit gondolsz egy átlagos ember hány különböző személyt ölel meg egy év alatt? És te? Van aki ezt megmérte és táblázatban összefoglalta.

estimated hug
forrás:instagram.com/xkcd, (köszönet T.V. Eszternek, hogy átküldte)

Az otthonmaradásnak, bezártságnak is vannak következményei. Aki otthon van egyedül és magányosan annak azért nehéz, akik párkapcsolatban és/vagy gyerekkel vannak otthon azoknak meg azért, mert a folyamatos együttlét embert próbáló lehet.

Maga a magányosság, a társas magány nem egy újkeletű dolog, már a 20. században is problémát okozott a társadalomban. Gabriel García Márquez, az 1967-ben megjelent „Száz év magány” című regényében is van szó erről:

A veszély, amire Márquez figyelmeztetni akar: a magányosság. A Száz év magány az egymástól való elidegenedés keserű folyamatát, gyilkos következményeit tárja fel. A Buendía hatalmas család volt, mégsem voltak igazán boldogok. Ez a társas magány nem csak a családra, hanem a párkapcsolatokra is jellemző: elhidegülés, elköltözés, boldogtalanság az, ami beárnyékolja a szerelmeket. És ez, a társas magány nem csak latin-amerikai probléma, hanem az egész 20. századi világra jellemző. Az író megpróbál választ adni erre a problémára: a kultúra, a történelem egyedül helyes útja az egymáshoz való közeledés.
forrás: Wikipedia.hu

Már írtak erről a 20.-ik században, erre jött a 21. század egy akkora pandémiával, egy akkora pofonnal, hogy belerengett az egész emberiség. És a történetnek sajnos még nincs vége.

A félbevágott 400 fős Tangó fesztivál

Az, hogy milyen ütemben fognak visszatérni a milongák, nemzetközi fesztiválok, tangó maratonok azt senki sem tudja kellő magabiztossággal megjósolni.

Főleg azért is, mert nagyon nagy buktákba is bele lehet szaladni. Nem is olyan régen, megismerkedtem a „Canary Island Tango Festival” főszervezőivel.  A Kanári szigetekre szervezett tangó fesztivál egy hetes lett volna: hétfőtől-szerdáig tangó, csütörtökön közös kirándulás, pihenés, strandolás, és péntektől-vasárnapig pedig a tangós program többi része.

Íme a Kanári szigetek tangó fesztivál plakátja, időpont: 2020. március 9-15.
canary islands tango festival
A fesztivál kellős közepén jött a katasztrofális hír, március 14-én lezárások, kijárási tilalmak Spanyolország teljes területén. Szinte minden bezárt, az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével, katonák az utcán, és alig lehetett kimenni az utcára. Hiába volt sokkal kevesebb fertőzött az Afrikához közeli Kanári szigeteken, azonos járványügyi rendszabályozások léptek érvénybe, mint Spanyolország többi részén.

The Spanish government has formally declared a state of emergency over the coronavirus, placing the country in lockdown and ordering people to stay at home for the next two weeks unless they have to buy food or medicine or go to work or hospital.

Mindez úgy, hogy közben már a fesztiválozók jelentős része megérkezett. Most képzelj egy ilyen lezárást egy olyan szigeten, ahol a világ számos pontjáról érkeznek turisták. Teljes pánik és óriási csőd, hiszen a terembérlés, a szállodák, a tanárok, a honlap és egyéb költségek ott volt a nyakukban. Azóta eltelt majdnem egy év,  és ha nem is happy end a történet vége, de bevallásuk szerint a közelmúltban sikerült kifizetni mindenkit. További részleteket a fesztivál honlapján olvashatsz angolul.

Túl a Covidon

Ha ezen sorok olvasása közben kérdés merülne fel benned, mégis hogyan történt az, hogy megismerkedtem Kanári Tangó fesztiválos szervezőkkel, akkor a válasz: igen, voltam külföldön és igen, mertem menni külföldre, mert túl vagyok a Covidon.

Ugyanis Andival együtt már túl vagyunk a víruson. Novemberben ez úgy derült, ki, hogy amikor voltak a lezárások, haza szerettem volna menni édesapámhoz és csináltam egy PCR tesztet. Eleve angolul kértem a teszt eredményét az utazáshoz, és óriási megdöbbenésemre pozitív lett. Gyorsan értesítettünk mindenkit, akivel kapcsolatban lehettünk és bezárkóztunk a lakásba. A karantén önkéntes volt, nem kaptunk semmilyen cetlit és senki nem keresett minket.

Andin a betegség átszaladt, a szaglásán kívül semmi baja sem volt, találkozott ő már keményebb influenzával is. Nálam a betegség lefolyása szintén könnyed volt, de az utána következő másfél hónapban éreztem, hogy sokkal gyengébb vagyok, valami nagyon nem stimmel, és nem is mertem aktívan edzeni.

Ajánlás Covidon átesetteknek

Kiderült, hogy ezt nagyon jól tettem, ugyanis ez található ajánlásként Covidon átesetteknek:

Hogyan javasolt visszatérni a sportoláshoz?

A profi sportolók mellett az intenzíven sportoló amatőröknek is körültekintően kell újrakezdeniük a testedzést a COVID–19-ből való felgyógyulást követően. A főváros vezető privát kardiológiai központja, a Wáberer Kardiológiai Centrum (WKC) szakértői hangsúlyozzák: még a tünetmentes lefolyású betegség esetén sem ajánlott a sportolás a pozitív teszteredményt követő 3 hétben.

Mielőtt a koronavírus-fertőzésen átesett amatőrök visszatérnének az edzéshez, legalább 3 hétig pihenniük kell, és még panaszmentes esetekben is ajánlott kardiológiai kivizsgáláson részt venniük.

A szakemberek szerint ugyanis a COVID–19-betegséggel összefüggésben a szokásosnál nagyobb a különböző szívproblémák kialakulásának kockázata, ezért a részletes – akár szív-MRI-t is magában foglaló sportkardiológiai kivizsgálást követően fokozatos terhelés, pulzuskontroll mellett végzett alacsony intenzitású testedzés javasolt.
forrás: wmc.hu

100 szónak is egy a vége Andival, most már mind a ketten teljesen jól vagyunk. „Postcovidosként” ezek alapján körülbelül hat hónappal (körülbelül május vége) számolhatunk, amíg sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, és sokkal nagyobb biztonságot jelentünk mások számára.

Boldog Új Évet, Argentin Tangó, 2021!

Nincs könnyű helyzetben a világ és nincs könnyű helyzetben a tangó. Amikor a pandémia csitul, vagy elmúlik a tangónak a fontossága nagyobb lesz mint valaha. Minden szempontból.

Vajon igazak a fentebbi képen látható éves ölelés számok? Átlag embereknél lehetséges. Hogy nézne ki nekünk tangósoknak, a saját „ölelések száma/ év” táblázatunk? Vajon hány különböző embert öleltünk meg 2019-ben? És 2020-ban? Szerintem az én számaim: 900 / 400. Nos, ezért is szeretek tangózni, mert ölelni jó.

5 év telt el és az újévi jókívánságaim leegyszerűsödtek:

Bőséges, ölelésekben gazdag új évet kívánok! Szükségünk lesz rá!

borítókép: Adrienne Lukács photography