2020 az argentin tangó versenyek szempontjából is katasztrofális volt. Szinte minden elmaradt ebben az évben, Argentína március óta örökkévalóságnak érezhető karanténban (quaranternity) a fesztiválok, milongák pedig a tangó bajnokságokhoz hasonlóan szünetelnek. 

Tangó Világbajnokság Online 2020.

Kivéve talán a 2003. óta megrendezett Buenos Aires-i Argentin Tangó Világbajnokságot, amely ebben az évben a pandémia miatt online zajlott. Az Escenario kategóriát az előző években a végső győzelemre is esélyes páros nyerte meg: Diana Paola Franco és Valentín Arias Delgado a következő videóban látható gyönyörű koreográfiával.

Amennyire  működőképes volt a 2020-as Escenario Tango világbajnokságon a virtuális megrendezés, annyira volt használhatatlan a Tango de Pista kategóriában az online módszer. Jól jelzi ezt a jelentkezők száma is. Míg 2019-ben 744 páros versenyzett a világbajnokságon Pista kategóriában, de még a kezdetekkor 2003-ban is több százan, 2020-ban már értelmezhetetlenül kevesen jelentkeztek.

Pelando Variacion (PV) – a kegyetlen tangóverseny

Az év végére, közel a tangó világnapjához, egy kicsit a karanténszabályok enyhülésének is köszönhetően, sikerült megrendezni a Pelando Variacion versenyt Televisión Pública stúdiójában.

Azt, hogy mi a variáció a tangóban, és hogyan történik a verseny, az megtalálható a 2019.-es
„Megint egy szédületes koreográfiával győztek a Pelando Variacion versenyen” cikkben Amennyiben nincsen kedved többet olvasni a kelleténél, nagyon röviden elmagyarázva:

A tangózene felgyorsult részére kell a párosnak a következő 5 pontozási feltételnek eleget tennie: elegancia,  zeneiség, precizitás, eredetiség és nehézség.

A nyeremény

A győztesek jutalma 100.000 argentin peso, ami euróra átváltva körülbelül 1.000€ -t jelent. Azt, hogy mennyire drasztikusan romlott Argentína gazdasága, azt jól jelzi a nemzeti fizetőeszköz euróban számított értéke az elmúlt években. Nézzük meg, hogy 100.000 pesónak  mennyi volt az értéke euróban 1 éve, 2 éve, 5 éve és 10 éve.
1 éve ~ 1508 €
2 éve ~ 2.500 €,
5 éve ~ 7.044 €és
10 éve ~ 19.300 € volt.

A zsűri

A zsűri fontosságáról, hitelességéről és műfajspecifikus tudásáról már azt hiszem, hogy sokat, sőt talán már túl sokat írtam az eddigi cikkeimben. Zárójeles megjegyzésként, nem tudok elmenni amellett, hogy a Dancing With the Stars magyar versenyének az első évadában egy táncolni nem tudó zsűritag Schiffer Miklós ismert magyar divat- és stílustanácsadó, divatszakértő szerepelt.

Ezzel szemben a PV versenyen zsűritag volt például Carlos Capello tangótáncos, milonguero, koreográfus, aki számos tangó show-val járta a világot, vagy például Dana Frigoli – a DNI tánciskola közismert vezetője, de mindenki elismert, színpadon is bizonyított tangótáncos, koreográfus volt.

A verseny és a döntő

A versenyen 12 páros versenyzett, amelyek között szerepeltek előző évekbeli győztesek, második helyezettek, illetve többen a színpadi tangó világbajnokság döntősei közül. Ilyen például a tavalyi Buenos Aires-i színpadi tangó világbajnokság második helyezettje Julián Sanchez és Bruna Estellita. Elképesztően erős a mezőny!

A  Televisión Publica argentin tévés csatornának köszönhetően közvetítették a versenyt, így megtalálható a teljes videó az interneten.

A program:

07:07 – a zsűritagok bemutatása: Leandro Gomez, Dana Frigoli, Alejandra Gutty, Carlos Capello
10:35 – Selejtező, ami egyben elődöntő is
1 h04:30 – A döntőbe három páros kerül: Lucas Guevara & Daniela Bravo, Julián Sanchez & Bruna Estellita, Nicolas Tobares & Rosalía Álvarez

Győztesek: 
Lucas Guevara & Daniela Bravo, akik egyébként a 2019 Pelando Variación győztesei is.

Nézd meg előző évekbeli győzteseket:
2019
2018.
2017.
2016 & 2015.